DNES JE PIATOK, 19.04.2024, MENINY MÁ JELA , BLAHOŽELÁME!

O činnosti spolku S?K v Nitr. Pravne

Miestny spolok SČK v Nitr. Pravne má t.r. spolu 168 členov, čím sa radíme medzi najväčšie spolky v našom okrese. Časť z nich sa stretla v apríli na výročnej schôdzi, na ktorej bolo aj ocenenie viacnásobných bezpríspevkových darcov krvi. Šiesti darcovia v poslednom období získali Jánskeho plakety za viacnásobné darovanie krvi a tých sme pozvali na našu slávnostnú schôdzu, aby sme im poďakovali za ich šľachetnosť a odmenili ich skromným darčekom.

Zlatého darcu sme mali jedného a to Radoslava Žillu, troch strieborných : Andrej Wiesner, Miroslav Jamrich a Helena Kračmerová, ktorá ako členka výboru miestneho spolku má na starosti práve darcovstvo krvi a keď je treba aj viackrát musí vyhľadať jednotlivých darcov, aby zabezpečila nejakú pripravovanú akciu. Samozrejme aj za to jej bolo vyslovené na výročnej schôdzi vrelé poďakovanie. Práve na tejto schôdzi oboznámila prítomných členov o tom, že pripravujeme spoločný odber krvi pre HTO Fakultnej nemocnice v Martine. Bronzové plakety obdržali páni Pavol Bielik a Branislav Mendel, a tým aj našu pozornosť a poďakovanie.

Kvety a vecné dary pre odmeňovaných sme zabezpečovali pomocou OcÚ a sponzorov, ktorí pomohli aj tým, že dali zľavy na kupovaný tovar. Preto tiež ďakujeme pani Haragovej Darine a pani Sylvii Gromovej. Mimoriadne ďakujeme OcÚ v Nitr. Pravne za finančnú pomoc na zabezpečenie vecných darov.

Dôležitým bodom z našej činnosti je aj to, že v priebehu roka venujeme patričnú pozornosť aj našim jubilujúcim členom. Tých starších navštevujeme s kytičkou a malým darčekom pri okrúhlych jubileách a najstarších v rámci mesiaca úcty k starším. Nezabúdame ani na chorých a osamelých, kde sme tiež vítaní.


Už spomenutý hromadný odber krvi mobilnou odberovou jednotkou z HTO Fakultnej nemocnice v Martine sa uskutočnil 14. mája v priestoroch Klubu dôchodcov v Nitr. Pravne . Odbery sa začali okolo ôsmej hodiny ráno a do jedenástej sa na lehátkach vystriedalo a časť svojej krvi odovzdalo 28 darcov. Medzi nimi bolo desať prvodarcov, ktorí mali rôzne pocity pred prvým odberom, a po odbere niektorí priznali, že mali aj trochu strachu, ale odchádzali s úsmevom na tvári a určite aj spokojní sami so sebou, že urobili niečo dobré. Pri pripravovaní tejto akcie bolo treba obísť a nakontaktovať všetkých darcov krvi, ktorých má naša členka výboru, referentka pre odber krvi v evidencii. Spolu sa jej nahlásilo 38 darcov, ale škoda, že niektorí majú problém aj s tým, aby dostali voľno zo zamestnania, aby sa mohli zúčastniť odberu aj keď na úkor vlastnej dovolenky.

Zdravotníci odchádzali po odberoch spokojní, a nezabudli povedať, že by sa to mohlo ešte zopakovať. Všetkým darcom a najmä prvodarcom, chceme poďakovať za to, že aj vďaka nim sa podarila dobrá vec, že ich krv pomôže niekomu v chorobe alebo aj zachráni život. Za to im želáme veľa zdravia, aby oni sami nikdy nepotrebovali takúto pomoc akú poskytujú oni sami. Za vydarenú akciu chceme poďakovať aj Klubu dôchodcov, za ich ochotu zapožičať priestory, aby sa mohli odbery realizovať.

Na záver ešte pár slov ku tým, ktorí by v budúcnosti mali záujem darovať krv. Budeme radi, keď oslovíte niekoho z výboru miestneho spolku SČK alebo priamo pani Kračmerovú a dostanete informáciu o tom ako postupovať, aby to bolo tu v obci, aby ste nestratili veľa času a nemuseli za odbermi cestovať. Tešíme sa na nových darcov, ale aj na nových členov SČK.


AUTOR: Za výbor MS ČSK J.Mokrá
Uverejnené: 10.06.2008 09:55