DNES JE SOBOTA, 20.04.2024, MENINY MÁ MARCEL , BLAHOŽELÁME!

Vyhodnotenie jesennej časti sezóny 2012/13

Vzhľadom nato, že som tréner, ktorý momentálne vedie mužstvo mužov ako „posledný“, dostal som za úlohu vyhodnotiť výsledky a našu prácu za jesennú časť. Úprimne, robí sa mi to veľmi ťažko. Do mužstva som prišiel po prvom odohratom kole ako hráč. Po 6. kole domáceho zápasu s Púchovom a prehre 0:2 môj predchodca pán tr. Klajber podal demisiu. Funkcionármi futbalového klubu som bol požiadaný, či by nebolo možné do vyriešenia situácie vyhľadania nového trénera viesť mužstvo aspoň v tréningovom procese. Pre mňa osobne úplne nová skúsenosť, ktorá ma postavila do novej pozície. Samotné vyhodnotenie jesennej časti teda rozdelím do dvoch častí. Tú prvú od 2. kola po 6. z pohľadu hráča. Od kola 7-meho po záverečné z pohľadu trénera.


                                PRVÁ ČASŤ:


Po veľmi bojovnom výkone v zápase mužstvo v druhom kole dokázalo remizovať na domácej pôde s kvalitným súperom Tr. Stankoviec 2:2. Následne prišiel o „kus“ lepší, futbalový výkon na pôde jedného z najkvalitnejších mužstiev v súťaži, v Kanianke 1:1. Zdalo sa, že sa mužstvo napriek veľkej prehre v prvom kole, 8:0 v Častkovciach „oklepalo“ a je z najhoršieho vonku. Opak však bol pravdou. Team sa dostal do hlbokej krízy a postupne prehral tri po sebe nasledujúce zápasy. Doma s Holíčom 0:1, v Prečíne 3:0 a doma, veľmi dôležitý zápas s Púchovom 0:2. Dôsledky týchto negatívnych výsledkov bol zjavný a jasný. Napriek snahe tr. Klajbera mužstvo „prebudiť“ k lepším výsledkom, sa dostavila nepohoda z dôvodu zlých výsledkov, čo malo na každého jednotlivca negatívny psychologický vplyv. Hráči si prestali veriť, vytratila sa aj „najsilnejšia“ zbraň, ktorá po celú dobu aspoň v domácich zápasoch „zdobila“ mužstvo - hra srdcom.

Ďalším dôležitým negatívnym faktorom bolo, že niektorí hráči začali nastupovať na Vysoké školy, iní začali mať väčšie povinnosti v zamestnaní. Toto spôsobilo, že na tréningovej jednotke sa zrazu neobjavilo viac ako 8, max. 10 hráčov. Verte, že nie je nič horšie ako prísť na tréning a vidieť na ihrisku „hŕstku“ hráčov, s ktorými sa v takom počte ozaj dá len ťažko pracovať. Bez tréningu to ale nejde. Oklamať „môžete“ ženu, frajerku, ale FUTBAL nie. Bez kondície a sily v nohách nie je pohyb. Nevládzete spraviť kľučku či vystreliť na bránku. O bojovnosti nemôže byť ani reč. Bola to len otázka času.

Posledným a kľúčovým negatívnym faktom je obmena kádra. Z N. Pravna odišli dva základné piliere. Jamrich Miroslav a Valko Pavol. Obaja išli za „lepším“ a niet sa im čo čudovať. Doba je ťažká. Nahradiť ale takých hráčov je v dnešnej finančnej situácii snáď „nemožné“. Pokiaľ sa Jamrich „staral“ o ofenzívu, Valko bol „srdcom“ a teamovým duchom. Obaja spolu držali mužstvo pokope a hráči im naslúchali. Hráči ako sú oni dvaja sa radia do kategórie „hotových“ hráčov. Nemusíte ich usmerňovať a prakticky nič učiť. Ostatní sa učia od nich. Sú predĺženou rukou trénera. Prišli ale adekvátne náhrady??? Túto úlohu a zodpovednosť musia prebrať iní! K tomu sa dostaneme ...


                              DRUHÁ ČASŤ:


Najprv by som snáď vysvetlil určité veci aby ste ma pochopili „o čo mi vlastne ide“. Mužstvo od prvého kola nastupovalo v systéme 4 – 4 – 2 s „liberom“ s taktikou dobrého bránenia založené na rýchlych protiútokoch. Sú tu ozaj vhodné tipy na tento štýl hry, ale ... Ja si myslím, že futbal ďaleko pokročil a je čas ísť s dobou. Je čas posunúť mužstvo tam kam „patrí“. Mužstvo N. Pravna čaká dlhá cesta tvrdého tréningu. Nesúhlasím s nikým, kto si myslí, že posledné miesto v tabuľke je vyobrazenie jeho futbalovej sily. Nezmysel. Toto mužstvo je pri jeho tipoch hráčov, ktorí sú dostatočne atletickí a „dúfam“, že ochotní na sebe pracovať, počúvať a učiť sa, vhodné na náročnejší systém, ktorý ho môže posunúť vpred. Bude len na nás všetkých, vrátane mňa, aby sa tvrdou prácou v tabuľke posunulo tam kam patrí.

Od zápasu v Partizánskom kde sme prehrali 2:0, mužstvo pod mojím vedením začalo hrať, respektíve učiť sa hrať systém 4 – 3 – 3. Náročný systém, ktorý nie je vôbec ľahké produkovať. Chce to veľa síl a premýšľania, aby si ho hráči najmä poctivým tréningom osvojili. Napriek veľkej prehre na domácom ihrisku 1:5 s Bošanmi, kedy mužstvo totálne „vybuchlo“, si ideme „svojou“ cestou, ktorú nebudeme meniť. Už v zápase v Križovanoch, kde sa síce prehralo 2:1 bolo „cítiť“, že si hráči daný systém osvojujú. 75 % zápasu sme boli futbalovejší a nebyť zahodených šancí v prvom polčase, mohli sme súperovi zobrať nejeden bod. Omnoho viac ma však tešila hra. Hráči mali hru pod kontrolou. Bohužiaľ treba aj šťastie a zrejme aj viac kľudu pri našich príležitostiach. Následná remíza 1:1 v D. Vesteniciach ma len utvrdila, že hráči futbal hrať vedia. Len vďaka smolnému momentu, z jedinej strely na bránu sme stratili body. Derby. Zápas s „Prievidzou“ a výsledok 2:4, krutý. Kto videl, vie o čom hovorím. Najmä druhý polčas hráči siahli na dno svojich síl a opäť ukázali, že futbal sa dá hrať s každým. Lídra tabuľky sa nezľakli a nejeden divák napriek prehre po predvedenej hre odchádzal spokojný. Čakali nás ďalšie náročné súboje. Tretie mužstvo tabuľky L. pod Vtáčnikom. Výsledok 1:1 a snaha mužstva za každú cenu v tomto zápase vyhrať bola zrejmá. Najmä v prvom polčase všetci hráči ukázali, že sa niet koho báť! V druhom polčase sme však poľavili a gól z diskutabilnej penalty nás obral o tri body. Náš doposiaľ „najväčší“ úspech tejto sezóny, domáce víťazstvo 2:1 s druhým mužstvom v tabuľke, Nová Dubnica. Vyspelé mužstvo produkujúce moderný futbal a hráčmi na úrovni 3 ligy. Športovo treba priznať, že sme mali aj kus šťastia. Prehrávali sme 0:1 a súper na začiatku druhého polčasu trafil dva krát žrď. Mužstvo hralo ozaj veľmi zle a priznám sa, že ani ja sám som nebol veľkým optimistom. Od tohto momentu však hráči hrali ako „vymenení“. Bolo ich plné ihrisko a vytvárali si množstvo šancí. Zápas otočili a vyhrali 2:1. Zaslúžili si tento výsledok a verím, že našli svoju stratenú morálku. Následná prehra v H. Obdokovciach 2:0 bola útlmom celého mužstva. Okolnosti okolo zápasu neradno hodnotiť, no treba priznať, že o lepší výsledok sme sa pripravili najmä svojou zlou hrou. Bez pohybu, bez kolektívneho výkonu. Popravde čakal som to. Mužstvo malo za sebou ťažké 4 zápasy a aj napriek ochote v hlave, zabojovať o lepší výsledok, „duch“ mužstva ostal v kabíne. Záverečné kolo nám postavilo do cesty opäť druhé mužstvo tabuľky, Krtovce. Veľký rešpekt mužstva zo súpera odpadol až v druhom polčase a výhra 2:0 bola plne zaslúžená! Mužstvo bojovalo do konca zápasu a tri body ostali doma.


          ČO SO ZLE „NAČATOU“ SEZÓNOU.

 

Napriek tomu, že má mužstvo iba 10 bodov - „flintu“ do žita nehádžeme. Veľmi dôležité obdobie nás ešte len čaká. Zimná príprava, ochota hráčov poctivo trénovať a robiť na sebe, bude kľúčová. Všetko závisí len a len na nich. Ja za seba dúfam, že jadro mužstva ostane pokope, plus sa vhodne doplní 2, 3 hráčmi. Noví hráči vytvárajú zdravú konkurenciu a presne tam sa potrebujeme dostať. Mužstvo sa v podstate buduje nanovo. Po Valkovi či Jamrichovi sa musia nájsť noví jedinci, ktorí budú novými ťahúňmi. Spoliehať by sa malo najmä na Bielika, Čičmanca či Jamricha Michala, ktorí sú navyše odchovancami. V mužstve je množstvo mladých a perspektívnych hráčov pre ktorých 4.liga ani zďaleka nemusí byť strop. Musia sa len „oťukať“ a získať skúsenosti. Vetrák, Kaman, Adamček či Kodaj. Nové či staronové tváre mužstva majú veľký potenciál. Je len na nich či budú ochotní na sebe zapracovať. Nedá sa spomenúť každého. Niekomu sa darí viac, niekomu menej. Taký je futbal. Každý jeden hráč je však pre mužstvo dôležitý. Každý má v sezóne svoju šťastnú chvíľu. Napríklad Halušov gól „ala“ Ronaldo v D. Vesteniciach. Toto sú všetko momenty, malé lastovičky, ktoré nás môžu posunúť vpred. Ja verím, že s odstupom času ich bude čoraz viac a viac. Treba veriť a aj od Vás, fanúšikov by sme potrebovali podporu, povzbudiť hráčov, napriek tomu, že nejeden zápas sklamali. Teraz však cítim, že mužstvo zdvíha hlavu a potrebuje aj vás – 12 hráča na ihrisku. Treba si uvedomiť, že futbal v N. Pravne je na amatérskej úrovni a hráči venujú futbalu takmer všetok svoj voľný čas, pričom by mohli byť doma s rodinami či priateľkami. Ja osobne sa už teším na január, kedy začneme tvrdo pracovať, bojovať o záchranu v 4. lige. Získavať si späť priazeň práve od Vás, ľudí, ktorí si nachádzajú cestu na ihrisko vo svojom voľnom čase, aby strávili spoločné chvíle s tými čo majú v srdci miesto aj pre futbal.



Tešíme sa na Vašu priazeň a podporu, ktorú práve teraz od Vás potrebujeme.




Igor Slezák
              tréner



AUTOR: I.Slezák
Uverejnené: 11.12.2012 13:31