DNES JE STREDA, 8.05.2024, MENINY MÁ INGRIDA , BLAHOŽELÁME!

Enviromentálna výchova v materskej škole

     V predškolskom veku ťažko možno rozlíšiť hru od práce. Dokonca aj činnosti, ktoré majú charakter pracovných činností, dieťa vníma ako hru. Už v materskej škole si dieťa vytvára pozitívny vzťah k pracovnej aktivite a k práci ako takej. V rôzne obsahovo zameraných aktivitách si dieťa utvára pozitívny vzťah k prírode a k životnému prostrediu. Na základe tohto vzťahu sa prebúdza aj enviromentálne cítenie. Takými činnosťami sú napr. starostlivosť o životné prostredie – udržiavanie poriadku na školskom dvore a v najbližšom okolí MŠ. Neverili by ste koľko zbytočného odpadu už deti vyzbierali. A je veľmi ťažké odpovedať deťom na otázku, odkiaľ sa ten odpad sem dostal.

    Deti tiež skúmajú rôzne druhy materiálov z hľadiska ich ďalšieho spracovania ako napr: drevo, papier, zber a recyklovanie starého papiera, plasty. Skúmajú rôzne druhy odpadových materiálov a ich vlastnosti. Prakticky si overujú, ktorý druh odpadu, syntetický alebo prírodný sa v zemi po určitom čase rozloží a ktorý nie.

    Dieťa v tomto vývojovom období prejavuje prirodzenú túžbu po činnosti a preto je v neustálej aktivite. Osvojenie si zručností, ako odpad separovať, pomáha dieťaťu prispôsobovať sa okolitému svetu a na elementárnej úrovni pochopiť jeho účelné fungovanie.

    Veríme, že z našich detí vychováme ľudí, pre ktorých pojem separácia odpadu nebude veľkou neznámou a že naša obec bude stále krajšia a čistejšia.


AUTOR: Otília Jamrichová MŠ
Uverejnené: 27.04.2005 13:55