DNES JE PIATOK, 26.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAVA , BLAHOŽELÁME!

TROPIKÁRIUM V BUDAPEŠTI

Každý rok chodia všetky triedy na výlet. My, 6.A a 8.A, sme boli tento rok spolu v Budapešti. Po mnohých problémoch sa nakoniec podarilo pani Popelkovej a pani Andrisovej výlet vybaviť. 28. mája 2008 sme teda mali namierené do Tropikária.

Odchod z Pravna bol okolo šiestej hodine ráno. Na výlet išlo 42 žiakov a tri dospelé osoby. Cesta do Maďarska bola dlhá a únavná. V Maďarsku nás celú cestu sprevádzala rieka Dunaj. Videli sme mnoho historických pamiatok. Jednými z nich boli budovy maďarského parlamentu, divadla, rybárskej bašty, mnohé sochy či mosty, ale aj centrum mesta. Chvíľu sme blúdili, ale nakoniec sme našli správne nákupné centrum, v ktorom bolo Tropikárium. Prechádzali sme celým nákupným centrom, kým sme sa dostali do vytúženého Tropikária. Mali sme 4 hodiny rozchod. Keď sme  boli vnútri, videli sme morské hady, ryby, ale aj slimáky. V ďalšej miestnosti bol prales, v ktorom sa predviedol vo svojej kráse tropický dážď a jeho obyvatelia - 2 krokodíly. Keď sme prešli ďalej, upútala nás veľká a stará korytnačka, malé opičky, nechutné pavúky, jašterice a voľne poletujúce vtáčiky. Boli tam akváriá, v ktorých sa nachádzalo mnoho druhov rýb. Prechádzali sme tunelom, nad ktorým plávali žraloky, raje a rybičky. Očarilo nás otvorené akvárium, v ktorom sme mohli hladkať raje, ktoré boli úplne krotké a priateľské. Na konci bol obchod so suvenírmi, kde väčšina návštevníkov pomíňala forinty. Každý chcel predsa kúpiť nejaký darček pre seba či svojich blízkych. Bolo  tam veľa obchodov, reštaurácií, fontány a detské kútiky, ktoré nám učarovali. Po rozchode sme sa všetci stretli pred Tropikáriom.

Cesta naspäť bola veľmi únavná, lebo bolo omnoho teplejšie než predtým. Posledná zástavka bola v Štúrove.Tam sme ešte išli na zmrzlinu a na WC. Bol tam skvelý zmrzlinár, ktorý vyhadzoval zmrzlinu do vzduchu a my sme boli vďační diváci. Cesta pokračovala ďalej, ale únava robila svoje. V polovici cesty sme začali spievať pesničky. Bolo to super. Skoro každý spieval. Keď sme nakoniec dorazili do Nitrianskeho Pravna, bolo okolo 21:30 hod. Všetci sme sa rozpŕchli spokojní a šťastní za svojimi rodinami, a tak sa ukončil náš spoločný výlet.


AUTOR: Dominika, Kristínka, Nikolka - 6.A
Uverejnené: 11.06.2008 09:01