DNES JE SOBOTA, 27.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAV , BLAHOŽELÁME!

Dom smútku v Solke

      Každý nastupujúci rok prináša so sebou túžbu zažiť niečo nové, niekedy ho sprevádzajú i nové začiatky. I v našej obci sa, okrem vstupu do ďalšieho kalendárneho roka, neustále, hoci možno nebadane, dejú veci nové. Jednou z nich bolo aj slávnostné otvorenie budovy Domu smútku v časti obce Solke do plnej prevádzky vo štvrtok 12. januára 2012.

Potreba domu smútku zaznievala z úst občanov Solky už v 80. rokoch minulého storočia. Samotný projekt bol firmou MV Staving vypracovaný v roku 1995 a od tej doby čakal na svoju realizáciu. Po odpredaji kultúrneho domu v Solke v roku 2006 bol občanom zo strany obce daný prísľub, že obec dom smútku postaví. Začiatkom roka 2008 sa začali prípravy na jeho výstavbu – od stavebného povolenia, cez prípravu staveniska a podobne. Výstavba trvala takmer štyri roky a odvíjala sa od aktuálnej finančnej situácie, teda od toho, koľko môže obec ten-ktorý rok zo svojich financií na výstavbu uvoľniť. Celkovo bolo do výstavby domu smútku, jeho okolia a interiéru investovaných 66.400,- €. Na výstavbe a interiérovom vybavení sa podieľalo viacero firiem. Zemné práce vrátane vyhotovenia základovej dosky previedla firma Pavla Grossa z Tužiny,Konferenčné stoličky.sk v realizácii hrubej stavby až po jej zakrytie pokračovala firma Open Nitrianske Pravno a práce na stavbe a okolí dokončovala obecná s.r.o. Nové brány na cintorín dodala firma Kovo Top, s.r.o. Tužina, kríž, katafalk a rečnícky pult zhotovil Ján Luščák z Nitrianskeho Pravna a stoličky dodala firma Konfer s.r.o. Banská Bystrica. Celú stavbu až do jej zakrytia dozoroval a usmerňoval pán Marián Bartuš z Vyšehradného.

Touto cestou vyslovujeme poďakovanie všetkým menovaným, ale aj ostatným, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom zaslúžili o to, že tento stánok v Solke stojí v takej podobe v akej ho vidíme.
















AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 16.02.2012 16:46