DNES JE STREDA, 24.04.2024, MENINY MÁ JURAJ , BLAHOŽELÁME!

PRED ŠTARTOM NA STREDNÚ ŠKOLU

Kam zo základnej školy? Otázka, ktorú si každoročne kladú deviataci. Je to prvé vážne rozhodnutie, rozhodnutie, ktoré ovplyvní ich ďalší život. Vyberajú si školu, vyberajú si prácu, ktorej sa budú v budúcnosti venovať. Určite to nie je ľahké rozhodovanie.

Rovnakú otázku si v najbližších týždňoch budete klásť aj vy, milí deviataci. Nie je ľahké vo veku, keď končíte základnú školu presne vedieť, čo sa vám naozaj páči, čo by ste najradšej v živote robili, ktorým smerom sa orientovať. Možností je veľa a vy mnohokrát možno ani neviete, čo by bolo to pravé.

Nie každému sa podarí robiť to, čo ho baví, ale platí pravidlo - ak niekto niečo veľmi chce a ak sa tomu s plným nasadením venuje, tak to spravidla aj dosiahne. Záujem, schopnosti a vytrvalosť tvoria základ úspechu aj v povolaní aj  pri jeho výbere.

Ako si vybrať čo najlepšie? Pri výbere povolania žiakov ovplyvňuje hlavne okolie, pokračovanie v rodinnej tradícii, kamaráti, zvýhodnené prijímacie pohovory, prípadne i odporúčanie učiteľov, ktorí v nich objavili talent a snažia sa ich podnietiť, aby ním nemrhali.

Aké kritéria sú pri rozhodovaní najdôležitejšie?

  • nedajte sa ovplyvniť rozhodnutím kamaráta a odradiť kritériami prijímania
  • nepodceňujte a nepreceňujte svoje sily a schopnosti
  • rešpektujte svoje záujmy
  • informujte sa, čo sa od vás v škole očakáva
  • rešpektujte realitu okolitého sveta, možnosti, ktoré trh práce reálne ponúka, nechcite nemožné


PODÁVANIE A ODOSIELANIE PRIHLÁŠOK pre školský rok 2008/2009


Zákonný zástupca žiaka ZŠ podáva prihlášku riaditeľovi ZŠ, ktorú navštevuje do:

20. februára na učebné a študijne odbory, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností, alebo talentu.

10. apríla na ostatné učebné a študijné odbory.

Žiak, alebo jeho zákonný zástupca môže podať dve prihlášky na štúdium na predpísanom tlačive na dve stredné školy, alebo na dva odbory tej istej strednej školy. V odôvodnených prípadoch môže podať ďalšie dve prihlášky na školy, na ktorých sa vyžaduje talentová skúška. Ďalšiu prihlášku podáva žiak, ktorý nebol prijatý na žiadnu strednú školu, a škola robí druhé kolo prijímacích skúšok.

Podmienky na prijatie: Riaditeľ SŠ určí formu, obsah a rozsah prijímacej skúšky, kritéria prijatia, kritéria prijatia bez prijímacej skúšky, určí počet žiakov do tried 1. ročníka a termíny konania prijímacích skúšok. Údaje zverejní do:

1. februára na odbory, ktoré vyžadujú overenie špeciálnych schopností, zručností alebo talentu.

31.marca na ostatné netalentové odbory.

Riaditeľ SŠ:

  • pozve žiakov na prijímacie skúšky najneskôr päť dní pred termínom konania prijímacích skúšok.

  • zverejní zoznam uchádzačov podľa výsledkov prijímacieho konania do troch dní odo dňa konania prijímacej skúšky.

  • vydá bezodkladne rozhodnutie o prijatí, alebo neprijatí zákonnému zástupcovi žiaka.

  • zohľadní pri rozhodovaní o prijatí, výsledky dosiahnuté v celoslovenskom testovaní žiakov deviatych ročníkov ZŠ (koná sa 11. marca 2009), že žiak je úspešným riešiteľom predmetovej olympiády, alebo víťazom súťaže, ktorá súvisí so vzdelávaním na SŠ.

Výsledky prijímacej skúšky do 1. ročníka SŠ platia len v školskom roku, pre ktorý sa skúška vykonala.

Každá SŠ vykoná zápis prijatých žiakov, ktorým bolo doručené rozhodnutie o prijatí na štúdium na SŠ, na základe zápisného lístka, ktorý vydá príslušná ZŠ. Základná škola pre žiaka vydá iba jeden zápisný lístok, ktorý je prenosný.

Zápisný lístok si ponechá SŠ na ktorú sa žiak zapíše. Ak je žiak úspešný aj na ďalšej SŠ a uprednostní štúdium na tej škole, zruší zápis, vyzdvihne si zápisný lístok a odovzdá ho tej SŠ, na ktorú sa opäť zapíše.

Ak sa prijatý žiak na školu nezapíše do určeného termínu, rozhodnutie, ktorým bol žiak prijatý na SŠ je neplatné a riaditeľ SŠ ponúkne uvoľnené miesto ďalšiemu žiakovi v poradí podľa výsledkov prijímacích skúšok.

Proti rozhodnutiu riaditeľa SŠ o neprijatí sa môže zákonný zástupca odvolať v lehote do piatich dní odo dňa doručenia rozhodnutia o neprijatí.


Podrobnejšie informácie:

www.svslm.sk
www.strednaskola.sk
www.uips.sk
www.modernaskola.sk
www.infovek.sk
www.volbapovolania.szm.sk


PRIJÍMACIE SKÚŠKY NA SŠ


Talentové skúšky:


25.marca – 15. apríla 2009


1. kolo prijímacích skúšok

1. termín: 11. mája 2009

(pondelok)

2. termín: 14. mája 2009

(štvrtok)

2. kolo prijímacích skúšok


16. júna 2009

(utorok)

 


AUTOR: Mgr. Viera Holecová
Uverejnené: 30.01.2009 08:32