DNES JE PIATOK, 26.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAVA , BLAHOŽELÁME!

Upozornenie - prenájom hrobových miest

    V zmysle zákona č. 470/2005 Z.z. o pohrebníctve a § 10 VZN č. 1/2007 o poriadku pre pohrebiská Obec Nitrianske Pravno prenájíma hrobové miesto na dobu 10 rokov. Prenajatím nevzniká vlastnícke právo na toto miesto. Prenájmom vzniká právo na užívanie miesta na hrob tomu, komu bolo prvýkrát prenajaté a prechádza na osoby jemu blízke.

Právo na prenajaté miesto na cintoríne sa preukazuje potvrdenkou o jeho zaplatení, alebo obnovy či predlženia práva užívať miesto.


Zánik práva na hrobové miesto, zrušenie hrobu a odstránenie náhrobného kameňa nastane:

- po uplynutí 1 roka ak je nájomca známy, lehota plynie jeden rok odo dňa odkedy nebolo zaplatené nájomné miesto alebo užívateľ nevyhovie výzve.

- 5 rokov plynie odo dňa, odkedy nebolo nájomné zaplatené, ak nájomca hrobového  miesta nie je známy. Prevádzkovateľ pohrebiska ponechá po túto dobu príslušenstvo na  mieste s označním, že ide o päťročné uloženie, počas ktorého sa môže nájomca  prihlásiť.


Podľa Všeobecne záväzného nariadenia obce č. 1/2007 o poriadku pre pohrebiská na území obce Nitrianske Pravno, Obecný úrad v Nitr. Pravne upozorňuje všetkých občanov, že z dôvodu potreby vytvorenia nových hrobových miest na cintoríne v Nitr. Pravne a jeho častiach určuje priestor vyhradený na likvidáciu schátralých, poškodených, neudržiavaných náhrobných kameňov.


Týmto upozorňujeme všetkých občanov, ktorí majú na cintoríne v Nitr. Pravne pochovaných svojich príbuzných, aby buď urobili opatrenia na zachovanie hrobového miesta, t.j. úprava hrobu, oprava starého náhrobného kameňa a zaplatenie poplatku za prenájom hrobového miesta a to v termíne do 31. 12. 2009.


Označené miesto – náhrobné kamene, železné kríže, ktoré sú schátralé a neudržiavané, budú po uplynutí zákonom stanovenej doby odo dňa označenia premiestnené na vyhradené miesto. Počas tohto obdobia sa môže nájomca prihlásiť u správcu cintorína a vysporiadať nájomný vzťah k hrobovému miestu.


Priestor pre uloženie a likvidáciu starých schátralých náhrobných kameňov, častí náhrobných kameňov, kovové kríže a iné časti náhrobných kameňov a označení hrobových miest sa určuje v spodnej časti citornína – spodný múr od potoka po celej dlžke /smer od Solky/.



Svoje nároky na prenájom miesta na cintoríne v označenom priestore dohodnite so správcom cintorína p. Gáplovským Milanom.



Cintorínsky poriadok je zverejnený v plnom znení na úradnej tabuli pri Dome smútku v Nitr. Pravne a internetovej stránke obce www.nitrianskepravno.sk  



AUTOR: OcÚ Nitr.Pravno
Uverejnené: 09.10.2009 10:09