DNES JE SOBOTA, 27.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAV , BLAHOŽELÁME!

Zabezpečenie školského stravovania sa detí s celiakiou v Spojenej škole v Nitr. Pravne

     Žiadosť na zabezpečenie školského stravovania sa detí s celiakiou v Spojenej škole v Nitr. Pravne, ktorá bola doručená Spojenej škole v Nitr. Pravne, bola postúpená na Obecný úrad v Nitr. Pravne a prejednaná v komisii školstva, kultúry telesnej výchovy a športu, následne v Obecnej rade a pracovnom rokovaní poslancov obecného zastupiteľstva. Problematike možnosti stravovania sa detí v školskej jedálni bola venovaná náležitá pozornosť a hľadali sa možnosti a riešenia pre jeho zabezpečenie pre choré deti na celiakiu. V súčasnej dobe sa jedná o 4 deti, ktoré navštevujú Spojenú školu a 2 deti v MŠ v Nitr. Pravne.

Na pracovnom rokovaní poslancov obecného zastupiteľstva vedúca Školskej jedálne pri Spojenej škole v Nitr. Pravne p. Mendelová predložila kalkuláciu nákladov na prevádzku zabezpečenia bezlepkovej diéty v školskej jedálni. Podrobne informovala o potrebe vytvorenia oddelených priestorov, keďže sa strava musí pripravovať oddelene, skladových priestorov, /terajšie priestory školskej kuchyne veľkosťou nevyhovujú ani na prípravu stravy v súčastnosti, v prípade prípravy stravy pre celiatikov by sme museli zrealizovať prístavbu k školskej kuchyni/, náklady na nákup potravín, náklady na vybavenie kuchyne. Vysvetlila a písomne doložila ekonomickú náročnosť na prípravu jedál pre 4 žiakov, mzdové náklady na zamestnanca.

Najväčší problém vidí vedúca stravovne v zásobovaní potravinami /malé množstvá zásobovacie firmy nedovážajú, treba potraviny zabezpečiť osobnými nákupmi. V miestnej sieti je nedostatok vhodných potravín, v špeciálnej predajni sú drahé. Potraviny pre celiatikov kupované na recept v lekárni sú lacnejšie ako v obchode. Poplatky za stravu by boli pre rodičov minimálne 2 krát vyššie oproti poplatkom za stravu pre ostatné deti.

Riešená bola aj možnosť dovážať stravu z jedálne z Prievidze, kde takúto stravu varia pre viac detí, avšak bolo by to veľmi náročné z dôvodu každodennej dopravy tejto stravy z Prievidze do Nitr. Pravno ako aj jej udržanie v požadovanej teplote.

Bola riešená aj možnosť dovozu stravy z CSS Bôrik, ale problém je v tom, že CSS poskytuje stravu len pre dôchodcov a tiež je problém s každodennou dopravou jedál.

Je potrebné brať do úvahy aj skutočnosť, že medzi žiakmi sú chorí aj na iné choroby a potrebujú rôzne diétne stravovanie, ktoré si rodičia zabezpečujú sami na vlastné náklady.

Poslanci konštatovali, že za týchto podmienok nie je možné zabezpečovanie stravovania pre deti v MŠ a žiakov v SŠ – celiatikov v školskej jedálni pri Spojenej škole v Nitr. Pravne.

Poslanci odporučili na základe týchto skutočností zverejniť informácie, že za týchto podmienok nie je možné zabezpečovanie stravovania pre deti v MŠ a žiakov v SŠ – celiatikov v školskej jedálni pri Spojenej škole v Nitr. Pravne.

 


AUTOR: Ing. Balčirák Jozef - starosta obce
Uverejnené: 10.06.2011 13:29