DNES JE PIATOK, 26.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAVA , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 28.6.2017 (mimoriadne)

      Z mimoriadneho zasadnutia Obecného zastupiteľstva
                             v Nitr. Pravne dňa 28. 6. 2012

Mimoriadne zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že mimoriadne zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že sú je prítomných 9 poslancov, 2 poslanci sú ospravedlnení, tak je rokovanie zastupiteľstva uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby za program hlasovali. Poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva. Rokovanie sa uberalo nasledovným programom:


1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Výstavba nájomného bytového domu - G

4. Záverečný účet obce Nitr. Pravno za rok 2011

5. Auditorská správa k účtovnej závierke za r. 2011

6. Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za r. 2011

7. Rôzne – diskusia

8. Uznesenie

9. Záver

Starosta obce oboznámil prítomných, že v zmluve na výstavbu nájomného domou „G“ je potrebné zmeniť bod č. 1 zmluvy, kde sa hovorí, že predmetom zmluvy je výstavba domu a nie odkúpenie rozostavanej stavby.

Záverečný účet obce Nitrianske Pravno za rok 2011 predniesla pani Eva Margetová. Podrobne rozobrala príjmovú a výdavkovú časť rozpočtu tak, ako bol uverejnený na internetovej stránke obce a zároveň ako ho obdržali poslanci domov a ako bol prerokovaný na finančnej komisií dňa 25. 6. 2012. Podrobne informovala o každej kapitole.

K uvedenému bodu bola diskusia:


Mgr. Beáta Heldiová - vo svojom diskusnom príspevku poukázala na nezrovnalosť medzi párovaním rozpočtu obce a Obec s.r.o. v kapitole verejná zeleň, separácia odpadu a zimná údržba.

- Pani Mgr. Heldiovej bolo vysvetlené, že účtovanie obce / účtovná osnova/ je iná ako účtovanie firmy Obec s.r.o.. Z toho dôvodu nedochádza k párovaniu rozpočtu obce s rozpočtom s.r.o.

Z uvedeného dôvodu starosta obce zabezpečí v termíne do 30 dní písomné rozúčtovanie kapitol verejná zeleň, separácia odpadu a zimná údržba medzi obcou Nitr. Pravno a obec s.r.o. a zabezpečí doručenie dokladov Mgr. Heldiovoej.

Pani Drábiková - uviedla, že rozpočet obce je účtovný podľa podrobnej klasifikácie na základe zákona o účtovníctve.

Ing. Miroslava Zaťková – obec má pôžičku, pýtala sa kde v ktorej kapitole je to uvedené.

Pani Margetová – uviedla že je to bod 9 – úvery. Zároveň objasnila, že obec mala kontokorentný úver, ktorý sa vždy do konca kalendárneho roka musí vyrovnať.

Auditorskú správu k účtovnej závierke za rok 2011 predniesla pani Margetová.

Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za rok 2011 predniesol hlavný kontrolór obce pán Peter Miklošovič.

Hlasovanie poslancov k záverečnému účtu obce:

O záverečnom účte obce za rok 2011 dal starosta Ing. Jozef Balčirák hlasovať.

- Za schválenie záverečného účtu obce hlasovalo : 5 poslancov

- Schválenie záverečného účtu obce za rok 2011 s výhradou hlasovali : 4 poslanci Záverečný účet obce Nitrianske Pravno za rok 2011 bol schválený s výhradou /nesedí rozpočet obce s rozpočtom Obce s.r.o./.


Rôzne – diskusia:


a/ Návrh na zmenu rozpočtu na základe pridelených dotácií na divadelnú jar, zoznam pamätihodností a povodne. Na základe pripomienky Ing. Petra Pekára, ktorý upozornil, že na základe rokovacieho poriadku program OZ, ktorý bol schválený sa už nesmie meniť. Tento bod rokovania bol odstúpený na prerokovanie na najbližšie OZ , ktoré bude dňa 12.7.2012 v Solke.

b/ Občianské združenie Vyšehrad – žiadosť o poskytnutie mimoriadneho finančného príspevku v sume 1 000,- € pre OZ Vyšehrad.

c/ Mgr. Andrej Richter – člen farskej rady RFÚ v Nitr. Pravne predložil žiadosť o poskytnutie finančného príspevku na reštaurovanie Sochy Krista Kráľa – pamätníka padlým v prvej svetovej vojny vo výške 2 000.- €.

d/ Predložená bola žiadosť p. Mariána Filu a manželky Jany – žiadosť o stanovisko k zriadeniu stávkovej kancelárie v priestoroch pivnice pod Obecným úradom, ktorý majú v prenájme.
Mgr. Heldiová Beáta – poslanec uviedla, že priestor nie je vhodný na stávkovú kanceláriu.


Starosta obce dal hlasovať za tento návrh hlasovať:

Za hlasovali – 3 poslanci,

Proti hlasovali – 4 poslanci

Zdržali sa hlasovania - 2 poslanci


e/ Maturík Ludevít – poslanec priklonil sa k požiadavke Mgr. Heldiovej ohľadom rozpočtu a párovania rozpočtu obce a obce s.r.o.


f/ Drábiková Renáta – poslanec - upozornila poslancov, že ak niečomu nerozumejú z rozpočtu, tak sa mali dotazovať včas, veď bol vyvesený 14 dní vopred a bol zverejnený aj na internetovej stránke, alebo na finančnej komisií.

g/ Pán Milan Gáplovský, Katarína Ivaničová – správca cintorína - upozornenie na problémy na cintoríne a návrhy na ich riešenie. Svoje pripomienky dali aj v písomnej forme. Starosta obce oboznámil, že pripomienky budú prerokované v komisií životného prostredia v stavebnej a finančnej komisií.
Zároveň pani Ivaničová žiadala, aby jej príspevok bol zverejnený v plnom znení v Pravnianských zvestiach.

h/ Ličko Juraj – občan - upozornil, že na novej dlažbe, ktorá sa toho času osádza na námestí sú betónové zábrany v miestách, kde sa najviac chodí. Upozornil na to pokiaľ je námestie vo výstavbe. Zároveň doporučuje, aby sa rozpočtovo oddelilo čerpanie fin. prostriedkov na verejnú zeleň pre obce a obec s.r.o.

ch/ MUDr. Mária Elischerová písomne podáva sťažnosť na :

  1. Proti postupu Obecného úradu v Nitr. Pravne pri vysporiadaní námietky, ktorú podala dňa 12.1. 2010.

  2. Proti spôsobu odovzdania rozhodnutia o zamietnutí námietky s dátumom 15.11. 2011.

  3. Proti neuvedeniu návrhu VZN o územnom pláne obce, ktorý bol na internetovej stránke obce uvedený 10. 2. 2012

  4. Nekvalitnej internetovej stránke obce

Námietky sú podané písomne a tvoria prílohu zápisnice

Ďalej mala dotaz, aká forma je firma Obec s.r.o., žiadala, aby program zasadnutia OZ bol zverejnený na internete. Obec s.r.o. je v strate a kto ju vyrovná.

Starosta obce informoval, že firma s.r.o. je v state, lebo sa nakúpili stroje ako traktor, multikár, lesný kolesový traktor, stroje ktoré sa účtovne každý rok odpisujú a za 4 roky nebude s.r.o. v strate.

Na jednotlivé diskusné príspevky odpovedal starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce vyzval predsedu návrhovej komisie p. Drábikovú Renátu, aby predložila návrh na uznesenie.

Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


I. Zobralo na vedomie


a/ Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za r. 2011.

b/ Auditorskú správu k účtovnej závierke za r. 2011.

c/ Upozornenia na problémy na cintoríne a návrhy na ich riešenie prednesené pani Katarínou Ivaničovou zriadenkyňou cintorína.

d/ Sťažnosť MUDr. Elischerovej Márií proti :

1/ postupu Obecného úradu v Nitrianskom Pravne pri vysporiadaní námietky, ktorú podala dňa 12. januára 2010 v rámci - verejného prerokovania návrhu územného plánu obce Nitr. Pravno k umiestneniu ČSPH, a to proti nedodržaniu lehôt pri vysporiadaní uvedenej námietky

2/ spôsobu odovzdania rozhodnutia o zamietnutí uvedenej námietky s dátumom 15.11.2011, ktorá bola odovzdaná 24.11.2011 o 9,45 hod s možnosťou pripomienkovať ju do 24.11.2011

3/ proti neuvedeniu návrhu VZN o územnom pláne obce, ktorý bol na internetovej stránke obce uvedený 10. 2. 2012 čiže až po jeho schválení, čím stratila možnosť jeho pripomienkovania

4/ k nekvalitnej internetovej stránke obce

 

II. Schválilo


a/ Záverečný účet obce Nitr. Pravno za r. 2011 s výhradou /nesedí rozpočet obce s rozpočtom Obec s.r.o./

b/ Výstavbu nájomného bytového domu G - 18 b.j.

c/ Predloženie žiadosti na ŠFRB na výstavbu nájomných bytov.

d/ Spôsob financovania výstavby bytového domu nasledovne:

bytový dom G - dotácia z MDVaRR SR vo výške 209 980,- € (25% z OC stavby) úver zo ŠFRB vo výške 629 959,- € (75% z OC stavby vlastné prostriedky 6,95 €

e/ Podpísanie zmluvy na zhotovenie stavby „Nájomný bytový dom „G“ Nitrianske Pravno, lokalita Farské“ vrátane prislúchajúcej technickej infraštruktúry.

f/ Poskytnutie mimoriadneho finančného príspevku vo výške 1000,- € pre OZ Vyšehrad na vykrytie časti nákladov podujatia pre deti a dospelých pod názvom "Prázdniny vo Vyšehradnom". Príspevok bude použitý na nákup materiálu a preplatenie cestovného a honorárov lektorom.

g/ Poskytnutie finančného príspevku vo výške 2000,- € na vykrytie časti nákladov na rekonštrukciu sochy Krista Kráľa - pamätníka padlým v 1. svetovej vojne, ktorý je vo vlastníctve Obce Nitr. Pravno. Príspevok bude použitý na nákup materiálu potrebného pri rekonštrukcii.

III. Zamietlo

a/ žiadosť pána Mariána Filu a manželky Jany na zriadenie stávkovej kancelárie v prenajatých priestoroch v pivnici Obecného úradu.


IV. U l o ž i l o

a/ Obecnému úradu v Nitrianskom Pravne zodpovedať poslancom dotazy k záverečnému účtu obce za rok 2011 v programoch : verejná zeleň, separácia odpadu, prenájom ihriska, zimná údržba uvedené v zápisnici.

Termín: do 30 dní


b/ Riešiť problém na cintoríne v jednotlivých komisiách Obecného zastupiteľstva

Termín: do 30. 9. 2012


c/ Riešiť podnet MUDr. Elischerovej Márií k internetovej stránke obce a to diskusné fórum a zverejňovať termín a program Obecného zastupiteľstva.


Hlasovanie poslancov :


Starosta obce vyzval poslancov k hlasovaniu v ostatných bodoch návrhu na uznesenie.

Za ostatné body návrhu na uznesenie, okrem tých, ktoré boli odhlasované samostatne - hlasovali všetci 9-ti poslanci za jeho prijatie.

Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ N. Pravno



Video: M.Vríčan


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 19.07.2012 14:59