DNES JE PIATOK, 10.05.2024, MENINY MÁ VIKTóRIA , BLAHOŽELÁME!

VZN č. 3/2009 - o dani z nehnuteľnosti na rok 2010

Všeobecne záväzné nariadenie obce Nitr.Pravno

o dani z nehnuteľnosti

č. 3/2009

na kalendárny rok 2010


Obec Nitrianske Pravno v súlade s ustanovením § 6 ods. 1 zákona č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov a ustanoveniami § 7 ods. 4, 5 a 6, § 8 ods 2, § 12 ods. 2 a 3, § 16 ods. 2 a 3, § 17 ods. 2,3,4 a 7, § 20 ods. 4, § 21 ods. 2, § 103 zák. č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady, v znení neskorších predpisov ustanovuje


§ 1

Základné ustanovenie

1. Toto všeobecne záväzné nariadenie upravuje podmienky určovania a vyberania dane z nehnuteľnosti na území obce Nitrianske Pravno v zdaňovacom období roku 2010.

Daň z pozemkov

§ 2


Stanovenie hodnoty lesných pozemkov, na ktorých sú hosp.lesy


Správca dane stanovuje hodnotu lesných pozemkov podľa jednotlivých katastrálnych území nasledovne:


  1. katastrálne územie Nitr. Pravno - priemerná hodnota 0,1 €/m2

  2. katastrálne územie Solka – priemerná hodnota 0,08 €/m2

  3. katastrálne územie Vyšehradné – priemerná hodnota 0,07 €/m2

 

Sadzba dane


1. Správca dane určuje pre pozemky na území celej obce Nitr. Pravno, /vrátane časti Solka a Vyšehradné /, okrem pozemkov uvedených v bodoch 2. a 3. tohoto paragrafu ročnú sadzbu dane z  pozemkov 0,3% zo základu dane.

2. Správca dane na území celej obce Nitr. Pravno, /vrátane časti Solka a Vyšehradné / okrem časti obce uvedenej v bode 3. tohoto paragrafu u r č u je ročnú sadzbu dane z pozemkov pre pozemky druhu:


a/ orná pôda, chmeľnice, vinice a ovocné sady vo výške 
               
0,5 % zo základu dane

b/ trvalé trávnaté porasty vo výške 1 % zo základu dane

c/ pre lesné pozemky, na ktorých sú hospodárske lesy vo výške
               
0,8 % zo základu dane

 


3. Správca dane na území časti obce Chvojnica k.ú. Nitr. Pravno u r č u j e ročnú sadzbu dane z pozemkov slúžiacich na rekreačné účely a bývanie za pozemky druhu:


a/ orná pôda, chmeľnice, vinice a ovocné sady vo výške 
               
6 % zo základu dane

b/ trvalé trávnaté porasty vo výške 
               
  6 % zo základu dane
 

 


Daň zo stavieb

§ 3


Sadzba dane


1. Správca dane na území celej obce Nitr. Pravno určuje ročnú sadzbu dane zo stavieb za každý aj začatý m2 zastavanej plochy stavby vo výške:


a/ stavby na bývanie a drobné stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu - 0,05 €

b/ stavby na pôdohospodársku produkciu, skleníky, stavby pre vodné hospodárstvo, stavby využívané na skladovanie vlastnej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu, - 0,1 €

c/ stavby rekreačných a záhradkárskch chát a domčekov na individuálnu rekreáciu - 0,25 €

d/ samostatne stojace garáže a samostatné stavby hromadných garáží a stavby určené alebo používané na tieto účely postavené mimo bytových domov, - 0,25 €

e/ priemyselné stavby, stavby slúžiace energetike, stavby slúžiace stavebníctvu, stavby využívané na skladovanie vlastnej produkcie vrátane stavieb na vlastnú administratívu - 0,5 €

f/ stavby na ostatné podnikanie a na zárobkovú činnosť, skladovanie a administratívu súvisiacu s ostatným podnikaním a zárobkovou činnosťou
      -
0,5 €

g/ ostatné stavby neuvedené v písmenách a/ až f/
      -
0,5 €



2. Pri viacpodlažných stavbách správca dane určuje príplatok za podlažie 0,02 € za každé ďalšie podlažie okrem prvého nadzemného podlažia.


Daň z bytov

§ 4

Sadzba dane


1. Správca dane na území celej obce Nitr. Pravno určuje ročnú sadzbu dane z bytov za každý aj začatý m2 podlahovej plochy bytu a nebytového priestoru vo výške 0,05 €


§ 5

Zníženie dane


1. Správca dane ustanovuje, že poskytuje zníženie dane z pozemkov takto:

a/ Úľava – zníženie dane sa poskytuje na pozemky, ktorých vlastníkom je občan starší ako 70 rokov, alebo ťažko zdravotne postihnutý, alebo držiteľ preukazu ZŤP, ako aj prevažne alebo úplne nevládny občan, na ktorých stojí stavba /dom/ slúžiaca na jeho trvalé bývanie – vo výške 50 %.

Úľava sa neposkytuje na ďalšie pozemky vo vlastníctve horeuvedeného občana.

b/ Úľava – zníženie dane sa poskytuje na pozemky vo vlastníctve – Spoločnosť dcér kresťanskej lásky s. Vincenta De Paul v Nitr. Pravne, k.ú. Nitr. Pravno p.č. 14 záhrada, p.č. 13 zastavaná plocha a p.č. 15/2 – zastavané plochy a nádvoria.

Úľava na uvedené pozemky sa poskytuje vo výške 50 %.


c/ pozemky kalvária – zníženie vo výške 100 %.



2. Správca dane ustanovuje, že poskytuje zníženie dane zo stavieb takto:


a/ Úľava – zníženie dane zo stavieb na bývanie, ktorých vlastníkom je občan starší ako 70 rokov, alebo držiteľ preukazu ZŤP, alebo ťažko zdravotne postihnutý, ako aj prevažne alebo úplne nevládny občan, ktoré slúžia na jeho trvalé bývanie – vo výške 50 %.

Úľava sa neposkytuje na ďalšie stavby vo vlastníctve horeuvedeného občana.



3. Úľava – zníženie dane vo výške 50 % zo stavieb slúžiacich na bývanie a drobné stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu nasledovne:


Budovy Centra sociálnych služieb – DD Žltá ul. Nitr. Pravno

4. Úľava – zníženie dane vo výške 70 % zo stavieb slúžiacich na bývanie a ostatné stavby, ktoré majú doplnkovú funkciu pre hlavnú stavbu nasledovne:


a/ Kláštor sestier sv. Vincenta, Nám. SNP č. 4/7, Nitr. Pravno



Pri súbehu znížení dane podľa odseku 1, 2, 3 a 4 tohto paragrafu sa uplatní zníženie dane výhodnejšie pre daňovníka.


§ 6


Platenie dane


1. Ak ročná daň vyrúbená fyzickej osobe nepresahuje 20 € a právnickej osobe 200 € je splatná naraz.


2. Ak vyrúbená daň presahuje sumy určené v § 6 bod 1 tohto VZN, správca dane určuje daňovníkovi splátkový kalendár, pričom vyrúbená daň z nehnuteľnosti je splatná v dvoch rovnakých splátkach a to:

I. splátka - do 15 dní odo dňa nadobudnutia právoplatnosti platobného výmeru

II.splátka - do 30. 6.

§ 7


Vyrubovanie dane


Správca dane ustanovuje, že daň nižšiu ako 1 € nebude vyrubovať ani vyberať.


 

§ 8


Záverečné ustanovenia


1. Ak sa v zákone neustanovuje inak, postupuje sa v konaní vo veciach miestnych daní podľa všeobecného predpisu o správe daní a poplatkov /zák. SNR č. 511/92 o správe daní a poplatkov v znení neskorších predpisov/.


2. Obecné zastupiteľstvo obce Nitrianske Pravno sa na tomto všeobecne záväznom nariadení o dani z nehnuteľnosti na rok 2010 uznieslo dňa 10.12.2009 3/5-ou väčšinou hlasov prítomných poslancov.


3. Všeobecne záväzné nariadenie nadobúda účinnosť dňom 1.1.2010.


4. Dňom účinnosti tohto Všeobecne záväzného nariadenia o dani z nehnuteľnosti na rok 2010 sa zrušuje VZN č. 3/2008 zo dňa 11. 12. 2008 na rok 2009.




Ing. Balčirák Jozef
starosta obce








Toto VZN bolo vyvesené na úradnej tabuli OcÚ N. Pravno dňa a zverejnené na internetovej stránke obce www.nitrianskepravno.sk dňa 25. novembra 2009.

Toto VZN bolo zvesené z úradnej tabule OcÚ Nitr. Pravno dňa …...........



AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 14.12.2009 15:34