DNES JE ŠTVRTOK, 25.04.2024, MENINY MÁ MAREK , BLAHOŽELÁME!

Obyvate?ka CSS sa dožíva 100 rokov - Júlia Anov?inová

Júlia Anovčinová je treťou klientkou centra sociálnych služieb v Nitrianskom Pravne, ktorá sa dožila sto rokov. Napriek vysokému veku je stále čiperná a veselá. K narodeninám jej popriala všetko dobré celá rodina.

Bývalá mlynárka

Jubilantka sa narodila vo Valaskej Belej začiatkom minulého storočia. V mladosti musela nechať školu a starať sa o dve choré sestry.

V osemnástich rokoch sa vydala za mlynára, s ktorým vychovala osem detí. Cez povstanie zásobovali partizánov múkou a chlebom, za čo boli prenasledovaní.

Mlyn bol po vojne zničený, presťahovali sa preto do Bratislavy. V 50. rokoch sa vrátili na hornú Nitru a žili v Prievidzi. V roku 1981 pani Anovčinová ovdovela a požiadala o umiestnenie do nitrianskopravňanského Bôrika. Tu žije dodnes, už 21 rokov.

Nad osudom nevzlykala

Júlia Anovčinová je momentálne najstaršou obyvateľkou Nitrianskeho Pravna. Dlhovekosť jej neubrala z veselosti, stále je veľmi čiperná a aktívna.

Rada si pochutí na dobrom jedle, miluje slovenské ľudové pesničky. Ich texty si pamätá dodnes, svojim spolubývajúcim často spestruje chvíle spevom.

Spokojný je s ňou aj riaditeľ centra sociálnych služieb Peter Kutiš. „Nikdy nevzlykala nad osudom, nehnevala sa na deti, naopak, vždy sa na ich návštevu veľmi tešila," vysvetlil.

V zariadení dúfajú, že sa babička dožije aspoň 105 rokov a budú mať ďalší dôvod na oslavu.

ZDROJ: www.sme.sk





FOTO: archív CSS Bôrik


AUTOR: Jana Rusňáková
Uverejnené: 01.10.2009 10:48