DNES JE ŠTVRTOK, 2.05.2024, MENINY MÁ ŽIGMUND , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 14.2.2013

Ďalšie zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne sa konalo dňa 14. 2. 2013, ktoré zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák.Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 9 poslancov, 2 poslanci sú ospravedlnení. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, že môžu podať návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu.

Starosta obce predložil návrh na zmenu programu a to nasledovne:

1. bod č. 4. - vynechať z programu z dôvodu práceneschopnosti hlavného kontrolóra obce

2. bod č. 7. - vynechať z programu odpredaj majetku obce nakoľko do zasadnutia zastupiteľstva neboli predložené návrhy na odpredaj majetku obce

3. bod č. 6. - vynechať druhú časť bodu č. 6, tento materiál nebol pripravený v štádiu na predloženie ku schváleniu

Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:


  1. Otvorenie
  2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice
  3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení
  4. Správa o výkone samosprávnych funkcií a prenesených kompetencií zo štátnej správy na obec za r. 2012
  5. Návrh VZN zmien a doplnkov č. 1 k ÚPN obce Nitrianske Pravno
  6. Rôzne – diskusia
  7. Uznesenie
  8. Záver


Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení od posledného zasadnutia Obecného zastupiteľstva predložila p. Boďová Ľubica – prednosta Obecného úradu v Nitr. Pravne a tiež správu o výkone samosprávnych funkcií a prenesených kompetencií zo štátnej správy a obec za r. 2012.

Návrh VZN zmien a doplnkov č. 1 k ÚPN obce Nitrianske Pravno predložila p. Chmurová Drahomíra – zamestnanec obce.

Po predložení uvedených bodoch programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.

Starosta obce Ing. Balčirák Jozef – poďakoval poslancom, ich rodinným príslušníkom a ostatným občanom, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na technicko-organizačnom zabezpečení rozlúčky s rokom 2012 – Silvester 2012.

Ing. Pekár Peter – poslanec OZ – hovoril k rekonštrukcii bývalej ZUŠ, k výberu dodávateľa prác – výberové konanie na výmenu a dodávku okien, oprava strechy, zateplenie budovy. Jeho návrhy boli zapracované do návrhu na uznesenie.

Starosta obce informoval, že písomne odpovie na uvedené otázky v zákonnej lehote.

p. Drábiková Renáta – poslanec – navrhla, aby sa naša obec aktívne zapojila do vyhlásenej petície, ktorú organizuje mesto Prievidza zazaradenie výstavby piatich úsekov cesty R2, v Trenčianskom samosprávnom kraji medzi najvyššie priority Vlády SR.

Starosta obce informoval, že výzva bola na Obecný úrad doručená a akcia bude zverejnená cestou miestneho rozhlasu s tým, že petičné hárky budú k dispozícii na Obecnom úrade v Nitr. Pravne.


p. Oller Marek – poslanec – požaduje pripraviť na rokovanie do najbližšieho zasadnutia zastupiteľstva prehľad o ťažbe dreva v obecných lesoch za r. 2012 a tiež vykonať inventúru drevných zásob k 31. 12. 2012. Uvedené odporučil predložiť ako prílohu k návrhu na uznesenie.

Ing. Zaťková Miroslava – poslanec OZ – upozornila, že prehľad o čerpaní finančných prostriedkov na rekonštrukciu bývalej ZUŠ, ktorý obdržali poslanci OZ neobsahuje vynaložené finančné prostriedky na výmenu plastových okien.

p. Kolev – občan – hovoril k problematike prenájmu priestorov v Hotely Vyšehrad.

MUDr. Elischer – občan – predložil podnet MUDr. Elischerovej k hrobovým miestam na cintoríne v Nitr. Pravne, miestam, ktoré sú kultúrnymi pamiatkami, označenia hrobových miest na likvidáciu a problematike uzatvárania nájomných zmlúv na prenájom hrobového miesta. Podnet bol predložený v písomnej forme s tým, že MUDr. Elishcerová žiada podnet v plnom rozsahu uverejniť na internetovej stránke obce a v Pravnianskych zvestiach.

MUDr. Elischer – občan - predložil svoj diskusný príspevok, ktorý tvori prílohu k zápisnici.

Černák Peter – zamestnanec obce – vysvetlil povinnosť vyplývajúcu pre obec zo zákona k vedeniu evidencie hrobových miest na cintoríne.


Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie Ing. Pekára Petra, aby predložil návrh na uznesenie.


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


I. Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení.

b/ Správu o výkone samosprávnych funkcií a prenesených kompetencií zo štátnej správy na obec za r. 2012

c/ Stanovisko Krajského stavebného úradu Trenčín, Odb. územného plánovania, v súlade s § 25 zákona č. 50/1976 Zb. - stavebného zákona, v znení neskorších predpisov, číslo KSU/2012-512/2918-3: Ko zo dňa 14. 9. 2012, ktorým odporúča schválenie zmien a doplnkov č. 1 Územného plánu obce Nitrianske Pravno.


II. Schválilo

a/ Všeobecne záväzné nariadenie /VZN/ obce číslo 10/2012, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť : Návrh Zmien a doplnkov č. 1 k ÚPN obce Nitrianske Pravno.


b/ Úpravu splatnosti dane z nehnuteľnosti na r. 2013 pre firmu VJARSPOL, s.r.o. Nám. SNP 153/35 Nitrianske Pravno s tým, že vyrúbená daň bude splatná v dvoch splátkach podľa predloženého návrhu a to 30 % vyrúbenej dane do 15. 8. 2012 a 70 % vyrúbenej dane do 20. 12. 2012. Zároveň bude žiadateľovi zo strany správcu dane vyrúbený sankčný úrok podľa zákona.


c/ Zníženie poplatku za užívanie verejného priestranstva v obci NItr. Pravno pre firmu Odbytové družstvo sever, družstvo Brezová 43, 010 01 Žilina, ktorá využíva priestor dva krát do týždňa, v dňoch utorok od 8.45 hod. do 9.25 hod. t.j. 40 minút a v piatok od 9.00 hod. do 9.50 hod. t.j. 50 minút, o 50 % t.j. na 210,- €/rok.


d/ Zmenu uznesenia č. 8/2012 zo dňa 13. 12. 2012 s doplneným textom nasledovne:

Zriadenie bezodplatného vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu a prejazdu v rozsahu vyznačenom GP č. 26-/A zo dňa 22. 2. 2012, cez parcelu č. C-KN 411/1 /parcela číslo EKN – 5696/1 – vodná plocha o výmere 5126 m2/ v k. ú. Vyšehradné, ktorá je vo vlastníctve obce Nitr. Pravno v prospech vlastníka parc. č. C-KN 284 a parc. č. 285 v k. ú. Vyšehradné a zároveň udelila súhlas s uzatvorením Zmluvy o zriadení uvedeného vecného bremena, ktorej predmetom bude vyššie uvedené vecné bremeno na dobu neurčitú pre Lenku Polonyiovú, bytom Tužina


e/ Zmenu uznesenia č. 7/2012 zo dňa 8. 11. 2012 s doplneným
textom nasledovne:


- Zriadenie bezodplatného vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu a prejazdu v rozsahu vyznačenom GP č. 26-B/2012 zo dňa 22. 2. 2012, cez parcelu č. C-KN 411/1 /parcela číslo EKN – 5696/1 – vodná plocha o výmere 5126 m2/ v k. ú. Vyšehradné, ktorá je vo vlastníctve obce Nitr. Pravno v prospech vlastníka parc. č. C-KN 277/1 a parc. č. 277/2 v k. ú. Vyšehradné a zároveň udelila súhlas s uzatvorením Zmluvy o zriadení uvedeného vecného bremena, ktorej predmetom bude vyššie uvedené vecné bremeno na dobu neurčitú pre p. Slavomíra Polonyiho, Nitr. Pravno.


III. Uložilo

a/ Konateľovi spoločnosti Obec Nitrianskom Pravne s.r.o. Ing. Balčirákovi Jozefovi písomne odpovedať poslancovi obecného zastupiteľstva Ing. Petrovi Pekárovi na dotazy k rekonštrukcií bývalého objektu ZUŠ – polyfunkčného objektu k priebehu a výsledkom verejného obstarávania na :

  • opravu strechy polyfunkčného objektu

  • zateplenie polyfunkčného objektu

  • výmeny plastových okien a dverí polyfunkčného objektu

b/ Konateľovi spoločnosti Obec Nitrianskom Pravne s.r.o. Ing. Balčirákovi Jozefovi písomne odpovedať poslancovi obecného zastupiteľstva Ing. Petrovi Pekárovi na dotaz k prenájmu časti priestorov bývalého objektu ZUŠ – polyfunkčného objektu medzi prenajímateľom Obec Nitrianske Pravno s.r.o. a nájomcovi Ing. Rastislavovi Murgašovi – Atyp ateliér zo sídlom Dolná Ždaňa, 966 01 Hliník nad Hronom.


c/ Na základe podnetu poslanca obecného zastupiteľstva Mareka Olera konateľovi Spoločnosti Obec Nitrianskom Pravne s.r.o. Ing. Balčirákovi Jozefovi do najbližšieho zasadnutia obecného zastupiteľstva pripraviť písomne podklady :

  • k celkovej ťažbe dreva Obec Nitrianske Pravno s.r.o. za rok 2012 podľa druhu drevín (o aký druh ťažby sa jednalo)

  • spracovať komplexné údaje v Obci Nitrianske Pravno s.r.o. k predaju dreva za rok 2012 podľa druhu a akosti drevín, zároveň uviesť údaje v m3 a eurách

  • vykonať komplexnú inventúru drevných zásob k 31.12.2012


d/ Obecnému úradu zapracovať do uznesenia obecného zastupiteľstva z 14.2.2013 písomné pripomienky MUDr. Elischera Viliama v plnom znení k:

  • k hrobovým miestam na miestnom cintoríne

  • k bývalej čerpacej stanici v lokalite Prievidzská ulica

 

Hlasovanie poslancov:


Starosta obce dal hlasovať za návrh uznesenia nasledovne:

a/ zvlášť za návrh VZN č. 10/2012 kde je podmienkou 3/5 väčšina prítomných poslancov

b/ za zbytok uznesenia


Za uznesenie v tomto znení hlasovalo všetkých 9 prítomných poslancov z celkového počtu 11 poslancov Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne.


Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.



Boďová Ľubica
prednosta OcÚ Nitr. Pravno

PRÍSPEVOK MUDr. Elischerovej na stiahnutie: prispevok_mudr_elischerova.pdf

 







Video: M.Vríčan


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 21.02.2013 10:20