DNES JE UTOROK, 23.04.2024, MENINY MÁ VOJTECH , BLAHOŽELÁME!

Ochrana poľnohospodárskej pôdy

Každý vlastník alebo nájomca a správca poľnohospodárskej pôdy je povinný podľa účelu jednotlivých druhov pozemkov vykonávať také agrotechnické opatrenia, ktoré zaručujú ochranu, zachovanie a obnovu prirodzených vlastností poľnohospodárskej pôdy, predchádzajú výskytu a šíreniu burín na neobrábaných pozemkoch.

Pozornosť treba venovať aj nepoľnohospodárskym pozemkom v blízkosti poľnohospodárskych pozemkov.


Obvodný pozemkový úrad v Prievidzi ako orgán ochrany poľnohospodárskej pôdy preto upozorňuje na dodržiavanie „ ust. §§ 1 a 2 a § 3 ods. 1 zákona č. 220/2004 Z. z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o zmene zákona č. 245/2003 Z. z. O integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, § 3 ods. 1 zákona č. 193/2005 Z. z. O rastlinolekárskej starostlivosti.


Aby sa predišlo zaburiňovaniu pozemkov, žiadame primátorov miest a starostov obcí, aby vhodnou formou – vyvesením na úradnej tabuli, cestou miestneho rozhlasu a iné možností upozornili vlastníkov – nájomcov – užívateľov poľnohospodárskych a nepoľnohospodárskych pozemkov na dodržiavanie cit. Zákonných ustanovení a realizáciu opatrení proti rozširovaniu burín, na povinnosť pravidelného udržiavania trávnatých plôch ich kosením, čím sa zabráni ďalšiemu šíreniu burín.


Pozornosť treba venovať tým pozemkom, ktoré boli pôvodným vlastníkom vyčlenené z užívania družstiev a ŠM, ako aj na poľnohospodárske pozemky vyčlenené do bezplatného náhradného užívania v zmysle § 15 ods. 2 zák. č. 330/91 Zb. o pozemkových úpravách v znení neskorších predpisov.


Zo strany Obvodného pozemkového úradu v Prievidzi, ako orgánu ochrany poľnohospodárskej pôdy budú vykonávané previerky plnenia cit. Zákonných ustanovení – ich nedodržaním sa vlastník – nájomca dopúšťa priestupku - § 25, resp. iného správneho deliktu - § 26 na úseku ochrany poľnohospodárskej pôdy, za čo budú ukladané finančné sankcie.


Obvodný pozemkový úrad v Prievidzi
Ing. Jozef Fabian
riaditeľ úradu


AUTOR: Ing. Jozef Fabian, riaditeľ
Uverejnené: 29.05.2008 09:49