DNES JE PIATOK, 26.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAVA , BLAHOŽELÁME!

Májová kvapka krvi

    Bol krásny máj, ten lásky čas... Ale tento raz bude reč o mesiaci máji z iného pohľadu. Keďže v máji bola vyhlásená aj akcia Májová kvapka krvi, miestny spolok SČK v Nitrianskom Pravne nezaváhal a spustil prípravy prostredníctvom pani Kračmerovej, referentky výboru pre darcovstvo krvi, ktorá začala oslovovať potenciálnych darcov krvi. Najprv dohodla termín odberu s pani MUDr. Máriou Pietrzykovou primárkou výjazdovej odberovej jednotky Národnej transfúznej služby v Martine. Termín bol stanovený na 13. mája a hneď sa oznámil termín a čas odberu prostredníctvom vývesných letákov a miestneho obecného rozhlasu.

     Oslovených darcov bolo viac ako 60 a skutočne vykonaných odberov presne 50. S takýmto počtom odberov by sa radi pochválili v ktorejkoľvek väčšej obci. Darcov, ktorí prišli na odber krvi po prvý raz bolo tentoraz 13. Čo svedčí aj o tom, že hoci žijeme v „tvrdšom“ čase, ľudskosť medzi nami nevymizla. Preto na tomto mieste patrí vďaka v prvom rade prvodarcom, ktorí nabrali odvahu a skúsili po prvý ráz čo to znamená darovať niečo zo seba. Samozrejme ďakujeme všetkým darcom aj tým, ktorí tentoraz nemohli absolvovať odber zo zdravotných dôvodov.

     Po poslednom odbere krvi pribudnú v našej obci noví držitelia Jánskeho plakety za 40 odberov – Zlatú plaketu získa Pavel Timko, za 20 odberov – Striebornú plaketu získa Ľubomír Valchovník a za 10 odberov – Bronzovú plaketu získajú traja darcovia : Darina Hiščárová, Jozef Hiščár a Miroslav Valchovník.

     Miestny spolok SČK v Nitrianskom Pravne využíva túto príležitosť aj na poďakovanie za dobrú spoluprácu s OcÚ v Nitrianskom Pravne, ako aj s vedením Klubu dôchodcov, ktorého priestory sa využívali na odbery krvi už po štvrtý raz.

     Ďakujeme aj zamestnávateľom, ktorí uvolnili celé skupinky darcov na potrebný čas, aby sa mohli zúčastniť odberu krvi. Tu spomenieme napr. pracovníčky predajne potravín COOP Jednota, zamestnancov Rialta s .r. o, a v trochu menšom zastúpení boli aj pracovníci z Tondachu Slovensko s. r. o a pracovníčky predajne potravín pani Domanikovej. V peknom počte sa na odberoch zúčastnili aj pravniansky hasiči. Sme radi, že sa odberov zúčastňujú aj darcovia v Nitrianskom Pravne zamestnaní, hoci majú trvalé bydlisko v iných obciach, využívajú túto možnosť rýchlo absolvovať odber krvi a nestratiť pri tom veľa zo svojho voľného času ako aj výdavkov na cestovnom v prípade cestovania do niektorej s transfúznych staníc.

     V blízkom čase, konkrétne 14. júna sa oslavuje Svetový deň darcov krvi a preto milý darcovia prijmite od nás obrovskú kyticu uvitú zo slov vrelej vďaky a želaní pevného zdravia, ktoré vy nezištne rozdávate iným.




MS SČK Nitr. Pravno

 


AUTOR: J.Mokrá
Uverejnené: 08.06.2009 13:59