DNES JE PONDELOK, 29.04.2024, MENINY MÁ LEA , BLAHOŽELÁME!

Oznam pre občanov: Podvody na starších ?u?och

 Okresné riaditeľstvo Policajného zboru

v Prievidzi


Oznam pre občanov: Podvody na starších ľuďoch


Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Prievidzi v poslednej dobe zaznamenáva zvýšenú aktivitu rôznych podvodníkov pohybujúcich sa v našom obvode. Polícia upozorňuje občanov na zvýšenú pozornosť pri jednaní s neznámymi osobami. Podvodníci využívajú dôveryhodnosť najmä dôchodcov a oznamujú im výhry v súťažiach, zvýšenie ich starobného alebo vdovského dôchodku, vydávajú sa za pracovníkov sociálnej poisťovne, Červeného kríža, prípadne fiktívne vykonávajú odpočty spotreby elektriny alebo zemného plynu. Podľa podvodníkov sa má jednať o rôzne preplatky peňazí, z ktorých nemajú vydať. Ich „ochota" však smeruje len k zisteniu, kde si občania peniaze odkladajú, po odlákaní pozornosti sa dopúšťajú krádeží a často odchádzajú z bytov s celoživotnými úsporami občanov.

Podvodníci sa od občanov snažia vylákať peniaze aj pod zámienkou ošetrenia iných osôb v nemocnici po dopravných nehodách, prípadne odťahu vozidiel. Ako zálohu nechávajú u dôverčivých občanov kufrík, v ktorých sa má nachádzať hotovosť v cudzej mene a kontakty na nich. Po kufrík sa už nikdy nevrátia a okradnutí občania v kufríku nájdu len obálky s novinovými výstrižkami.

Niektorí podomoví predajcovia ponúkajú na predaj výrobky, ktoré sú len napodobeninou originálov. Pri zjednávaní ceny ďalšie osoby sprevádzajúce predajcu využijú nepozornosť kupujúceho a okrádajú občanov o peniaze a cennosti. Podvodníci lákajú peniaze na lieky, tvária sa že im je zle a chcú od občanov pomoc, často len zavolať niekam alebo podať pohár vody.


Z týchto dôvodov polícia upozorňuje, neverte takýmto rečiam a nepúšťajte si do bytu, alebo domu cudzie osoby, ktoré využívajú nepozornosť hostiteľa na odcudzenie peňazí a cenností. Žiadna inštitúcia nenosí peniaze priamo do domu alebo bytu prostredníctvom svojich zamestnancov. Takéto finančné záležitosti sa vždy vybavujú písomnou formou. Ošetrenie zranení po dopravných nehodách a pobyt v nemocnici je aj pre občanov iných štátov bezplatný a následne sa uhrádza ich poisťovňami v zahraničí. Pracovníci vykonávajúci odpisy stavu plynomerov alebo elektromerov sa preukazujú zamestnaneckými preukazmi s fotografiou a svoj príchod dopredu oznámia.


Pri akomkoľvek podozrení je lepšie volať políciu na bezplatné telefónne číslo 158.


AUTOR: OOPZ Prievidza
Uverejnené: 28.04.2008 11:26