DNES JE SOBOTA, 27.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAV , BLAHOŽELÁME!

Mokré vysved?enie

     Školský rok sa ešte ani poriadne nerozbehol a žiaci 4. ročníka z našej školy v Nitrianskom Pravne už dostali vysvedčenie. A nie hocijaké, ale mokré. V dňoch 6. – 10. 10. 2008 sa deti zúčastnili plaveckého výcviku, ktorý sa konal v Lehote pod Vtáčnikom.

     Vedenia škôl sa vzájomne dohodli na uskutočnení plaveckého výcviku. Po vybavení všetkých formalít sme spolu s mojimi kolegami – Jolkou Schusterovou a Milanom Kiripolským – mohli začať s výučbou. Prvý deň sme deti rozdelili na dve družstvá. Deti, ktoré už vedia plávať alebo čiastočne, a deti, ktoré vôbec neplávali. V plaveckom žargóne sú deti vodomilné a deti, ktoré sa boja vody. Každé ráno sa deti poriadne rozcvičili.
Jedna skupina s pani učiteľkou Schusterovou mala normálne vyučovanie, druhá skupina pod vedením pána učiteľa Kiripolského a Blaháča absolvovala plavecký výcvik. Začal sa výcvik podľa plaveckej metodiky. Oboznámenie sa s prostredím, vodou, fúkanie, špliechanie, splývanie, hry vo vode. Postupne sa deti učili alebo zdokonaľovali v troch plaveckých spôsoboch: prsia, kraul, znak. Od prvého dňa bolo na deťoch vidieť, že sa chcú naučiť plávať. Každým dňom sa zlepšovali a zdokonaľovali. Chuť detí, teplá voda a príjemné prostredie boli zárukou, že všetky deti sa naučia plávať. Niektoré slabšie, iné výborne. No ale tak je to aj v živote. Nie všetci sme dokonalí. Dni prešli ako voda a bol tu posledný deň. Všetky deti sa museli prejaviť, čo v nich je a ako sa naučili plávať. Prvé a druhé družstvo absolvovalo súťaž kto koľko a akým spôsobom zapláva. Výsledok bol pozitívny.

     Môžeme skonštatovať, že deti sa naučili plávať alebo aspoň preplávali určitú dĺžku. Na záver sme plavecký výcvik vyhodnotili, deti pochválili za ich dosiahnuté výsledky a disciplínu a nakoniec sme deťom rozdali „Mokré vysvedčenie“.

    Čo povedať na záver? Sme spokojní za nás i za deti. Poďakovať by som chcel vedeniu oboch škôl za podmienky, v akých sme mohli výcvik zrealizovať, vyučujúcim pani Schusterovej, pánovi Kiripolskému a v neposlednej rade i pánovi šoférovi Emilovi Tučnému, že nás bezpečne odvážal i dovážal na plavecký výcvik. Tešíme sa opäť o rok.


AUTOR: Mgr. Marek Blaháč
Uverejnené: 22.10.2008 15:38