DNES JE PIATOK, 10.05.2024, MENINY MÁ VIKTóRIA , BLAHOŽELÁME!

VZN č. 5/2009 - o miest.dani za užívanie ver.priestranstva - na r.2010


Všeobecne záväzné nariadenie obce Nitrianske Pravno

o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva

č. 5/2009

na kalendárny rok 2010


Obec Nitrianske Pravno v súlade s ustanovením § 6 ods. 1 zákona č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a ustanovením § 30 - § 36 zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov ustanovuje


Úvodné ustanovenie


1. Toto všeobecne záväzné nariadenie upravuje podmienky určovania a vyberania dane za užívanie verejného priestranstva na území obce Nitrianske Pravno v zdaňovacom období roku 2010.

§ 1

Predmet dane


1.Predmetom dane za užívanie verejného priestranstva je osobitné užívanie verejného priestranstva.

2.Verejným priestranstvom na účely vyrúbenia tejto dane sú verejnosti prístupné pozemky vo vlastníctve obce. Verejným priestranstvom na účely tohto zákona nie sú pozemky, ktoré obec prenajala podľa osobitného zákona.

3. Osobitným užívaním verejného priestranstva sa rozumie umiestnenie zariadenia slúžiaceho na poskytovanie služieb, umiestnenie stavebného zariadenia, predajného zariadenia, zariadenia cirkusu, zariadenia lunaparku a iných atrakcií, umiestnenie skládky, a pod.



§ 2

Daňovník


Daňovníkom je fyzická osoba alebo právnická osoba, ktorá verejné priestranstvo užíva.


§ 3

Základ dane


Základom dane za užívanie verejného priestranstva je výmera užívaného verejného priestranstva v m2.


§ 4

Sadzba dane


Sadzbu dane za užívanie verejného priestranstva sa určuje v obci Nitrianske Pravno v slovenských korunách za každý aj začatý m2 osobitne užívaného verejného priestranstva a za každý aj začatý deň.

Sadzba dane :


1. Dlhodobé užívanie verejného priestranstva /viac ako 1 mesiac/

a/ umiestnenie prenosného zariadenia /stánky/ 0,10 € za 1 m2/deň

b/ ostatné 0,03 € za 1 m2/deň


2. a/ krátkodobé užívanie verejného priestranstva 2 € za 1 m2/deň

                   v Nitr. Pravne /menej ako mesiac/


     b/ krátkovobé užívanie verejného priestranstva 1 € za 1 m2/deň

                   v častiach Vyšehradné a Solka

Užívanie pre účely: - cirkus, strelnica, kolotoč a atrakcie podobného charakteru - drobní predajcovia ovocia, zeleniny, kvetov a pod.

- užívanie pre reklamné bilboardy bude riešené samostatne zmluvne Pre všetky tieto účely sa inkasuje vopred.

Užívanie verejného priestranstva pri organizovaní jarmokov a trhov určuje sa sadzba dane nasledovne:


a/ výrobky vlastnej výroby, predaj ostatného tovaru a služby
       
2 € za 1 /m2/deň

b/ občerstvenie bez predaja alkoholu - 4 € za 1/m2/deň

c/ občerstvenie vrátane predaja alkoholu - 8 € za 1k/m2/deň



§ 5

Vznik a zánik daňovej povinnosti


1.Daňová povinnosť vzniká dňom začatia osobitného užívania verejného priestranstva a zaniká dňom skončenia osobitného užívania verejného priestranstva.

2. Pri krátkodobom užívaní verejného priestranstva je daňovník povinný zaplatiť daň pred začatím užívania verejného priestranstva /pred začatím predaja/ v hotovosti do pokladne OcÚ N. Pravno.

3. Pri dlhodobom užívaní verejného priestranstva je daňovník povinný zaplatiť daň po uplynutí zdaňovacieho obdobia, prípadne po skončení užívania verejného priestranstva v priebehu zdaňovacieho obdobia.

4. Daňovníci sú povinní dovoliť a umožniť kontrolným orgánom vykonať kontrolu a predložiť potrebné doklady.


§ 6

Oznamovacia povinnosť,
vyrúbenie dane a platenie dane


1. Daňovník je povinný oznámiť svoj zámer osobitného užívania verejného priestranstva správcovi dane, najneskôr v deň vzniku daňovej povinnosti.

2. Obec vyrúbi daň platobným výmerom. Vyrúbená daň je splatná do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru. V prípade splátok dane je daň splatná v lehotách určených obcou.

3. Ak daňová povinnosť zanikne a daňovník oznámi túto skutočnosť správcovi dane do 30 dní odo dňa zániku daňovej povinnosti, správca dane vráti pomernú časť dane za zostávajúce dni, za ktoré bola daň zaplatená. Nárok na vrátenie pomernej časti zaniká, ak daňovník v uvedenej lehote zánik daňovej povinnosti neoznámi.


§ 7

Spôsob, forma a miesto platenia dane

Daň možno zaplatiť:

a/ prevodom na účet obecného úradu vo Všeobecnej úverovej banke Prievidza na číslo účtu 15121-382/0200. V prípade platenia prevodom je platiteľ povinný

zaslať avízo o zaplatení dane.

b/ v hotovosti na obecnom úrade, poštovou poukážkou

c/ blokovým konaním oprávnených osôb


§ 8

Úľavy a oslobodenia


1. Právoplatne predpísanú daň môže na žiadosť celkom alebo čiastočne odpustiť, na základe doporučenia komisie pre ochranu verejného poriadku pri OZ v Nitr. Pravne starosta obce, ak by jej vybratím bola vážne ohrozená výživa dlžníka alebo osôb, ktoré sú na neho odkázané.

2. Nedoplatok dane odpíše obecný úrad, ak je celkom nevymožiteľný. Za nevymožiteľný sa považuje taký, ktorý bol bezvýsledne vymáhaný, alebo je pravdepodobnosť, že by vymáhanie neposkytlo väčší výťažok, než treba na úhradu nákladov výkonu rozhodnutia. Z takýchto dôvodov možno odstúpiť od predpisu dane.


§ 9

Spoločné záverečné ustanovenia


  1. Ak sa v zákone neustanovuje inak, postupuje sa v konaní vo veciach miestnych daní podľa všeobecného predpisu o správe daní a poplatkov /Zák. SNR č. 511/92 o správe daní a poplatkov v znení neskorších predpisov/.

  2. Obecné zastupiteľstvo obce Nitrianske Pravno sa na tomto všeobecne záväznom nariadení o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva na rok 2010 uznieslo 10.12.2009 3/5-ou väčšinou hlasov prítomných poslancov.

  3. Všeobecne záväzné nariadenie nadobúda účinnosť dňom 1.1.2010.

  4. Dňom účinnosti tohto Všeobecne záväzného nariadenia o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva na rok 2010 sa zrušuje VZN č. 5/2008 zo dňa 11. 12. 2008 na rok 2008.



Ing. Balčirák Jozef
starosta obce



Toto VZN bolo vyvesené na úradnej tabuli OcÚ N. Pravno a zverejnené na internetovej stránke obce www.nitrianskepravno.sk dňa 25. novembra 2009.

Toto VZN bolo zvesené z úradnej tabule OcÚ Nitr. Pravno dňa …...........



AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 14.12.2009 15:27