DNES JE PIATOK, 19.04.2024, MENINY MÁ JELA , BLAHOŽELÁME!

KULTÚRA :: Máj - Jún

Také je jarné obdobie v miestnej kultúre  - aktívne, plné novej sily a podujatia sa pomaly presúvajú do exteriérov s prichádzajúcim slnečným a príjemným počasím.

Tradičné stavanie mája pripravuje každá obec, kde sa prezentujú deti škôl, dychovka nemôže chýbať. 30. apríla sme postavili máj v Nitrianskom Pravne a a 26. apríla vo Vyšehradnom spolu s FS Lubená. OZ Vyšehrad v spolupráci s obcou, s HNM v Prievidzi , s OZ K-2000 pripravilo na tento deň vyhodnotenie súťaže „O zlatú ihlu“ a „O zlatý mlynček“. Víťazmi sa stali pani Kračmerová z Nitrianskeho Pravna, ktorá získala zlatú ihlu a najkrajší vodný mlynček zostrojil pán Kurbel z Kanianky.

Súťažné exponáty – výšivky potešili oči i ducha v kultúrnom dome a priamo v prírode v miestnom potôčiku nainštalované vodné mlynčeky hrali svoju jarnú pesničku.

HNM v Prievidzi pripravilo ochutnávku tradičných slovenských jedál. Opekance s tvarohohom, ovsená kaša s oškvarkami. Jednoduché a veľmi chutné.

8.máj patril už 6. ročníku Behu priateľstva. Športovo-zábavné podujatie pre malých i veľkých i celé rodiny. Bežalo sa o ceny v siedmych kategóriách. Zaujímavé bolo sledovať, keď bežali rodiny. Deti neúnavne povzbudzovali svojich rodičov k veľkým ba priam k „nadľudským“ výkonom. Na trati ich čakalo plnenie rôznych disciplín. Zlaňovanie potoka je vždy bez konkurencie. V tomto roku sa to obišlo bez studeného kúpeľa. V cieli ich čakali vytúžené odmeny a samozrejme občerstvenie. Dobrá stovka účastníkov prežila príjemný deň , urobila niečo pre svoje zdravie i dobrú náladu.

Druhá májová nedeľa patrila sviatku Dňa matiek. V požiarnej zbrojnici sme pripravili slávnostnú akadémiu. Programovú kyticu uvili deti MŠ, ZŠ a ZUŠ v Nitrianskom Pravne. Súčasťou bola aj výstava výtvarných prác žiakov ZŠ.

Pravňanský zväz žien oslavoval. 60 rokov práce ženskej organizácie , ktorá v roku 1948 začala pôsobiť ešte ako Živena, to je jubileum, ktoré nemožno len tak prehliadnuť. Slávnosť venovaná tomuto výročiu 16. mája priniesla morálne ocenenie mnohým zakladajúcim členkám a povzbudenie do ďalšej práce tým súčasným.

Mesiac jún patrí v našej obci dvom veľkým podujatiam. Medzinárodnému dňu detí. 30. mája sa naše deti stretnú na „Rytierskom dni so skupinou historického šermu Bojník a 21. júna pozývame všetkých na Tradičný pravniansky jarmok. Nebude chýbať ulička remesiel, pripravený je bohatý kultúrny program po celý deň a spoločenská zábava priamo na námestí. Exkluzívnym hosťom je v tomto roku hudobná skupina Funny Fellows Old Time Band.

 


AUTOR: Mgr.B.Heldiová
Uverejnené: 26.05.2008 13:27