DNES JE SOBOTA, 27.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAV , BLAHOŽELÁME!

Do pozornosti organizátorom kult.-spoloč., šport. a iných ver.podujatí

Tlačivá na stiahnutie:




V zmysle zák.č. 96/91 Zb. o verejných kultúrnych podujatiach a zák. č.31/92 Zb. o verejných športových podujatiach Vám chceme pripomenúť povinnosti, ktoré máte voči obci a zároveň úlohy obce, na ktoré má zo zákona oprávnenie.


Verejnými kultúrnymi a športovými podujatiami sa podľa zákona rozumejú podujatia verejnosti prístupné:

a/ divadelné, filmové a iné audiovizuálne predstavenia
b/ koncerty, hudobné a tanečné produkcie
c/ výstavy
d/ festivaly, prehliadky v oblasti kultúry a umenia
e/ tanečné zábavy a iné podujatia v oblasti spoločenskej zábavy
f/ verejnosti prístupné telovýchovné, športové a turistické podujatia, súťaže,
   stretnutia, turnaje
g/ iné akcie spojené s pohybovo-rekreačnou aktivitou občanov v oblasti
    telesnej kultúry


Podujatie sa považuje za verejnosti prístupné, ak sa koná pre individuálne neurčených účastníkov. Organizátorom-usporiadateľom môže byť právnická alebo fyzická osoba.



Povinnosti organizátora


  1. Organizátor je povinný písomne oznámiť zámer zorganizovať podujatie obci, na území ktorej sa podujatie má konať. Ak sa podujatie má konať na území niekoľkých obcí, oznámi to každej z nich.

  2. Oznámenie určené obci treba podať na obecnom úrade najneskôr 7 dní pred konaním podujatia. V odôvodnenom prípade možno prijať oznámenie aj v kratšej lehote.

  3. V oznámení treba uviesť označenie a adresu usporiadateľa, názov a obsahové zameranie podujatia, miesto a čas konania. Na jednom oznámení možno uviesť aj viac podujatí.

  4. Organizátor je povinný utvoriť vhodné podmienky na uskutočnenie podujatia, zabezpečiť verejný poriadok v priestoroch a na verejných priestranstvách, na ktorých sa podujatie koná. Organizátor zodpovedá za dodržanie bezpečnostných, požiarnych, hygienických, autorsko-právnych, daňových predpisov.

  5. Organizátor je povinný určiť usporiadateľskú službu, ktorá plní úlohy podľa pokynov organizátora. Usporiadateľská služba musí byť viditeľne označená, aby sa mohla preukázať.


 

Úloha obce



  1. Obec je oprávnená dozerať, či sa podujatie koná v súlade s oznámením.

  2. Obec môže podujatie zakázať podujatie, ak by jeho účastníkom hrozilo závažné nebezpečenstvo, ak by bola ohrozená mravnosť detí a mládeže, ak by sa na podujatí konala priestupková či trestná činnosť, ak by podujatie obmedzovalo verejnú dopravu, zásobovanie obyvateľstva, prípadne výrazne narušovalo nočný kľud.

  3. Dozorný orgán – obec podujatie zakáže a preruší, ak sa na podujatí porušujú ľudské práva a slobody.

  4. Obec oznámi rozhodnutie o zákaze podujatia alebo jeho prerušení organizátorovi ústnym vyhlásením. Písomné vyhotovenie tohto rozhodnutia doručí organizátorovi do 3 dní.

  5. Organizátorovi môže obec za nesplnenie si oznamovacej povinnosti, prípadne za porušenie iných povinností vyplývajúcich zo zákona, uložiť pokutu do 10 000 Sk.

  6. Ustanovenia sa nevzťahujú na produkcie bez vstupného na verejných priestranstvách organizované a určené obcou.




Organizátorom a usporiadateľom podujatí pripomíname, že oznámenia o podujatiach na podávajú na OcÚ pracovníčke kultúry OcÚ, ktorá je poverená vybavovaním povolení.



Obecný úrad
Nitrianske Pravno


AUTOR: OcÚ NP
Uverejnené: 21.02.2008 16:17