DNES JE UTOROK, 23.04.2024, MENINY MÁ VOJTECH , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 9.2.2012

Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva
v Nitrianskom Pravne dňa 9. 2. 2012


Prvé zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne v r. 2012 zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že sú je prítomní 9 poslanci, 2 poslanci sú ospravedlnení, tak je rokovanie zastupiteľstva uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby za program hlasovali. Poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva. Starosta obce informoval prítomných, že z rokovania zastupiteľstva sa robí zvukový záznam a tiež prvý krát skúšobne videozáznam z rokovania zastupiteľstva.

 

Rokovanie sa uberalo nasledovným programom:

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4. Kontrola plnenia uznesení OZ, správa o kontrolnej činnosti HK za r. 2011

5. Správa o výkone samosprávnych funkcií a prenesených kompetencií zo štátnej správy na obec za r. 2011

6. Návrh VZN - Územný plán obce Nitrianske Pravno

7. Odpredaj majetku obce

8. Rôzne – diskusia

9. Uznesenie

10. Záver

Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne od posledného zasadnutia OZ predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Správu hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva a správu o kontrolnej činnosti za rok 2011 predložil p. Miklošovič Peter – hlavný kontrolór obce Nitr. Pravno. Správu o výkone samosprávnych funkcií a prenesených kompetencií zo štátnej správy na obec za r. 2011 predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Návrh VZN, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Územného plánu obce Nitr. Pravno predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Správu o vyhodnotení návrhov a pripomienok k územnému plánu obce predložila p. Chmurová Drahomíra.

Návrh na odpredaj majetku obce ako aj zmenu v pôvodne schválenom uznesení obecným zastupiteľstvom s odporúčaním Obecnej rady a komisie výstavby predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Odporúčanie je zapracované v návrhu na uznesenie.

V tomto bode programu starosta obce Ing. Balčirák Jozef predložil návrh na Doplnok k Územnému plánu obce, Zmluvu o budúcej darovacej zmluve uzatvorenej medzi obcou Nitr. Pravno a Ing. Šultzom Petrom uzatvorenej k bezodplatnému prevodu majetku,

predložil na schválenie cenník pre odpredaj dreva z obecných lesov, žiadosť Poľnohospodárskeho družstva Nedožery-Brezany o úľavu na dani z nehnuteľnosti, žiadosť firmy VJARSPOL s.r.o. o splátkový kalendár k dani z nehnuteľnosti na r. 2012 a tiež zmenu uznesenia prijatého na zasadnutí zastupiteľstva 15. 12. 2011 č. 11/2011 k výstavbe bytových domov.

Odporúčania Obecnej rady k uvedeným návrhom sú zapracované v návrhu na uznesenie, ktorý majú poslanci k dispozícii.

Po predložení uvedených žiadostí a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.


Poslanec p. Oller Marek predložil informáciu k návrhu na schválenie cenníka pre odpredaj dreva z obecných lesov, porovnal navrhovanú cenu s cenou pre odpredaj v štátnych lesoch. Odporúča pre zabezpečenie kontroly pri odvoze dreva z obecných lesov označiť jeden odvážaný kus pri samovýrobe značkou – ciachou, čo je potrebné zabezpečiť zo strany OLH p. Královiča.

Poslanec Ing. Pekár Peter navrhuje zmenu v cenníku za odpredaj dreva a to rozdeliť cenu dreva pri odpredaji a platení v hotovosti, alebo na faktúru a tiež rozdeliť cenu pre občanov Nitr. Pravna a ostatných občanov z iných obcí.

Poslanci spoločne v diskusii dospeli k názoru, že je potrebné rozdeliť cenu pri odpredaji dreva a to tvrdé drevo pre občanov N. Pravno za 35,- € a ostatní z iných obcí 40,- € za m3 a za drevo mäkké jednotnú cenu vo výške 20,- €/m3.

Občan p. Leitmann Rudolf požaduje zo strany obce zabezpečiť posyp chodníkov, nakoľko sa veľmi šmýka na zľadovatelých plochách chodníkov po jednotlivých uliciach.

Na jednotlivé diskusné príspevky odpovedal starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Vysvetlil povinnosť vlastníkov nehnuteľností starať sa o bezpečnosť a údržbu chodníkov pred domami a firmami v obci. Po ukončení diskusie vyzval predsedu návrhovej komisie Ing. Zaťkovú Miroslavu, aby predložila návrh na uznesenie.


                                    Uznesenie č. 1/2012


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


  1. Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení.

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o kontrolnej činnosti za rok 2011.

c/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva.

d/ Správu o výkone samosprávnych funkcií a prenesených kompetencií zo štátnej správy na obec za r. 2011.

e/ Vyhodnotenie pripomienok a stanovísk z prerokovania návrhu ÚPN-O.

f/ Stanovisko Krajského stavebného úradu Trenčín, Odb. územného plánovania, podľa § 25 zákona č. 50/1976 Zb. - stavebného zákona, v znení neskorších predpisov, číslo KSU/2012-12/405-3/Pe zo dňa 6. 2. 2012, ktorým doporučuje schválenie ÚPN-O Nitrianske Pravno.

g/ Žiadosť firmy AZ REAL PD s.r.o. o prehodnotenie funkcie územného plánu obce Nitr. Pravno.


  1. S c h v á l i l o

a/ Odpredaj majetku obce – pozemok – formou priameho predaja nasledovne:

parcelu číslo 7033/1 – ostatné plochy o výmere 371 m2, k. ú. Nitr. Pravno

za cenu podľa znaleckého posudku minimálne však za cenu 5.194,- €.

      + cena za znalecký posudok
      + cena za zverejnenie
      + cena za geometrický plán
      + poplatky na Katastrálnom úrade

      Termín: do 31. 12. 2012

b/ Úpravu splatnosti dane z nehnuteľnosti na r. 2012 pre firmu VJARSPOL, s.r.o. Nám. SNP 153/35 Nitrianske Pravno s tým, že vyrúbená daň bude splatná v dvoch splátkach podľa predloženého návrhu a to 30 % vyrúbenej dane do 15. 8. 2012 a 70 % vyrúbenej dane do 20. 12. 2012. Zároveň bude žiadateľovi zo strany správcu dane vyrúbený sankčný úrok podľa zákona.

c/ V zmysle § 26 a § 27 ods. 3 zákona č. 50/1976 Zb. Stavebného zákona, v znení neskorších predpisov Územný plán obce Nitrianske Pravno.

d/ Všeobecne záväzné nariadenie /VZN/ obce číslo 1/2012, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť ÚPN – O Nitrianske Pravno.

e/ Zmluvu o budúcej darovacej zmluve medzi budúcim darcom Ing. Petrom Šultzom a budúcim obdarovaným Obcou Nitrianske Pravno na darovanie pozemku parcela číslo 2050/8 vo výmere 407 m2.

f/ Cenník pre odpredaj dreva z obecných lesov, ktoré sú v obhospodarovaní a správe spoločnosti Obec Nitrianske Pravno, s.r.o. podľa prílohy /Cenník predaja dreva/.

Termín platnosti: od 10. 2. 2012

g/ Vypracovanie zmien a doplnkov Územného plánu obce Nitr. Pravno – Doplnok č. 1

III. U l o ž i l o

Obecnému úradu v Nitr. Pravne :

- oboznámiť s uznesením v bode II. Schvaľuje písm. c/ a s VZN číslo 1/2012 občanov obce spôsobom obvyklým v zmysle § 27 ods. 4 zákona č. 50/1976 Zb.

- uložiť ÚPN – O Nitrianske Pravno v zmysle § 28 ods. 3 v kompletnom rozsahu, na Obecnom úrade obce Nitrianske Pravno, na Spoločnom stavebnom úrade v Bojniciach, pracovisko Prievidza a na Krajskom stavebnom úrade v Trenčíne, odd. ÚP.


IV. N e s c h v á l i l o

Vyhovieť žiadosti o úľavu na dani z nehnuteľnosti za ostatné plochy na rok 2011 predloženú Poľnohospodárskym družstvom Horná Nitra Nedožery-Brezany.

V. M e n í

a/ Text uznesenia č. 1/2011 zo dňa 10. 2. 2011 bod II. písm. c/ k odpredaju pozemku - formou priameho predaja nasledovne:

Odpredaj majetku obce – pozemok – formou priameho predaja nasledovne:

p. č. 1828/6, k. ú. Nitr. Pravno – trvalý trávnatý porast o výmere 206 m2, ktorá vznikla na základe geometrického plánu č. 185/2011 zo dňa 18. 10. 2011 a p. č. 1828/7, k. ú. Nitr. Pravno - trvalý trávnatý porast o výmere 192 m2, ktorá vznika na základe geometrického plánu č. 185A/2011 zo dňa 5. 12. 2011, za cenu podľa znaleckého posudku minimálne však 20,- €/m2.

+ cena za vypracovanie znaleckého posudku
+ cena za zverejnenie v týždenníku Prieboj /“MY“/

Termín: do 30. 6. 2012


b/ V uznesení č. 11/2011 zo dňa 15. 12. 2011 v bode V. schvaľuje písm. l/ text nasledovne:

- suma 210.000,- € sa mení na 209.980,- €

- suma 630.000,- € sa mení na 629.959,- €

a dopĺňa sa text : vlastné prostriedky vo výške 6,95 €


VI. P o v e r i l o


Starostu obce Nitr. Pravno obstaraním zmien a doplnkov k Územnému plánu obce Nitrianske Pravno – Dodatok č. 1


Hlasovanie poslancov :


Starosta obce vyzval poslancov k hlasovaniu.

1.Schválenie VZN č. 1/2012 - starosta obce upozornil na schválenie VZN kde je potrebná 3/5-vá väčšina prítomných poslancov.
Za prijatie VZN hlasovalo - 7 poslancov
Zdržali sa hlasovania – 2 poslanci / Ing. Pekár Peter a Ing. Zaťková Miroslava/

2. Starosta obce vyzval poslancov na hlasovanie k uzneseniu v ostatných bodoch.Ostatné body návrhu na uznesenie - hlasovali všetci 9-ti poslanci za jeho prijatie.

Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.



Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ Nitr. Pravno




AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 22.02.2012 14:20