DNES JE STREDA, 8.05.2024, MENINY MÁ INGRIDA , BLAHOŽELÁME!

Projekt ZELENÁ ŠKOLA

Vážení spoluobčania,

prihovárajú sa vám žiaci Spojenej školy v Nitrianskom Pravne. Dovoľte nám,aby sme Vás informovali o zaujímavej celosvetovej aktivite,ktorej súčasťou sa v tomto šk. roku stala aj naša škola.

       V októbri 2012 sme sa prihlásili do projektu Zelená škola. Je to certifikačno-vzdelávací program, ktorý je súčasťou celosvetovej siete Eco-Schools.Program Zelená škola od roku 2004 pomáha aj slovenským školám realizovať environmentálnu výchovu prepojenú s praktickými krokmi. Tie vedú žiakov a celú školu k šetrnejšiemu prístupu voči životnému prostrediu. t.j. pomáhajú znížiť celkový vplyv školy na životné prostredie

      Sme presvedčení, že o problematike životného prostredia nestačí len získavať vedomosti, ale že je zároveň nevyhnutné snažiť sa zmeniť naše konanie. Urobiť zmenu, ktorú je vidieť a cítiť.

     Hlavným cieľom programu Zelená škola je pomôcť školám nájsť cestu zmeny, ktorá povedie k zdravšej, "zelenšej" a aktívnejšej škole i spoločnosti.

Participácia, alebo spoločne to ide ľahšie

     Proces Zelenej školy je prioritne zameraný na ľudí, nie na úlohy. Zahŕňa celú školu spolu s členmi miestnej komunity a aktivuje ich participáciu - spoluúčasť na rozhodovaní a riešení vybraných problémov. Podporuje tímovú prácu a pomáha vytvárať spoločnú víziu školy, ktorá rešpektuje a prakticky chráni životné prostredie.
     Žiaci / študenti sú súčasťou pracovného tímu - Kolégia. Analyzujú súčasnú situáciu na škole v 6 oblastiach (voda, odpad, energia, doprava a ovzdušie, zelené obstarávanie, zeleň a ochrana prírody) a následne navrhujú zlepšenia, ktoré sa snažia pri zapojení celej školskej komunity zrealizovať. Svoje predsavzatia a prijaté princípy výtvarne vyjadrujú prostredníctvom Ekokódexu.

Metodológia programu

     V programe Zelená škola sa uplatňuje praktická metodika 7 krokov, ktorá bola pre školy vypracovaná podľa systémov environmentálneho riadenia (EMAS/ISO 14 001): 1. Zostavenie Kolégia Zelenej školy, 2. Environmentálny audit školy, 3. Akčný plán, 4. Monitoring a hodnotenie, 5. Pro-environmentálna výučba, 6. Informovanie a spolupráca, 7. Eko-kódex školy. Náplňou programu je splnenie týchto 7 krokov Zelenej školy počas certifikačného obdobia (odporúčané sú 2 školské roky). Pre podrobné rozpracovanie je potrebné si v každom certifikačnom období vybrať minimálne jednu z nasledujúcich tém: voda, odpad, energia, doprava a ovzdušie, zelené obstarávanie, zeleň a ochrana prírody.
     My sme si v prvom certifikačnom období zvolili tému odpad. A aby nezostalo len pri slovách, rozhodli sme sa v pondelok t.j.22.04.2013, keď si pripomíname Deň Zeme a je zároveň Dňom Zelených škôl, vyjsť do ulíc a pripomenúť všetkým dôležitosť ochrany prírody. Stačí, keď začneme každý vo svojej domácnosti- radi vysvetlíme osobne jednoduché princípy, ktorých dodržiavaním môžeme naozaj veľa dosiahnuť a zachrániť...

     Srdečne Vás preto všetkých pozývame v pondelok 22.04.2013 na námestie Nitrianskeho Pravna, kde sa dozviete viac o našich aktivitách, ako aj o dôležitosti správneho zaobchádzania s odpadom. Od 11.00hod. do 13.00hod. sme Vám k dispozícii a tešíme sa na vzájomné názory a postrehy. Túto aktivitu bude dokumentovať aj redaktor Slovenskej televízie.


AUTOR: Mgr.Erika Solcanyova
Uverejnené: 19.04.2013 13:22