DNES JE ŠTVRTOK, 18.04.2024, MENINY MÁ VALéR , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 12.7.2012

Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne časť Solka dňa 12. 7. 2012



Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne v časti Solka zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že mimoriadne zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že sú je prítomných 7 poslancov, 4 poslanci sú ospravedlnení, tak je rokovanie zastupiteľstva uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby za program hlasovali. Poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva.

Rokovanie sa uberalo nasledovným programom:

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4. Správa hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

5. Správa hlavného kontrolóra obce o kontrolnej činnosti za I. polrok 2012

6. Prvá úprava rozpočtu obce Nitr. Pravno

7. Žiadosti o predĺženie nájomných zmlúv v nájomných bytoch

8. Odpredaj majetku obce - pozemky

9. Rôzne – informácie

10. Diskusia

11. Uznesenie

12. Záver


Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne od posledného zasadnutia OZ predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Správu hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva a o kontrolnej činnosti za I. polrok 2012 predložil p. Miklošovič Peter – hlavný kontrolór obce Nitr. Pravno.

Návrh na schválenie úpravy rozpočtu obce Nitr. Pravno na r. 2012 predložil starosta obce s doporučením komisie finančnej a Obecnej rady v Nitr. Pravne. Poslanci mali k dispozícii návrh na úpravu rozpočtu obce v materiáloch na rokovanie zastupiteľstva.

Žiadosti o predĺženie nájomných zmlúv v nájomných bytoch predložil starosta obce. Poslanci obdržali spracovanú tabuľkovú časť s prehľadom dátumov uzatvorenia nájomnej zmluvy s termínom platnosti na dobu 3 roky podľa platného zákona. Návrh na odpredaj pozemkov s odporúčaním komisie výstavby, ktomisie finančnej a Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila p. Chmurová. Návrh na odpredaj je zapracovaný v pracovnom návrhu na uznesenie, ktorý majú poslanci k dispozícii. Starosta obce predložil návrh na predlženie termínu platnosti uznesenia k odpredaju pozemkov pri rybníkoch v Bôriku v Nitr. Pravne. Uvedený návrh je zapracovaný v návrhu na uznesenie.

Starosta obce vyzval poslancov a ostatných k diskusii.

Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa – odporúča pozastaviť rozhodnutie o odpredaji pozemkov :

pozemok parcela č. 235/8 – orná pôda o výmere  1216 m2, k. ú. Solka,
pozemok p. č. 235/7 – orná pôda o výmere 412 m2, k. ú. Solka 
pozemok p. č. 235/5 – orná pôda o výmere 1835 m2, k. ú. Solka  
zapísané na LV č. 152 Obec Nitr. Pravno 
do doby pokiaľ sa všetci poslanci OZ neoboznámia aké pozemky má obec Nitr. Pravno zapísané v k.ú. vo vlastníctve určené na odpredaj.

Za tento návrh dal starosta na základe súhlasu poslancov hlasovať samostatne.

Hlasovanie poslancov:

  • za pozastavenie odpredaja pozemkov – 1 poslankyńa /Ing. Zaťková/

  • proti pozastaveniu - 5 poslanci

  • zdržal sa hlasovania - 1 poslanec


Poslanci odporučili starostovi obce na najbližšie pracovné rokovanie predložiť návrh na riešenie odpredaja pozemkov v majetku obce.


p. Švorc – občan – požaduje pri zbere odpadu v časti Solka zvýšiť pozornosť zo strany zamestnancov čo tento odpad zberajú /papier, PET fľaše, textil, aby tento bol pozbieraný na vyložených miestach v obci, nielen pred rodinnými domami.

p. Zovčák Emil – občan – kritizoval nezáujem občanov o rokovania zastupiteľstva čo je na škodu veci pre spoločenský život v obci.

- požaduje na osadenej zábrane na MK v časti Solka vykonať opatrenia, aby túto vodiči motorových vozidiel nemohli obchádzať, ale museli znížiť rýchlosť vozidla a cez ňu prejsť.

Navrhuje napríklad osadenie kvetináčov, alebo inej veľkej prekážky.

Starosta obce informoval prítomných, že zabezpečí vyčistenie potoka v časti Solka prostredníctvom zamestnancov z Úradu práce poskytnutých na čistenie vodných tokov.


p. Filo Marian – občan – má v prenájme priestory v pivnici pod Obecným úradom v Nitr. Pravne. Priestory rekonštruoval, vložil nemalé finančné prostriedky na stavebné úpravy. Nebolo mu upustené od platenia nájomného, alebo jeho zníženie zo strany OcÚ N. Pravno.

- má uzatvorenú dohodu s p. Gleskovou, ktorá si chce zriadiť stávkovú kanceláriu v prenajatých pivnčných priestoroch, žiada obec o vydanie súhlasu k ďalšiemu prenájmu.

- upozorňuje, že stromy na námestí v Nitr. Pravne vysychajú, treba venovať pozornosť zeleni na námestí teraz v čase rekonštrukcie.

- kritizuje, že počas rekonštrukcie sa na námestí v N. Pravne práši, je potrebné zabezpečiť polievanie prašných plôch pred rodinnými domami.

Starosta obce odpovedal na diskusný príspevok tým, že informoval, že polievanie prašných priestorov pri rekonštrukcii námestia bolo zabezpečené členmi Obecného hasičského zboru požiarnou cisternou. Celkové plochy sa budú upravovať vysádzať trávniky a tiež stromy. Všetko je v súčasnej dobe v stave rekonštrukcie a stavebných prác. Je potrebné zo strany občanov zniesť aj negatívne stránky, ktoré súvisia s rekonštrukciou námestia.

p. Glesková – občan – záujemkyňa o prenájom pivničných poriestorov pre stávkovú kanceláriu – vysvetlila, že z hotela Vyšehrad sa musí vysťahovať z dôvodu zvýšenia nájomného zo strany vlastníka. Požaduje možnosť prenájmu, stávková kancelária tvori jej jediný zdroj príjmu. Klientelu má už vybudovanú, občania majú o túto službu záujem a chce v tomto smere podnikať.

Starosta obce vyzval poslancov zastupiteľstva k možnosti opätovného prerokovania a zváženia možnosti prenájmu pivničných priestorov pod budovou Obecného úradu v Nitr. Pravne pre uvedený účel.

Hlasovanie poslancov:

K vyhoveniu žiadosti p. Filu Mariana k prenájmu priestorov pivnice pod OcÚ N. Pravno tretej osobe pre účely zriadenia stávkovej kancelárie.

- všetci prítomní poslanci v počte 7 – hlasovali za vyhovenie žiadosti p. Filu Mariana.

p. Rybárová Anna – občan – kladne hodnotila úsilie a prácu starostu obce, postaral sa o výstavbu bytoviek pre mladých ľudí, ktorí získali bývanie, zabezpečil finančné prostriedky na rekonštrukciu námestia v Nitr. Pravne, ktoré bude po dokončení krásne a mnohé iné aktivity. Starosta je dobrým starostom, je šikovný, mal by pre obec pracovať a vykonávať funkciu do svojho dôchodku.

- kritizovala správanie sa občanov v obci, ktorí si nevážia čo je vybudované a pekné, nie sú ochotní sami vykonať práce pred svojimi domami, čo bolo pred pár rokmi samozrejmé.

- ku kritike cintorína v Nitr. Pravne z minulého zasadnutia OZ: cintorín je veľmi pekne upravený, s pravidelným vykášaním,osvetlený, zabezpečený vodou, čo nie je zabezpečené v iných obciach ani mestách. Nepáči sa jej, že naši občania ešte majú kritické pripomienky k údržbe cintorína, konkrétne kosenie.

- Odporučila vyzvať občanov, aby si okolo hrobov svojich rodinných príslušníkov vykášali trávu sami a starali sa o priestor okolo hrobu. Tieto práce doposiaľ vykonávajú zamestnanci spoločnosti Obec s.r.o.

MUDr. Elischerová Mária – občan – predložila sťažnosť na zlý stav štátnej cesty na Prievidzskej ulici, jej poškodenie. Sťažnosť bola podaná v písomnej forme a tvori prílohu k zápisnici.

MUDr. Elischer Viliam – občan – predložil sťažnosť na zlý stav chodníka na Prievidzskej ulici, ohrozovanie chodcov zo strany vodičov áut. Sťažnosť podáva za účelom riešenia problémov lebo inak sa komunikovať s úradom nedá.
Sťažnosť bola podaná v písomnej forme a tvori prílohu k zápisnici.

Starosta obce informoval, že sťažnosť na stav štátnej cesty bude postúpená správcovi štátnej cesty a záležitosť výstavby chodníka na Prievidzskej ulici bude predmetom riešená v komisii výstavby.

Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie p. Ing. Pekára Petra, aby predložil návrh na uznesenie.


Uznesenie č. 5/2012

Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


  1. Berie na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia

uznesení.

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva.

c/ Správu hlavného kontrolóra obce o kontrolnej činnosti za I. polrok 2012.

d/ Vyplatenie odmeny pre poslancov, členov komisií a zapisovateľov komisií za I. polrok 2012 podľa schváleného rozpočtu obce na r. 2012 a Kritérií na poskytovanie odmien poslancov, členov komisií a zapisovateľov komisií na základe predložených výkazov o výkone práce.


e/ Vyplatenie odmeny pre účinkujúcich pri občianskych obradoch za obdobie I. polroku 2012 podľa schválených Kritérií o odmeňovaní členov ZPOZ a podľa predloženého výkazu o výkone práce.


II. S c h v a ľ u j e


a/ Prvú úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na r. 2012 podľa stavu podľa predloženého návrhu a doporučenia komisie finančnej.


b/ Odmenu pre hlavného kontrolóra obce v zmysle § 18c ods. 5 zákona č. 369/90 Zb. v znení neskorších zmien a doplnkov vo výške 30 % mesačného platu za obdobie I. polroku 2012.


c/ Odpredaje pozemkov ako prípady hodné osobitného zreteľa:


- časť pozemku p. č. 823/1 v k. ú. Nitr. Pravno na základe geometrického plánu pre p. Zacharu Milana, a manželku Tatianu, Nitr. Pravno za cenu 7,- €/m2 na účely záhrady. Odpredaj pozemku je prípadom hodným osobitného zreteľa.
Termín: do 31. 12. 2012

- časť pozemku p. č.1001 v k.ú. Nitr. Pravno na základe geometrického plánu, pre pána Zacharu Jozefa, Nitr. Pravno, za cenu 7,- €/m2. Uvedený pozemok bude slúžiť ako príjazdová cesta k domu.
Odpredaj pozemku je prípadom hodným osobitného zreteľa.
Termín: do 31. 12. 2012

- vyčleniť časť z pozemku p. č. 596/1 – zastavané plochy a nádvoria v k.ú. Nitr. Pravno o výmere 6 - 8 m2 na vybudovanie vodovodnej šachty pre pozemky p.č. 596/4 a 596/5 na základe geometrického plánu a následne pozemok odpredať pre Čičmanca Juraja, 971 01 Prievidza za navrhnutú cenu 7,- €/m2.
Odpredaj pozemku je prípadom hodným osobitného zreteľa.
Termín: do 31. 12. 2012

d/ Odpredaj pozemkov formou priameho predaja:

- pozemok parcela č. 235/8 – orná pôda o výmere 1216 m2, k. ú. Solka, pozemok p. č. 235/7 – orná pôda o výmere 412 m2, k. ú. Solka, pozemok p. č. 235/5 – orná pôda o výmere 1835 m2, k. ú. Solka
zapísané na LV č. 152 Obec Nitr. Pravno za cenu podľa znaleckého posudku minimálne však 7,- €/m2.

Termín: do 31. 12. 2012


e/ Odpredaj pozemku p. č. 1828/6 – trvalý trávnatý porast o výmere 206 m2 a p. č. 1828/7 – trvalý trávnatý porast o výmere 192 m2 v k. ú. Nitr. Pravno časť Chvojnica za cenu 8.200,- € pre p. Ing. Čaraja Ľudovíta, 971 01 Prievidza. Odpredaj pozemku sa schvaľuje na základe toho, že pán Ing. Čaraj ako jediný predložil cenovú ponuku na odkúpenie pozemkov, ktoré obec na odpredaj schválila a následne zverejnila.

f/ Predĺženie platnosti nájomných zmlúv nájomníkom bytov v bytovom dome „C a D“ v Nitr. Pravne na 3 roky podľa zoznamu na prílohe v zmysle zákona č. 443/2010 Z. z. z 26. 10. 2010 o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní.


g/ Predĺženie platnosti plnenia uznesenia z 3. 11. 2011 zo zasadnutia OZ v Nitr. Pravne konaného dňa 3. 11. 2011 - odkúpenie pozemku - parcela číslo 2050/3 – záhrada, LV 1948 + geometrický plán – 153/2011 z 18. 5. 2011, o výmere 718 m2 v k.ú. Nitr. Pravno, za cenu 12.308,- € plus poplatky na Katastri nehnuteľností pre účely vysporiadania pozemkov pod požiarnou nádržou Bôrik v Nitr. Pravne.
Termín: do 31. 12. 2012


h/ Prenájom priestorov v pivnici Obecného úradu v Nitr. Pravne tretej osobe na základe žiadosti p. Filu Mariana a manželky Jany na zriadenie Stávkovej kancelárie.


III. O d p o r ú č a

Starostovi obce – zvolať poslancov Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne na rokovanie a oboznámenie sa s jednotlivými pozemkami v k. ú. Nitr. Pravno, Solka a Vyšehradné, ktoré sú určené na odpredaj.



Hlasovanie poslancov v ostatných bodoch návrhu na uznesenie:


K odpredaju pozemkov ako prípady hodné osobitného zreteľa dal starosta obce hlasovať samostatne z dôvodu podmienky zo zákona 3/5 väčšiny prítomných poslancov:


- všetci prítomní poslanci hlasovali za odpredaj podľa návrhu

- ostatné body návrhu na uznesenie - hlasovali 6-ti poslanci za jeho prijatie.

/ Kubíček P., Matušík Ľ., Mgr. Suchý P., Oller M., Ing. Pekár P.,Ing.arch. Grom M.,/

- zdržal sa hlasovania – 1 poslanec /Ing. Zaťková Miroslava/



Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ Nitr. Pravno





Video> M.Vríčan


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 19.07.2012 15:27