DNES JE ŠTVRTOK, 25.04.2024, MENINY MÁ MAREK , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 24.5.2012

Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne, ktoré sa konalo dňa 24. 5. 2012 zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že sú prítomní všetci poslanci, tak je rokovanie zastupiteľstva uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby za program hlasovali. Poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva. Starosta obce informoval prítomných, že z rokovania zastupiteľstva sa robí zvukový záznam a videozáznam. Predložil na rokovanie tento program:

Na základe požiadavky prizvaného Mgr. Holeca Stanislava, starosta obce predložil návrh na zmenu programu zasadnutia zastupiteľstva s tým, že v programe zasadnutia pred bodom č. 5 bude prerokovaný bod č. 9 - Menovanie riaditeľa Spojenej školy v Nitr. Pravne.

Za navrhovanú zmenu hlasovali všetci prítomní poslanci OZ.

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4. Správa hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

5. Plán kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra na II. polrok 2012

6. Návrh Doplnku č. 1/2012 o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované obcou Nitrianske Pravno k VZN č. 1/2009

7. Splatnosť pôžičky pre spoločnosť Obec Nitr. Pravno s r.o.

8. Schválenie platu starostu obce v zmysle novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov.

9. Menovanie riaditeľa Spojenej školy v Nitr. Pravne

10. Zmena územného plánu obce Nitr. Pravno

11. Odpredaj majetku obce - pozemky

12. Rôzne – informácie

13. Diskusia

14. Uznesenie

15. Záver


Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne od posledného zasadnutia OZ predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Hlavný kontrolór obce predložil správu hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva.

Správu zo zasadnutia Rady školy vo veci výberového konania na vymenovanie riaditeľa Spojenej školy v Nitr. Pravne predložila p. Boďová. Rada školy pri Spojenej škole v Nitr. Pravne navrhuje obci Nitr. Pravno – zriaďovateľovi školy vymenovať na základe výberového konania Mgr. Holeca Stanislava do funkcie riaditeľa Spojenej školy v Nitr. Pravne.

Starosta obce vyzval poslancov k uvedenému bodu programu hlasovať samostatne.


Za predložený návrh hlasovali poslanci nasledovne:


Za vymenovanie Mgr, Holeca Stanislava za riaditeľa Spojenej školy v Nitr. Pravne a presun prejednávania bodu v programe - hlasovali všetci prítomní poslanci.

Po vymenovaní Mgr. Holeca Stanislava do funkcie riaditeľa Spojenej školy v Nitr. Pravne mu bol starostom obce odovzdaný menovací dekrét.

Plán kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra na II. polrok 2012 predložil hlavný kontrolór obce p. Miklošovič Peter tak ako bol zverejnený.

Poslanci v diskusii navrhujú doplnenie plánu kontrolnej činnosti nasledovne:

p. Ing. Pekár Peter – poslanec OZ v pláne práce HK odporúča tieto doplniť časovo do navrhovaného plánu termínmi vykonania kontrol

Ing. Zaťková Miroslava – poslanec OZ navrhuje zaradiť do plánu kontrol – kontrolu v MTJ za r. 2010 a 2011 – preveriť či sú finančné prostriedky vynaložené efektívne a účelne z rozpočtu obce.

Hlavnému kontrolórovi obce p. Miklošovičovi Petrovi bolo doporučené doplniť plán kontrol a doplnený zverejniť na internetovej stránke obce.


Poslanci prebrali problematiku nefunkčnosti knihy návštev na internetovej stránke obce. Zo strany poslancov bol návrh na jej znovu spustenie. Nie všetci poslanci mali tento názor. Problém nastal po zverejňovaní osočovania, hrubostí, urážok anonymne na adresu občanov, ktorí nemali možnosť sa proti tomu brániť. Týmto spôsobom kniha návštev stratila pôvodný zámer. V súčasnej dobe je možnosť využiť FACEBOOK.

Starosta obce dal za predložený návrh na spustenie knihy návštev na internetovej stránke obce hlasovať:

Za predložený návrh poslanci hlasovali nasledovne:

Za spustenie knihy návštev – 4 poslanci

Proti spusteniu knihy návštev - 7 poslancov


Návrh Doplnku č. 1/2012 o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované obcou Nitrianske Pravno k VZN č. 1/2009 predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Informáciu o splatnosti pôžičky pre spoločnosť Obec Nitr. Pravno s r.o. predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef.

Ďalším bodom programu bolo schválenie platu starostu obce v zmysle novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov s odporúčaním Obecnej rady a pracovaného rokovania poslancov predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno s tým, že informovala o priemernej mzde v NH za r. 2011, stanovení platu starostu zo zákona a možnosť obecného zastupiteľstva na jeho zvýšenie.

K návrhu diskutovali poslanci nasledovne:


Ing. Pekár Peter – poslanec – navrhol plat starostu vo výške 2.000,- €, s tým, že k tejto otázke treba pristupovať zodpovedne a citlivo v dnešnej dobe finančnej krízy.

Mgr. Heldiová Beáta – poslanec – navrhuje plat starostu vo výške 2.200,- €

p. Kubíček Peter – poslanec – odporúča predložiť na schválenie plat vo výške ako bolo odporúčané na pracovnom rokovaní poslancov a to 2.400,- €/mes. a 2.500,- €/mes.

Za tento bod programu bolo navrhnuté hlasovať samostatne.


Za predložený návrh poslanci hlasovali nasledovne:


1. návrh platu starostu vo výške 2.000,- €/mes. - 1 poslanec /Ing. Pekár/

  1. 2.200,- €/mes. - 1 poslanec /Mgr. Heldiová/

  2. 2.400,- €/mes, - 5 poslancov /Áč, Grom, Zaťková, Oller, Matušík/

  3. 2.500,- €/mes. - 4 poslanci /Drábiková, Kremel, Suchý, Kubíček/

Najviac hlasov poslancov v počte 5 bolo za návrh platu vo výške 2.400,- €/mes. a tento návrh bol zapracovaný do kompletného uznesenia zastupiteľstva.

Návrh na zmenu územného plánu obce Nitr. Pravno predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Jedná sa o lokalitu pozemkov pri športovom ihrisku v obci Pravenec, kde má vlastníctvo pozemkov obec Nitr. Pravno. Návrh na odpredaj pozemkov, ktoré boli odporúčané komisiou výstavby predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef.

V diskusii starosta obce Ing. Balčirák Jozef predložil návrh na Doplnok č. 2 k Územnému plánu obce, žiadosť o úpravu splatnosti miestneho poplatku za komunálne odpady na r. 2012 pre firmu KOMA, s r.o. Prievidza s tým, že vyrúbená daň bude splatná v štyroch splátkach podľa predloženého návrhu. Predložil ďalej informáciu o potrebe schválenia splatnosti pôžičky, ktorá bola poskytnutá z rozpočtu obce pre spoločnosť Obec Nitr. Pravno s.r.o. v celkovej hodnote 91.492,40 €.

Starosta obce predložil návrh - uzatvoriť zmluvu o budúcej zmluve o zriadení vecného bremena v prospech Stredoslovenskej energetiky – Distribúcia, a. s. Pri Rajčianke 2927/8, 010 47 Žilina tak, ako je uvedená v návrhu zmluvy o budúcej zmluve o zriadení vecného bremena na pozemkoch v k. ú. Nitrianske Pravno z dôvodu umiestnenia inžinierskych sietí na uvedených pozemkoch. Citované pozemky budú dotknuté realizáciou stavby „Nitrianske Pravno ul. Turčianska - zahustenie TS a rozšírenie NN siete“

Ďalej Kúpno-predajnú zmluvu medzi kupujúcim - Obec Nitrianske Pravno a predávajúcim - MV Staving a.s. na odkúpenie rozostavanej stavby - NBD G-18 b.j.

Žiadosť o zvýšenie počtu detí v triedach Materskej školy v Nitr. Pravne v zmysle

§ 28 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Ako aj prerušenie prevádzky v Materskej škole, Hviezdoslavova ul. Nitr. Pravno od 30. 7. 2012 do 3. 9. 2012 z prevádzkových a organizačných dôvodov a z dôvodov čerpania dovoleniek pedagogických a prevádzkových zamestnancov.

Po predložení žiadostí a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.


p. Richter Andrej – občan – predložil informáciu o obnove pamiatkou chránenej sochy na námestí v Nitr. Pravne – sochy Krista Kráľa postavenej na počesť padlým v 1 sv. Vojne, je vypracovaný návrh projektu obnovy sochy, práce začnú v mesiaci jún 2012, zakonzervovanie sochy.

p. Ing. arch. Grom Marian – poslanec – upozornil, že pri oprave a rekonštrukcii sochy je potrebné upozorniť zhotoviteľov na zosúladenie osadenia sochy a plánovanou rekonštrukciou námestia v tejto časti pred budovou VJARSPOL v N. Pravne.

MUDr. Elischerová Mária – občan – predložila podnet obyvateľov obce N. Pravno, ktorý predložila členom Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne na zasadnutí 24. 5. 2012. V tomto podnete vyslovuje nesúhlas s výstavbou čerpacej stanice pohonných hmôt na Prievidzskej ulici na pozemkoch, ktoré sa nachádzajú oproti jej rodinnému domu. Výstavbou tohto zariadenia nastane nadmerné zaťaženie hlukom, zníženie osobnej bezpečnosti čo súvisí s prevádzkou 24 hodín týchto zariadení. Ďalej je to zníženie bezpečnosti chodcov v dôsledku rastúcej frekvencii motorových vozidiel, umiestnenie čerpacej stanice pri cintoríne. Vyjadrila nespokojnosť s postupom Obecného úradu k prerokúvaniu návrhu územného plánu obce a predloženým námietkam a ich vybavením.

MUDr. Elischer Viliam – občan – predložil všetkým poslancom na zasadnutí podnet, v písomnej forme ako ho predložila ústne MUDr. Elischerová, fotokópiu vyjadrenia k návrhu Územného plánu obce – vyjadrenie MUDr. Elischerovej zo dňa 12. 1. 2010 ako aj výňatok z projektovej dokumentácie výstavby čerpacej stanice /fotokópia/.

Vo svojom vystúpení odôvodnil svoju požiadavku, domáha sa ochrany svojich práv ako občana tejto obce. Doslovný text podnetu predloženého na zasadnutí zastupiteľstva tvori prílohu k zápisnici zo zasadnutia zastupiteľstva dňa 24. 5. 2012.

Ing. arch. Grom Marian – poslanec – predseda komisie výstavby sa vyjadril k problematike výstavby čerpacej stanice, riešenie územného plánu obce a k stavebným konaniam k uvedenej problematike.

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce – predložil vysvetlenie k problematike územného plánu obce, k procese jeho schvaľovania, k problematike výstavby čerpacej stanice v Nitr. Pravne, stavené konania k uvedenému. Stavebná komisia sa k rozsahu takejto stavby nevyjadruje v stavebnom konaní je to v riešení Stavebného úradu.

Schválený územný plán je s čerpacou stanicou pri cintoríne, ktorá je tu namietaná.

Chmurová Drahomíra – zamestnanec – vysvetlila schvaľovací postup územného plánu obce, ktorý proces je dlhodobí niekoľko rokov. Zainteresované orgány sa vyjadrujú k návrhu, ktorý bol spracovaný projektovou firmou. Predložené námietky boli vyhodnotené.

Mgr. Heldiová Beáta – poslanec – cíti sa ako poslanec zavedená, nepozná problematiku územného plánu, vyjadrila sa, že poslanci neboli dostatočne informovaní k územnému plánu.

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce – navrhol, že k navrhovanej zmene územného plánu obce zvolá rokovanie poslancov a p. Elischera, kde bude rozobratá problematika možnosti zmeny územného plánu, riešenie úhrady za zmenu ÚP ako aj riešenie prípadnej náhrady škody majiteľovi pozemkov, žiadateľovi o výstavbu čerpacej stanice.


Ďalej bola prejednávaná problematika úpravy verejných priestranstiev – osadenie lavičiek pri novopostavených bytovkách prostredníctvom správcovskej spoločnosti, ako aj opravy zistených závad pri užívaní týchto bytov a čističky odpadových vôd.

Ing. Zaťková Miroslava - poslanec – zaujímala sa o rekonštrukciu námestia v Nitr. Pravne, či sa počítalo pri zemných prácach s výstavbou kanalizácie – rozvody na námestí a napojenie do celoobecnej kanalizácie.

Starosta obce vysvetlil problematiku činnosti čističky a informoval, že problematika bude riešená prostredníctvom správcu bytového fondu a to spol. Obec Nitr. Pravno s.r.o.


U z n e s e n i e č. 3/2012

Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne

  1. Z o b r a l o n a v e d o m i e

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení.

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva.

c/ Uznesenie zo zasadnutia Rady školy vo veci návrhu vymenovania p. Mgr. Holeca Stanislava do funkcie riaditeľa Spojenej školy v Nitr. Pravne.

d/ Podnet obyvateľov obce Nitr. Pravno p. Elischerovej a obyvateľov bytoviek k závadám na
stavebných prácach bytových domov.


II. P o v e r i l o

a/ Hlavného kontrolóra obce vykonaním kontrol podľa plánu kontrolnej činnosti na II. polrok rok 2012 podľa predloženého návrhu vrátane doplnkov poslancov obecného zastupiteľstva.

III. S c h v á l i l o

a/ Vypracovanie zmien a doplnkov Územného plánu obce Nitr. Pravno – Doplnok č. 2 /Pozemky oproti futbalovému ihrisku v Pravenci/.

b/ Doplnok č. 1/2012 o určení výšky úhrad za sociálne služby poskytované obcou Nitr. Pravno k VZN č. 1/2009.

c/ Plat starostu obce Nitrianske Pravno Ing. Balčiráka Jozefa s účinnosťou od 1. 6. 2012 v zmysle zákona č. 253/1994 Z. z. v znení zmien a doplnkov vo výške 2.400,- € mesačne.


d/ Úpravu splatnosti miestneho poplatku za komunálne odpady na r. 2012 pre firmu KOMA, s r.o. Ltd. Koma.GmbH. Inžinierska 1/2785, 971 01 Prievidza s tým, že vyrúbená daň bude splatná v štyroch splátkach podľa predloženého návrhu a to :

      I. splátka do 31. 3. 2012 – 860,- €

      II. splátka do 30. 6. 2012 – 860,- €

      III. splátka do 30. 9. 2012 - 860,- €

      IV. splátka do 31. 12. 2012 – 857,- €

e/ Splatnosť pôžičky, ktorá bola poskytnutá z rozpočtu obce pre spoločnosť Obec Nitr. Pravno s.r.o. v celkovej hodnote 91.492,40 €.

Termín: do 31. 12. 2014


f/ Odpredaj nehnuteľností - pozemky v majetku obce formou priameho predaja nasledovne:

p. č. 1828/6, k. ú. Nitr. Pravno – trvalý trávnatý porast o výmere 206 m2, ktorá vznikla na základe geometrického plánu č. 185/2011 zo dňa 18. 10. 2011 a p. č. 1828/7, k. ú. Nitr. Pravno - trvalý trávnatý porast o výmere 192 m2, ktorá vznika na základe geometrického plánu č. 185A/2011 zo dňa 5. 12. 2011, za cenu podľa znaleckého posudku minimálne však 20,- €/m2.
+ cena za vypracovanie znaleckého posudku
+ cena za zverejnenie v týždenníku Prieboj /“MY“/
+ poplatky na Katastrálnom úrade
Termín: do 31. 12. 2012

Odpredaje pozemkov ako prípady hodné osobitného zreteľa:

- pozemok p. č. CKN 933 – zastavané plochy a nádvoria, k.ú. Nitr. Pravno o výmere 140 m2 pre p. Štefana Hogaja,  Nitr. Pravno za cenu 7,- €/m2. Odpredaj pozemku je prípadom hodným osobitného zreteľa.
Termín: do 31. 12. 2012


- spoluvlastnícky podiel t.j. ½ z parc. č. CKN 30 – zastavané plochy a nádvoria o výmere 127 m2 a ½ z parc. č. CKN 29/2 – zastavané plochy a nádvoria o výmere 101 m2, obidve v k. ú. Nitr. Pravno pre Katarínu Krpelanovú, Nitr. Pravno a Jana Mansfield, Anglicko a Zuzana Geuerif, Francúzsko každej v podiele 1/3 za cenu 7,- €/m2. Odpredaj pozemku je prípadom hodným osobitného zreteľa.
Termín: do 31. 12. 2012


g/ Uzatvoriť zmluvu o budúcej zmluve o zriadení vecného bremena v prospech Stredoslovenskej energetiky – Distribúcia, a. s. Pri Rajčianke 2927/8, 010 47 Žilina tak, ako je uvedená v návrhu zmluvy o budúcej zmluve o zriadení vecného bremena na pozemkoch p. č. KN-E 7158, a KN-C p. č. 1611/5, 1611/4,1701, 1611/4 v k. ú. Nitrianske Pravno z dôvodu umiestnenia inžinierskych sietí na uvedených pozemkoch. Citované pozemky budú dotknuté realizáciou stavby „ Nitrianske Pravno ul. Turčianska - zahustenie TS a rozšírenie NN siete“.

h/ Kúpno-predajnú zmluvu medzi kupujúcim - Obec Nitrianske Pravno a predávajúcim - MV Staving a.s. na odkúpenie rozostavanej stavby - NBD G-18 b.j.

i/ Zvýšenie počtu detí v triedach Materskej školy v Nitr. Pravne v zmysle § 28 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov nasledovne:

Počet detí: v triede 3 – 4 ročných detí navýšenie o 3 deti t.j. 23 detí
                    v triede 4 – 5 ročných detí navýšenie o 3 deti t.j. 24 detí 
                    v triede 5 – 6 ročných detí navýšenie o 3 deti t.j. 25 detí


j/ Prerušenie prevádzky v Materskej škole, Hviezdoslavova ul. Nitr. Pravno od 30. 7. 2012 do 3. 9. 2012 z prevádzkových a organizačných dôvodov a z dôvodov čerpania dovoleniek pedagogických a prevádzkových zamestnancov.


IV. M e n o v a l o

V zmysle § 4 ods. 4 v súlade s § 3 ods. 2 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, na základe predloženého návrhu Rady školy pri Spojenej škole, Školská ul. 370/19, Nitr. Pravno zo dňa 15. mája 2012, pána Mgr. Holeca Stanislava do funkcie riaditeľa Spojenej školy, Školská ul. 370/19 v Nitrianskom Pravne na dobu určitú od 1. júna 2012 do 31. mája 2017.


V. Z r u š i l o

Uznesenie č. 1/2012 z 9. 2. 2012 v bode V. – Mení, písm. a/ a

Uznesenie č. 1/2011 z 10. 2. 2011 v bode II. - Schvaľuje, písm c/


Hlasovanie poslancov :

Starosta obce vyzval poslancov k hlasovaniu.

1.Schválenie Doplnku č. 1/2012 k VZN č. 1/2012 - starosta obce upozornil na schválenie VZN kde je potrebná 3/5-vá väčšina prítomných poslancov.
Za prijatie Doplnku č. 1/2012 hlasovalo všetkých 11 poslancov.

2. Schválenie odpredaja pozemku formou priameho predaja – bod III. písm f/ Za odpredaj pozemku hlasovalo všetkých 11 poslancov.

Starosta obce vyzval poslancov na hlasovanie k uzneseniu v ostatných bodoch návrhu na uznesenie.

Ostatné body návrhu na uznesenie - hlasovali 9-ti poslanci za jeho prijatie. Zdržali sa hlasovania – 2 poslanci / Ing. Pekár Peter a Mgr. Heldiová Beáta/

Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.



Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ N. Pravno

VIDEOZÁZNAM :
autor videa: Martin Vríčan




AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 29.05.2012 14:24