DNES JE ŠTVRTOK, 2.05.2024, MENINY MÁ ŽIGMUND , BLAHOŽELÁME!

VZN č. 8/2011 - o zákaze alkoholických nápojov na ver. príst. miestach

   Všeobecne záväzné nariadenie
           obce Nitrianske Pravno

                    č. 8/2011

  o zákaze predaja a požívania alkoholických
  nápojov na verejne prístupných miestach a
 verejných priestranstvách v obci Nitr. Pravno

Obecné zastupiteľstvo v Nitr. Pravne na základe samosprávnej pôsobnosti v zmysle § 6 a § 11 ods. 4 písm. g), v súlade s § 3 ods. 3 písm. c) a v nadväznosti na § 4 ods. 3 písm. g), h) a n) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov a v zmysle § 2 ods. 2 zákona č. 219/1996 Z.z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v znení neskorších zmien a doplnkov sa uznieslo na vydaní tohto všeobecne záväzného nariadenia :

                                             § 1
                       Predmet úpravy

     1. Predmetom úpravy podľa tohto VZN je ustanovenie zákazu predaja a požívania alkoholických nápojov na verejných priestranstvách a verejne prístupných miestach obce v časovom a územnom rozsahu určenom týmto VZN.

     2. V zmysle § 2 ods. 2 zákona č. 219/1996 Z.z. o ochrane pred zneužívaním alkoholických nápojov a o zriaďovaní a prevádzke protialkoholických záchytných izieb v znení neskorších zmien a doplnkov obec môže vo svojom územnom obvode alebo svojich    
územných obvodoch alebo v určitých častiach svojho územného obvodu obmedziť alebo zakázať v určitých hodinách alebo dňoch predaj, podávanie alebo požívanie alkoholických nápojov v zariadeniach spoločného stravovania, v predajniach potravín alebo na iných verejne prístupných miestach.

                                § 2
                      Základné pojmy

Pre účely tohto VZN sa rozumie:
a/ alkoholickými nápojmi sú liehoviny, destiláty, víno, pivo a iné nápoje, ktoré obsahujú viac ako 0,75 objemového percenta alkoholu,

b/ verejným priestranstvom sú všetky miesta, priestory a plochy na území obce, ktoré slúžia verejnému užívaniu. Sú to najmä komunikácie, cesty, námestia, chodníky, parkoviská, odstavné plochy, verejné plochy zelene, parky, lesy, záhrady, územia, ktoré slúžia verejnému užívaniu a pod.,

c/ užívaním verejného priestranstva je využívanie priestorov verejných priestranstiev obyvateľmi obce ako aj inými osobami obvyklým spôsobom,

d/ miestom verejnosti prístupným je miesto vo vlastníctve obce alebo vo vlastníctve inej právnickej alebo fyzickej soby prístupné pre verejné užívanie tretím osobám,

e/ zdravými podmienkami sú podmienky, ktoré nepôsobia nepriaznivo na zdravie ľudí, ale ho chránia a kladne ovplyvňujú a slúžia k navodeniu zdravého spôsobu života obyvateľov obce a k trvalému udržaniu pokojného stavu medzi obyvateľmi obce. stavu medzi obyvateľmi obce.


                               § 3
       Zákaz požívania alkoholických nápojov


1. Zakazuje sa požívať alkoholické nápoje na verejných priestranstvách a miestach verejne prístupných v nasledovnom územnom určení:

     V časti obce Nitrianske Pravno:
        a/ námestie SNP
        b/ areál školy
        c/ areál ihriska mimo oficiálnych podujatí
        d/ cintorín, okolie Domu smútku
        e/ autobusové zastávky   

2. Zákaz požívania alkoholických nápojov podľa tohto § sa nevzťahuje:

a/ na obcou povolený záber verejného priestranstva formou
    prevádzok (letné terasy a obdobné zariadenia), ktoré 
    poskytujú občerstvenie, reštauračné
    alebo pohostinské služby,
b/ na trhové akcie a jarmoky organizované obcou,
c/ na akcie a podujatia s vopred udeleným súhlasom obce,


                               § 4

                 Spoločné ustanovenia

1. Právnické osoby a fyzické osoby oprávnené na podnikanie, s ktorých prevádzkovou činnosťou súvisí predaj a požívanie alkoholických nápojov okrem vyhradených priestorov prenajatých za účelom letných terás, a ktoré sú umiestnené na území vymedzenom podľa § 3 a 4 tohto VZN, sú povinné upozorniť verejnosť na zákazy a obmedzenia podľa tohto VZN.

2. Starosta obce môže na požiadanie udeliť výnimku na jednorazové povolenie predaja alebo požívania alkoholických nápojov na miestach určených v § 3 a 4, najmä ak:

a/ ide o organizované predajné, propagačné alebo obdobné
    spoločenské podujatia v obci,
b/ ide o organizované kultúrne podujatia obcou alebo
    s vedomím obce,

                                § 5
                     Kontrolná činnosť

Kontrolu nad dodržiavaním tohto VZN vykonávajú :
           a/ starosta obce
           b/ poslanci obecného zastupiteľstva,
           c/ hlavný kontrolór obce,
           d/ obecný úrad – poverení zamestnanci,

                                § 6
                            Sankcie
   

1. Porušenie ustanovení tohto VZN fyzickou osobou je priestupkom podľa zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších zmien a doplnkov.

2. Za porušenie tohto VZN možno v zmysle zákona č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších zmien a doplnkov uložiť v blokovom konaní pokutu do výšky 33,-eur.

3. Právnickej osobe alebo fyzickej osobe oprávnenej na podnikanie, ktorá poruší toto VZN môže starosta obce v súlade s § 13 ods. 9 písm. a) a b) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov uložiť pokutu do výšky 6.638,-eur.

                               § 7
                  Záverečné ustanovenia

1. Na tomto všeobecne záväznom nariadení obce sa uznieslo Obecné zastupiteľstvo v  Nitrianskom Pravne svojim uznesením č. 10/2011 zo dňa 15. 12. 2011.

2. Obecné zastupiteľstvo obce Nitrianske Pravno sa uznieslo na tomto všeobecne záväznom nariadení o zákaze predaja a požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach a verejných priestranstvách v obci Nitr. Pravno  na rok 2012 15. 12. 2011 3/5-ou väčšinou hlasov prítomných poslancov.

3.  Všeobecne záväzné nariadenie nadobúda účinnosť dňom 1.1.2012.


V Nitr. Pravne dňa 15. 12. 2011

Ing. Balčirák Jozef  
   starosta obce


Návrh tohto VZN bol zverejnený na úradnej tabuli Obce Nitr. Pravno a na internetovej stránke Obce Nitr. Pravno www.nitrianskepravno.sk od 1. 12. 2011. 


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 19.12.2011 11:05