DNES JE SOBOTA, 20.04.2024, MENINY MÁ MARCEL , BLAHOŽELÁME!

Zimné slávnosti Hornonitria

Obec Nitrianske Pravno v spolupráci s inými kultúrnymi inštitúciami pripravuje otvorenie Zimných slávností Hornonitria a pri tejto príležitosti organizuje vernisáž výstavy v tomto roku pod názvom „Z jarmoku“. Téma tradičných jarmokov a trhov na hornej Nitre je nám blízka, pretože aj v našej obci má Tradičný pravniansky jarmok korene v bohatej histórii našej obce.

Poslaním podujatia je oživovanie a zachovávanie tradičnej ľudovej kultúry obcí mikroregiónu Hornonitrie a prezentácia jednotlivých zložiek tradičnej ľudovej kultúry obcí pravnianskej doliny. Je spestrením kultúrnej ponuky pre miestnych obyvateľov a návštevníkov obcí v rámci cestovného ruchu.

Slávnostná vernisáž 7. februára v obradnej sieni OcÚ v Nitrianskom Pravne odštartuje maratón zimných slávností v ďalších obciach Hornonitria. V Pravenci 7.2. o 17,00 hod. Zimné slávnosti folklóru, kde sa predstavia folklórne skupiny a súbory, podujatie je spojené s ľudovou veselicou a sprievodom fašiangových masiek. V Malinovej 14.2. o 15,00 hod. pod názvom Suzvuky bude vystúpenie speváckych skupín spolkov karpatských Nemcov, hosťovať tam bude spevácky zbor Tenerezza z Nitrianskeho Pravna a spevácka skupina Roveň z Poruby, 18.2. o 15,00 hod. v Porube Deň detského folklóru, vystúpenie detských folklórnych súborov pravnianskej doliny a na záver 21. 2. o 14,00 hod, v Nedožeroch Brezanoch Deň majstrov pravnianskej doliny, prezentácia tradičnej remeselnej výroby majstrov pravnianskej doliny.

Pravnianska dolina je bohatá na osobitú kultúru i remeslá. Srdečne Vás pozývame.


AUTOR: B.Heldiová
Uverejnené: 30.01.2009 13:48