DNES JE PIATOK, 26.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAVA , BLAHOŽELÁME!

Potravinová pomoc pre osoby v núdzi - info pre záujemcov

Program distribúcie potravín podporuje dodávky potravín pre obzvlášť zraniteľné osoby, ktoré sa ocitnú v ťažkej situácii. V Európskej únii sa tento program uplatňuje od roku 1987 a je financovaný z Európskeho poľnohospodárskeho a záručného fondu.

V roku 2011 sa k tomuto programu pripojila aj Slovenská republika.

 Hlavným cieľom distribúcie potravín je pomôcť osobám v núdzi tým, že im budú prostredníctvom charitatívnych organizácií bezplatne dodané základné potraviny – pšeničná hladká múka a bezvaječné cestoviny.

Poberatelia pomoci:

  • deti v detských domovoch a profesionálnych rodinách
  • deti v domovoch sociálnych služieb pre zdravotne postihnuté deti
  • obyvatelia v domovoch dôchodcov a ústavoch sociálnej starostlivosti
  • deti v náhradnej rodinnej starostlivosti
  • fyzické osoby, ktoré sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a príspevku k dávke
  • osoby na hranici životného minima /rodičia detí, na ktoré sú vyplácané dotácie/
  • poberatelia dôchodku, ktorých výška dôchodku nepresahuje 305,- € /nepracujúci poberatelia starobného, predčasného, invalidného dôchodku/

Potraviny  budú dodané v skupinových obaloch s hmotnosťou 10 kg. Každý skupinový obal bude obsahovať 10 kg pšeničnej hladkej múky v spotrebiteľských baleniach po 0,5 kg. Obaly určené pre spotrebiteľa budú označené textom „Pomoc EÚ“ a doplnené zobrazením vlajky Európskej únie. 

Maximálny  limit pre 1 osobu je 20 kg pšeničnej hladkej múky a 20 kg bezvaječných cestovín.

Ako dostanem pomoc:

 Pri preberaní dodávky potravín sa každý príjemca potravín preukáže platným občianskym preukazom a potvrdením/rozhodnutím nasledovne: 

  • v prípade detí v náhradnej rodinnej starostlivosti, osoba, ktorá má dieťa zverené do osobnej starostlivosti predloží k nahliadnutiu rozhodnutie súdu,
  • fyzické osoby, ktoré sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi a príspevku k dávke predložia k nahliadnutiu potvrdenie, ktoré vydá príslušný úrad práce, sociálnych vecí a  rodiny, 
  • osoby na hranici životného minima /rodičia detí, na ktoré sú vyplácané dotácie/ predložia k nahliadnutiu potvrdenie, ktoré vydá príslušný úrad práce sociálnych vecí a rodiny,
  • poberatelia dôchodku, ktorých výška dôchodku nepresahuje 305,- € /nepracujúci poberatelia starobného, predčasného, invalidného dôchodku/ predložia k nahliadnutiu rozhodnutie Sociálnej poisťovne o priznaní dôchodku v roku 2011 alebo rozhodnutie  Sociálnej poisťovne o valorizácii dôchodku od 1. januára 2011 alebo potvrdenie Sociálnej poisťovne o výške poberaného dôchodku. 

 Príjemca potravinovej pomoci svojim podpisom potvrdí prevzatie potravín a zároveň sa zaviaže, že tieto potraviny nebude ďalej predávať.


Kto bude potraviny rozdávať:

 Potraviny budú v Slovenskej republike distribuovať dve charitatívne organizácie:

  • Potravinová Banka Slovenska, o. z. Kpt. Nálepku č. 19, Lipany
  • Služby Božieho Milosrdenstva, n. o. Lackov č. 5, Lackov

Kedy a kde sa budú potraviny rozdávať:

 Konkrétne miesto a čas rozdávania potravín v našej obci bude oznámené prostredníctvom miestneho rozhlasu po dohode s charitatívnymi organizáciami.

Potvrdenie o výške dôchodku do 305,- Eur a potvrdenie o dávke v hmotnej núdzi Vám vydá na požiadanie pracovník úradu práce pri Vašom kontakte. Toto potvrdenie je potrebné predložiť na Obecnom úrade v Nitrianskom Pravne do 31. 8. 2011. 


Zápis do zoznamu občanov, ktorí majú nárok na potravinovú pomoc sa vykonáva na Obecnom úrade v Nitr. Pravne – denne počas úradných hodín – na prízemí, kancelária podateľne.


Obecný úrad Nitrianske Pravno

 


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 10.08.2011 10:53