DNES JE SOBOTA, 27.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAV , BLAHOŽELÁME!

Partnerské zahrani?né vzťahy

 

 Trenčiansky samosprávny kraj má od roku 2005 podpísanú Dohodu o spolupráci s francúzskym krajom Pikardia. Formy spolupráce s týmto krajom sú rôzne, rozvíjajú sa v oblasti kultúrnych a športových výmen, účasť na konferenciách a záujem je momentálne o podávanie spoločných projektov. Jedna z možných foriem je aj priame partnerstvo obcí a miest. V prípade Pikardie je záujem o partnerstvo s našou obcou zo strany mestečka AULT, ktoré má 2.800 obyvateľov a nachádza sa priamo na morskom pobreží asi 200 km severne od Paríža. Okrem stálych obyvateľov majú v tejto obci tzv. druhé rezidencie mnohí Parížania alebo obyvatelia z blízkych miest. Trenčiansky samosprávny kraj odbor pre medzinárodnú spoluprácu v spolupráci s veľvyslanectvom Francúzska v SR predložil návrh našej obci na spoluprácu so zahraničným partnerom.

Od 26. 5. do 3. 6. 2008 bola v Galérii M.A. Bazovského v Trenčíne inštalovaná výstava pani Sylvette Mathieu d´ Ault, vďaka ktorej sme mali možnosť bližšie sa oboznámiť s týmto mestečkom a jeho okolím.

Od 19. júla 2008 na radnici v Ault bola inštalovaná výstava pani Sylvette Mathieu, ktorú tu máva pravidelne a zároveň tam vystavoval svoje fotografie aj slovenský fotograf Martin Gros z Prievidze.

Táto prvá príležitosť dala možnosť zástupcom našej obce starostovi Jozefovi Balčirákovi a prednostke Obecného úradu pani Ľubici Boďovej, oboznámiť sa

s mestečkom na prvej prieskumnej návšteve. Starostka obce nás prijala srdečne a priateľsky. Vymenili sme si skúsenosti v oblasti fungovania samosprávy, chodu úradu, práce poslancov zastupiteľstva, rozpočtu, likvidácie odpadu, zabezpečenia chodu mestečka. Oboznámili sme sa s prímorským krajom, prekrásnou prírodou, kultúrnymi pamiatkami, miestnou architektúrou a tiež s množstvom príjemných ľudí. Najväčším problémom mestečka Ault je postupujúce more, ktoré omýva pobrežie a rozpadávajúce sa útesy sa strácajú v jeho hlbinách. Za posledných 100 rokov sa takto v mori stratila časť mestečka s mnohými domami. Možná spolupráca s mestečkom nás veľmi zaujala.

Francúzske veľvyslanectvo v SR v prípade záujmu našej obce o nadviazanie partnerstva spoluprácu podporí.



AUTOR: Ľubica Boďová, prednosta OcÚ
Uverejnené: 06.08.2008 13:56