DNES JE NEDEĽA, 5.05.2024, MENINY MÁ LESIA, LESANA , BLAHOŽELÁME!

MAS- OZ ŽIAR :: Opäť o krok ďalej

     Od uverejnenia posledných informácií o činnosti miestnej akčnej skupiny (MAS) OZ Žiar v poslednom čísle Pravnianskych zvestí uplynulo niekoľko týždňov a opäť by sme Vás chceli informovať o dianí a novinkách v našom novom združení.
 
     V roku 2008 sa jednotlivé pracovné skupiny verejno-súkromného partnerstva pre prípravu stratégie rozvoja regiónu venovali postupne identifikácii problémov nášho regiónu a následne cieľom, ktorými by bolo možné definované problémy odstrániť. Doposiaľ sa stretli na troch pracovných stretnutiach, vždy v inej obci regiónu OZ Žiar (postupne vo Chvojnici, Cígli a v Pravenci). Pripraviť ucelenú stratégiu rozvoja regiónu, ktorá bude odzrkadľovať jeho skutočný stav, problémy a potreby, je dôležité pre čerpanie prostriedkov jednak z programu LEADER, ktorý je súčasťou Programu rozvoja vidieka (PRV), ale aj pre čerpanie prostriedkov z iných programov.
1. septembra 2007 Trenčiansky samosprávny kraj vyhlásil výzvu, v ktorej sa mohli občianske združenia, akým je aj náš Žiar, uchádzať o grantovú podporu MAS pre prístup Leader. Do výzvy sa zapojilo aj naše občianske združenie a bolo v nej úspešné. Na prípravu strategického dokumentu a fungovanie nám bol priznaný finančný príspevok vo výške 397 200,- Sk.
      V novom roku sa teda OZ Žiar posunulo o výrazný krok ďalej. Jednak v príprave stratégie, upevňovaním verejno-súkromného partnerstva, ako aj úspešnou žiadosťou o grant z VÚC. V porovnaní s ostatnými podobnými združeniami v našom kraji sme doposiaľ pokročili najvýraznejšie. Tvrdiť to môžeme na základe školenia pre manažérov MAS, ktoré bolo spojené s výmenou skúseností aktérov vznikajúcich skupín v Trenčianskom kraji. Konalo sa na Myjave pod gesciou Ministerstva pôdohospodárstva SR a mali sme na ňom dvojčlenné zastúpenie. Dúfajme, že nám doterajšie odhodlanie a nadšenie prispieť k rozvoju nášho regiónu vydrží čo najdlhšie. Aj vy môžete prispieť k rozvoju svojej obce a regiónu. Najbližšie stretnutie sa uskutoční v obci Lipník dňa 25.2.2008 o 16:00. Ste vítaní, veď náš spoločný cieľ je skvalitnenie života v regióne, v ktorom žijeme.    


AUTOR: Ing. Tomáš Šujan
Uverejnené: 21.02.2008 14:53