DNES JE SOBOTA, 20.04.2024, MENINY MÁ MARCEL , BLAHOŽELÁME!

Doplnok č. 1/2012 k VZN 1/2009- úhrady za soc. služby

Obecné zastupiteľstvo v Nitr. Pravne na základe ust. § 6 ods. 1 a ust. § 11 ods. 4 písm. g/ zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších právnych predpisov a na základe ust. § 72 ods. 2 zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 317/2009 Z. z. Nálezu Ústavného súdu Slovenskej republiky č. 32/2010 Z. z. Zákona č. 551/2010 Z. z. a zákona č. 50/2012 Z. z. vydáva toto


D o p l n o k č. 1/2012

o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované

obcou Nitrianske Pravno


k Všeobecne záväznému nariadeniu

č. 1/2009


Úhrada za sociálnu službu


1. Prijímateľ sociálnej služby je povinný platiť úhradu za sociálnu službu v sume určenej poskytovateľom sociálnej služby, ak Zákon 448/2008 Z. z. v platnom znení neustanovuje inak.

2. Verejný poskytovateľ sociálnej služby určuje sumu úhrady za sociálnu službu, spôsob jej určenia a platenia úhrady zmluvou podľa § 74 zákona č. 448/2008 Z. z., v súlade so všeobecne záväzným nariadením obce, najviac vo výške ekonomicky oprávnených nákladov, ak sa v druhej vete neustanovuje inak.

Sumu úhrady za sociálnu službu uvedenú v § 34 až 41 poskytovanú plnoletej fyzickej osobe obec určí vo všeobecne záväznom nariadení tak, aby suma úhrady za túto sociálnu službu poskytovanú v rozsahu podľa § 15 ods. 1 Zákona 448/2008 Z. z. bola najmenej vo výške 50 % priemerných ekonomicky oprávnených nákladov spojených s poskytovaním tejto sociálnej služby u verejných poskytovateľov sociálnej služby porovnateľného druhu a formy sociálnej služby v územnom obvode príslušnej obce za predchádzajúci rozpočtový rok, v prepočte na mesiac a na prijímateľa sociálnej služby, na počet hodín alebo úkonov opatrovateľskej služby. Tým nie sú dotknuté ustanovenia § 73 zákona č. 448/2008 Z. z.


3. Ekonomicky oprávnené náklady sú náklady na činnosti uvedené v § 16 až 18, § 72 ods. 5 zákona č. 448/2008 Z. z., ktorými sú:


a/ mzdy, platy a ostatné osobné vyrovnania vo výške, ktorá zodpovedá výške platu a ostatných osobných vyrovnaní podľa osobitného predpisu,

b/ poistné na sociálne poistenie, poistné na verejné zdravotné poistenie a príspevky na starobné dôchodkové sporenie,

c/ cestovné náhrady okrem cestovných náhrad pri zahraničných pracovných cestách,

d/ energie, voda a komunikácie,

e/ materiál okrem reprezentačného vybavenia nových interiérov,

f/ dopravné

g/ rutinná údržba a štandardná údržba, okrem jednorázovej údržby objektov alebo ich časti a riešenia havarijných stavov,

h/ nájomné na prenájom okrem dopravných prostriedkov a špeciálnych strojov, prístrojov, zariadení, techniky, náradia a materiálu,

i/ služby,

j/ bežné transféry, z toho len na vreckové, odstupné, odchodné, náhrada príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca.

k/ odpisy hmotného majetku a nehmotného majetku poskytovateľa sociálnej služby podľa osobitného predpisu.


4. Prijímateľ sociálnej služby neplatí úhradu za

a/ tlmočenie,

b/ krízovú pomoc poskytovanú prostredníctvom telekomunikačných technológií,

c/ vykonávanie – 1. sociálneho poradenstva

2. pomoci pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov,

3. sociálnej rehabilitácie,

4. pracovnej terapie.

5. Prijímateľ sociálnej služby uvedenej v § 31 a 34 až 41 zák. č. 448/2008 Z. z., je povinný platiť úhradu za poskytovanú sociálnu službu podľa svojho príjmu a majetku. Príjem na účely určenia úhrady za sociálnu službu sa posudzuje podľa zákona č.  447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.


6. Prijímateľ sociálnej služby neplatí úhradu za odborné činnosti, ktoré sa mu v čase jeho neprítomnosti neposkytujú okrem úhrady za ubytovanie, ak voľné miesto nie je na prechodný čas obsadené inou fyzickou osobou a prijímateľ sociálnej služby a poskytovateľ sociálnej služby sa nedohodnú inak.


7. Za majetok sa na účely platenia úhrady za poskytovanú sociálnu službu uvedenú v § 31 a 34 až 41 zákona č. 448/2008 Z. z. považujú nehnuteľné veci a hnuteľné veci, vrátane peňažných úspor, a ak to ich povaha pripúšťa, aj práva a iné majetkové hodnoty,  ktorých súčet hodnoty je vyšší ako suma 10.000 eur. Prijímateľ sociálnej služby a  fyzické osoby uvedené v § 73 ods. 10 zák. č. 448/2008 Z. z. preukazujú na účely posúdenia majetok, ktorý vlastnia v čase podania žiadosti o uzatvorenie zmluvy o  poskytovaní sociálnej služby a počas poskytovania sociálnej služby.
Za majetok prijímateľa sociálnej služby a fyzických osôb uvedených v § 73 ods. 10 zák. č. 448/2008 Z. z., možno považovať len podiel majetku pripadajúci na tohto prijímateľa sociálnej služby a na tieto osoby.


8. Skutočnosť, či súčet hodnoty posudzovaného majetku presahuje sumu 10.000 eur, sa preukazuje na osobitnom tlačive uvedenom v prílohe č. 4b k zákonu č. 448/2008 Z. z., s osvedčeným podpisom. Ak sú pochybnosti o hodnote majetku, obec zabezpečí  overenie jeho hodnoty znaleckým posudkom a uhradí náklady súvisiace s vyhotovením tohto posudku. Prijímateľ sociálnej služby a fyzické osoby uvedené v § 73 ods. 10 zákona č. 448/2008 Z. z., sú povinní pri vypracovaní znaleckého posudku umožniť znalcovi vykonať obhliadku majetku a predložiť doklady týkajúce sa majetku.


9. Na účely platenia úhrady za poskytovanú sociálnu službu sa neprihliada na tento majetok:

a/ nehnuteľnosť, ktorú prijímateľ sociálnej služby užíva na trvalé bývanie, ak Zákon o sociálnych službách neustanovuje inak,

b/ nehnuteľnosť, ktorú užívajú na trvalé bývanie:

    1. manžel /manželka/ prijímateľa sociálnej služby,

    2. deti prijímateľa sociálnej služby,

    3. rodičia prijímateľa sociálnej služby,

    4. iná fyzická osoba na základe práva zodpovedajúceho vecnému bremenu,


c/ poľnohospodársku pôdu a lesnú pôdu, ktorú prijímateľ sociálnej služby užíva pre svoju potrebu,

d/ garáž, ktorú prijímateľ sociálnej služby preukázateľne užíva,

e/ hnuteľné veci, ktoré tvoria nevyhnutné vybavenie domácnosti, hnuteľné veci, ktorými sú ošatenie a obuv a hnuteľné veci, na ktoré sa poskytla jednorazová dávka v hmotnej núdzi alebo peňažný príspevok na kompenzáciu sociálnych dôsledkov ťažkého zdravotného postihnutia.

f/ osobné motorové vozidlo, ktoré sa využíva na individuálnu prepravu z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia,

g/ hnuteľné veci, ak by bol ich predaj alebo iné nakladanie s nimi v rozpore s dobrými mravmi,


10. Na účely platenia úhrady za celoročnú pobytovú sociálnu službu uvedenú v § 34, 35, 38 a 39 zákona č. 448/2008 Z. z., sa prihliada aj na nehnuteľnosť, ktorú prijímateľ sociálnej služby užíva na trvalé bývanie pred začatím poskytovania sociálnej služby.

11. U fyzických osôb uvedených v odseku 9 písm. b/ sa na majetok uvedený v odseku 9 písm. b/ až g/ neprihliada. Ak tieto fyzické osoby vlastnia ďalšiu nehnuteľnosť okrem nehnuteľnosti, ktorú užívajú na trvalé bývanie, na túto ďalšiu nehnuteľnosť sa prihliada. Ak prijímateľ sociálnej služby nehnuteľnosť užíva na trvalé bývanie a túto nehnuteľnosť má v podielovom spoluvlastníctve s inou osobou ako je fyzická osoba uvedená v odseku 9 písm. b/, zohľadňuje sa len spoluvlastnícky podiel prijímateľa sociálnej služby.


12. Na účely platenia úhrady za poskytovanú sociálnu službu sa pri posudzovaní nehnuteľného majetku prihliada aj na predaj tohto nehnuteľného majetku prijímateľom sociálnej služby alebo na iný právny úkon prijímateľa a sociálnej služby, ktorým sa zmenšil jeho majetok bez primeraného protiplnenia. Rozhodujúce obdobie, za ktoré sa prihliada na predaj nehnuteľného majetku alebo iný právny úkon, ktorým sa zmenšil nehnuteľný majetok prijímateľa sociálnej služby bez primeraného protiplnenia, je obdobie piatich po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov, ktoré predchádzajú kalendárnemu roku, v ktorom sa príjem a majetok na účely platenia úhrady posudzujú.
Hodnota nehnuteľného majetku podľa prvej vety je všeobecná hodnota majetku podľa osobitného predpisu 40 a/ Príloha č. 3 k Vyhláške Min. Spravodlivosti SR č. 492/2004 Z. z. o stanovení všeobecnej hodnoty majetku v znení neskorších predpisov, určená ku dňu predaja alebo uskutočnenia iného právneho úkonu prijímateľa sociálnej služby, ktorým sa zmenšil jeho nehnuteľný majetok bez primeraného protiplnenia.
Právny úkon, ktorým sa zmenšil nehnuteľný majetok bez priemerného protiplnenia, je na účely tohto zákona bezodplatný právny úkon alebo odplatný právny úkon, na ktorého základe prijímateľ sociálnej služby nezískal plnenie alebo získal plnenie, ktorého hodnota je podstatne nižšia ako všeobecná hodnota majetku podľa osobitného predpisu.


13. Po zaplatení úhrady za opatrovateľskú službu musí prijímateľovi sociálnej služby zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 1,3 násobku sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenej osobitným predpisom.


14. Po zaplatení úhrady za celoročnú pobytovú sociálnu službu musí prijímateľovi sociálnej služby zostať mesačne z jeho príjmu najmenej 20 % sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovenej osobitným predpisom.


15. Skutočnosti podľa odsekov 16 a 17 preukazuje prijímateľ sociálnej služby vyhlásením s osvedčeným podpisom a pri predaji nehnuteľného majetku aj kúpnou zmluvou, na ktorej základe bolo zapísané právo k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľnosti.


16. Prijímateľ sociálnej služby nie je povinný platiť úhradu za sociálnu službu, ak jeho príjem je nižší alebo sa rovná sume ustanovenej v odsekoch 1 až 5, a to v závislosti od druhu a formy sociálnej služby, ak tento zákon neustanovuje inak.


17. Prijímateľ sociálnej služby platí len časť úhrady za sociálnu službu, ak jeho príjem je vyšší, ako sú sumy ustanovené v odsekoch 1 až 5 a jeho výška nepostačuje na zaplatenie určenej úhrady za sociálnu službu, ak zákon neustanovuje inak.
Ak sa príjem prijímateľa sociálnej služby posudzuje spoločne s príjmami fyzických osôb, ktorých príjmy sa s ním spoločne posudzujú, po zaplatení úhrady za sociálnu službu musí prijímateľovi sociálnej služby zostať suma uvedená v odsekoch 2 až 5 a fyzickým osobám, ktorých príjmy sa spoločne posudzujú s príjmom prijímateľa sociálnej služby, musí zostať mesačne z ich príjmu najmenej 1,3 násobku sumy životného minima ustanovenej osobitným predpisom.


18. Ak prijímateľ sociálnej služby nemá príjem alebo jeho príjem nepostačuje na platenie úhrady za sociálnu službu, môže úhradu za sociálnu službu alebo jej časť platiť aj iná osoba. Osoba podľa prvej vety môže uzatvoriť s poskytovateľom sociálnej služby zmluvu o platení úhrady za sociálnu službu.


19. Ak podľa odsekov 1 až 5 nevznikne prijímateľovi sociálnej služby povinnosť platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť, prechádza táto povinnosť postupne na rodičov a deti, ak sa ich príjem neposudzuje spoločne s príjmom prijímateľa sociálnej služby, rodičom alebo deťom po zaplatení úhrady za sociálnu službu musí mesačne zostať 1,3 násobku sumy životného minima ustanovenej osobitným predpisom.
Na účely povinnosti platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť u osôb uvedených v prvej vete platia ustanovenia § 72 ods. 11, 13 a 15 rovnako. Rodičia alebo deti môžu uzatvoriť s poskytovateľom sociálnej služby zmluvu o platení úhrady za sociálnu službu.


20. Ak nedôjde k uzatvoreniu zmluvy podľa odseku 19, obec rozhodne o povinnosti rodičov alebo deti platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť za prijímateľa sociálnej služby, ktorému nevznikne povinnosť platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť.


21. Ak podľa odsekov 1 až 5 nevznikne prijímateľovi sociálnej služby povinnosť platiť úhradu za sociálnu službu alebo jej časť a táto povinnosť nevznikne ani rodičom alebo deťom a prijímateľ sociálnej služby zomrie, nezaplatená úhrada za sociálnu službu alebo jej časť je pohľadávka poskytovateľa sociálnej služby, ktorá sa uplatňuje najneskôr v konaní o dedičstve.

22. Na účely zisťovania príjmu podľa tohto zákona u fyzických osôb uvedených v § 3 ods. 2 sa za fyzické osoby, ktoré sa s týmito osobami spoločne posudzujú, považujú osoby podľa osobitného predpisu.


23. Ak u osôb uvedených v § 3 ods. 2 nemožno zo závažných dôvodov zistiť ich príjem, za ich príjem sa považuje suma životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu ustanovená osobitným predpisom.

24. Odseky 1 až 8 sa nepoužijú, ak prijímateľ sociálnej služby uvedenej v § 34 až 41 vlastní majetok uvedený v § 72 ods. 11 až 15.


25. Odseky 1 až 8 sa nepoužijú, ak prijímateľ sociálnej služby uvedenej v § 34 až 41 predal nehnuteľný majetok v období piatich po sebe nasledujúcich kalendárnych rokov, ktoré predchádzajú kalendárnemu roku, v ktorom sa jeho príjem a majetok posudzujú podľa § 72 ods. 8, 11 až 18, a to až do vyčerpania sumy získanej z predaja tohto nehnuteľného majetku na účely platenia úhrady za poskytovanú sociálnu službu.
Na účely preukázania predaja nehnuteľného majetku a hodnoty predaného nehnuteľného majetku ustanovenie § 72 ods. 18 platí rovnako.


26. Odseky 1 až 19 sa nepoužijú, ak sa má poskytovať sociálna služba fyzickej osobe, ktorá má platiť úhradu za sociálnu službu najmenej vo výške ekonomicky oprávnených nákladov spojených s poskytovaní tejto sociálnej služby.



Zmluva o poskytovaní sociálnej služby


1. Poskytovateľ sociálnej služby poskytuje sociálnu službu na základe zmluvy o poskytovaní sociálnej služby. Zmluva o poskytovaní sociálnej služby musí byť uzatvorená spôsobom, ktorá je pre prijímateľa sociálnej služby zrozumiteľný.


2. Poskytovateľ sociálnej služby je povinný uzatvoriť písomnú zmluvu o oskytovaní sociálnej služby, ktorou je :

- sociálna služby v zariadení pre fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby a pre fyzické osoby, ktoré dosiahli dôchodkový vek a poskytovanie sociálnej služby v zariadení pre seniorov potrebujú z iných vážnych dôvodov,

- opatrovateľská služba

- požičiavanie pomôcok

3. Ak má fyzická osoba záujem o poskytovanie sociálnej služby uvedenej v odseku 2, je povinná podať písomnú žiadosť o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby.
To neplatí, ak má fyzická osoba záujem o poskytovanie sociálnej služby, za ktorú bude platiť úhradu najmenej vo výške ekonomicky oprávnených nákladov. Žiadosť podľa prvej vety obsahuje:

a/ meno a priezvisko fyzickej osoby, ktorej sa má poskytovať sociálna služba, dátum narodenia a adresu jej pobytu,

b/ druh sociálnej služby, ktorá sa má poskytovať fyzickej osobe uvedenej v písmene a/,

c/ formu sociálnej služby, ktorá sa má poskytovať v zariadení,

d/ potvrdenie o príjme za predchádzajúci kalendárny rok

e/ doklady o majetkových pomeroch

f/ deň začatia poskytovania sociálnej služby a čas poskytovania sociálnej služby, a ak sa má poskytovať odľahčovacia služby, obdobie trvania tejto služby,

g/ iné doklady, ktoré sú podkladom na uzatvorenie zmluvy.

4. K žiadosti o uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby priloží aj právoplatné rozhodnutie o odkázanosti na sociálnu službu okrem fyzickej osoby uvedenej v Zákone o sociálnych službách § 35 ods. 1 písm. b/ a fyzickej osoby, ktorej sa má poskytovať sociálna služba bezodkladne podľa § 8 ods. 6.


5. Poskytovateľ sociálnej služby nesmie podmieniť uzatvorenie zmluvy o poskytovaní sociálnej služby peňažným plnením alebo nepeňažným plnením.


6. Zmluva o poskytovaní sociálnej služby obsahuje

a/ označenie zmluvných strán,

b/ druh poskytovanej sociálnej služby,

c/ vecný rozsah sociálnej služby podľa § 15 a formu poskytovania sociálnej služby

d/ deň začatia poskytovania sociálnej služby,

e/ čas poskytovania sociálnej služby,

f/ miesto poskytovania sociálnej služby,

g/ sumu úhrady za sociálnu službu, spôsob jej určenia a spôsob jej platenia,

h/ podmienky zvyšovania sumy úhrady za sociálnu službu,

i/ dôvody odstúpenia od zmluvy,

j/ sumu nezaplatenej úhrady za sociálnu službu podľa § 73 ods. 13.


7. Suma úhrady za sociálnu službu podľa odseku 7 písm. g/ musí obsahovať sumu úhrady za odborné činnosti, obslužné činnosti a ďalšie činnosti.


8. V zmluve o poskytovaní sociálnej služby sa môžu dohodnúť aj ďalšie náležitosti podľa druhu sociálnej služby.


9. Ak sa zmenia skutočnosti, ktoré sú predmetom zmluvy o poskytovaní sociálnej služby, možno tieto skutočnosti zmeniť dodatkom k zmluve o poskytovaní sociálnej služby, ak si to účastníci v tejto zmluve dohodli.


10. Ak sa zmenia skutočnosti rozhodujúce na určenie úhrady za sociálnu službu podľa § 73, poskytovateľ sociálnej služby a prijímateľ sociálnej služby sú povinní uzatvoriť dodatok k zmluve o poskytovaní sociálnej služby.


11. Prijímateľ sociálnej služby môže jednostranne vyspovedať zmluvu o poskytovaní sociálnej služby kedykoľvek aj bez uvedenia dôvodu, výpovedná lehota nesmie byť dlhšia ako 30 dní.


12. Poskytovateľ sociálnej služby môže jednostranne vypovedať zmluvu o poskytovaní sociálnej služby, ak:


a/ prijímateľ sociálnej služby hrubo porušuje povinnosti vyplývajúce zo zmluvy o poskytovaní sociálnej služby najmä tým, že hrubo porušuje dobré mravy, ktoré narúšajú občianske spolužitie alebo nezaplatí dohodnutú úhradu za sociálnu službu, a ak ide o poskytovanie celoročnej pobytovej sociálnej služby najmä tým, že nezaplatí dohodnutú úhradu za sociálnu službu za čas dlhší ako tri mesiace alebo platí len časť dohodnutej úhrady a dlžná suma presiahne trojnásobok dohodnutej mesačnej úhrady.


b/ prijímateľ sociálnej služby neuzatvorí dodatok k zmluve o poskytovaní sociálnej služby

c/ prevádzka zariadenia je podstatne obmedzená alebo je zmenený účel poskytovanej sociálnej služby tak, že zotrvanie na zmluve o poskytovaní sociálnej služby by pre poskytovateľa sociálnej služby znamenalo zrejmú nevýhodu.

d/ obec alebo vyšší územný celok rozhodne o zániku odkázanosti fyzickej osoby na sociálnu službu.


13. Pri jednostrannom vypovedaní zmluvy je poskytovateľ sociálnej služby povinný doručiť prijímateľovi sociálnej služby písomnú výpoveď s uvedením dôvodu výpovede.


14. Ak poskytovateľ sociálnej služby vypovedá zmluvu o poskytovaní sociálnej služby z dôvodu uvedeného v odseku 14 písm. a/, b/ a d/ a ide o poskytovanie celoročnej pobytovej sociálnej služby, sú obec a vyšší územný celok v rámci svojej pôsobnosti povinné v spolupráci s poskytovateľom sociálnej služby zabezpečiť fyzickej osobe nevyhnutnú podmienky na zabezpečenie základných životných potrieb, ak si ich nevie zabezpečiť sama.


SADZOBNÍK ÚHRAD


1.Opatrovateľská služba – poskytovaná terénnou formou - 1,75 €/hod.


2. Opatrovateľská služba – poskytovaná terénnou formou - 1,75 €/hod.
    odľahčovacia služba



Spoločné a záverečné ustanovenia


1. Zmeny a doplnky vešobecne záväzného nariadenia schvaľuje Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne.


2. Na tomto Doplnku č. 1 k Všeobecne záväznému nariadeniu č. 1/2009 sa uznieslo Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne dňa 24. 5. 2012.


3. Návrh tohto Doplnku č. 1 k VZN č. 1/2009 bol zverejnený na úradnej tabuli dňa 10. 5. 2012 a na internetovej stránke obce www.nitrianskepravno.sk


4. Dňom účinnosti tohto Doplnku č.1 k VZN č. 1/2009 o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované obcou Nitr. Pravno sa ruší Príloha č. 1 k VZN č. 1/2009 zo dňa 15. 12. 2011.


5. Toto nariadenie nadobúda účinnosť od 1. 1. 2013.



Ing. Balčirák Jozef
starosta obce


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 28.05.2012 14:49