DNES JE UTOROK, 7.05.2024, MENINY MÁ MONIKA , BLAHOŽELÁME!

Prenájom hrobových miest

    Prichádza čas, kedy si častejšie ako inokedy spomenieme na našich príbuzných a priateľov, ktorí už bohužiaľ nie sú medzi nami. Pri tejto príležitosti si Vás dovoľujeme informovať o stave evidencie hrobových miest na cintorínoch v Nitrianskom Pravne, v Solke a vo Vyšehradnom.

V uplynulých mesiacoch bolo realizované mapovanie hrobových miest na uvedených cintorínoch. Keďže podľa aktuálne platnej legislatívy musí obec okrem evidencie hrobových miest mať uzavreté aj nájomné zmluvy, budú občania, ktorí majú uhradené poplatky za prenájom, resp. sú známi a uplynula im doba, na ktorú bol poplatok uhradený, priebežne oslovovaný obecným úradom na uzavretie uvedených nájomných zmlúv.

Touto cestou zároveň žiadame tých občanov, ktorí majú na niektorom z vyššie uvedených cintorínov pochovaných svojich príbuzných a nemajú do dnešného dňa vysporiadané záväzky, t.j. uhradené nájomné za hrobové miesto, aby takto urobili na Obecnom úrade v Nitrianskom Pravne v čo najkratšom čase. Viac infomácií na tel. čísle 046/5447 510 kl. 29, emailom na cintorin@nitrianskepravno.sk, alebo osobne na 1. poschodí v kancelárii č. 22.


Upozorňujeme, že zánik práva na hrobové miesto, zrušenie hrobu a odstránenie náhrobného kameňa nastane:

  • po uplynutí 1 roka - ak je nájomca známy, lehota plynie jeden rok odo dňa odkedy nebolo zaplatené nájomné miesto alebo užívateľ nevyhovie výzve.

  • po uplynutí 5 rokov odo dňa, odkedy nebolo nájomné zaplatené, ak nájomca hrobového miesta nie je známy. Prevádzkovateľ pohrebiska ponechá po túto dobu príslušenstvo na mieste s označením, že ide o päťročné uloženie, počas ktorého sa môže nájomca prihlásiť


V zmysle zákona č. 131/2010 Z.z. o pohrebníctve a § 10 VZN č. 1/2007 o poriadku pre pohrebiská Obec Nitrianske Pravno prenájíma hrobové miesto na dobu 10 rokov. Prenajatím nevzniká vlastnícke právo na toto miesto. Prenájmom vzniká právo na užívanie miesta na hrob tomu, komu bolo prvýkrát prenajaté a prechádza na osoby jemu blízke.


Povinnosti nájomcu pri starostlivosti o prenajaté miesto:

  1. Nájomca je povinný udržovať prenajaté miesta v riadnom stave, je povinný čistiť a udržiavať priestor 30 cm okolo celého obvodu hrobu, ak sa prenajaté miesto inak neupravuje.

  2. Ak správca pohrebiska zistí nedostatky v starostlivosti o prenajaté miesto, vyzve nájomcu, aby ich v primeranej lehote odstránil. Ak sa tak nestane alebo nie je známa adresa nájomcu, alebo ak je nebezpečenstvo z omeškania, urobí správa pohrebiska potrebné opatrenia na náklady nájomcu.

  3. Nájomca, ktorý nemá možnosť sa v dostatočnej miere postarať o poriadok v okolí hrobu a v priestoroch hrobu, môže zadať vykonávanie týchto prác podnikateľskému, resp. inému subjektu.

  4. Nájomca sa zaväzuje prebytočnú zeminu z vykopaného alebo upraveného hrobu odviezť na svoje náklady po dohode so správcom cintorína.

  5. Nájomcovi je zakázané odkladať medzi hroby plechovky, sklenené poháre a iné predmety.

  6. Nájomca je povinný oznamovať správcovi pohrebiska všetky zmeny údajov potrebné na vedenie evidencie hrobových miest (napr. zmena adresy trvalého pobytu).


AUTOR: Peter Černák
Uverejnené: 22.10.2010 10:13