DNES JE PIATOK, 26.04.2024, MENINY MÁ JAROSLAVA , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 18.4.2013

Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne, ktoré sa konalo 18. 4. 2013 zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 10 poslancov, 1 poslanec je ospravedlnený. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Pozmeňujúci návrh na doplnenie programu nebol podaný.

Starosta obce predložil poslancom návrh programu na schválenie. Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4. Kontrola plnenia uznesení OZ, správa o vykonaných kontrolách za r. 2012

5. Úprava rozpočtu obce na rok 2013

6. Doplnok č. 1 k Rokovaciemu poriadku Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne

7. Rôzne – diskusia

8. Uznesenie

9. Záver


Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení od posledného zasadnutia Obecného zastupiteľstva predložila p. Boďová Ľubica – prednosta Obecného úradu v Nitr. Pravne. Kontrolu plnenia uznesení OZ, správu o vykonaných kontrolách za r. 2012 predložil hlavný kontrolór obce Miklošovič Peter.

Návrh na 1. úpravu rozpočtu obce na rok 2013 predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Predložil zároveň informáciu o úspešnom projekte – monitorovací kamerový systém na námestí v Nitr. Pravne, kde je potrebné z vlastných prostriedkov obce zabezpečiť financovanie tohto projektu vo výške 1.000,- € ako spoluúčasť obce, čo je potrebné zapracovať do výdavkovej časti rozpočtu obce. Návrh na 1. úpravu rozpočtu poslanci obdržali v materiáloch na rokovanie OZ.

Návrh Doplnku č. 1 k Rokovaciemu poriadku Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno ako odporučila Obecná rada v Nitr. Pravne. Starosta obce predložil návrh na zvýšenie počtu detí v triedach MŠ v Nitr. Pravne v školskom roku 2013/2014 od 1. 9. 2013 podľa návrhu Spojenej školy v Nitr. Pravne. Prednosta OcÚ Nitr. Pravno p. Boďová Ľubica predložila návrh Doplnku č. 1 k Zriaďovacej listine Spojenej školy v Nitr. Pravne zo dňa 1. 3. 2007.

Starosta obce informoval, o zvolaní pracovného stretnutia spoločníkov spol. Obec Nitr. Pravno s.r.o. na deň 25. 4. 2013 k prerokovaniu výsledku hospodárenia v spoločnosti za r. 2012, hospodárenie v obecných lesoch za r. 2012, rekonštrukcia čističky odpadových vôd pre bytovky v správe Obec N. Pravno s.r.o., ako príprava podkladov pre prerokovanie výsledku hospodárenia za r. 2012 na Valnom zhromaždení spol. Obec Nitr. Pravno s.r.o.

Starosta obce predložil zastupiteľstvu informáciu o žiadosti Spojenej školy v Nitr. Pravne na opravu strechy práčovne v MŠ v Nitr. Pravne. Požiadavka bola zapracovaná do návrhu na 1. úpravu rozpočtu obce, a je zapracovaná v návrhu na uznesenie.


Starosta obce predložil žiadosť mesta Prievidza o finančný príspevok obce na záujmové vzdelávanie detí v centrách voľného času, ktoré majú trvalý pobyt v obci Nitr. Pravno a navštevujú centrum v meste Prievidza. Odporúčanie Obecnej rady na poukázanie príspevku je zapracované v návrhu na 1. úpravu rozpočtu a v návrhu na uznesenie.

Po predložení uvedených bodoch programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.


Mgr. Heldiová – poslanec – vyjadrila sa, že nie je dôvod na schválenie Doplnku č.1 Rokovacieho poriadku obecného zastupiteľstva.

Ing. Pekár Peter – poslanec – požadoval vysvetlenie k nájomnému vzťahu na prenájom priestorov uzatvoreného medzi obcou a p. Murgašom v záležitosti rekonštrukcie objektu býv. ZUŠ, vypracovaný dodatok k nájomnej zmluve za prvý a druhý polrok 2012, uzatvorenie zmluvného vzťahu s Ing. Karvatským na rekonštrukciu námestia.

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce – predložil vysvetlenie k zmluvnému vzťahu ako požadoval poslanec Ing. Pekár. Jedná sa o monitorovacie práce, výdavky sú v rozpočte projektu hradené z dotácie.

Ing. Karvatský zabezpečuje pre našu obec externé zabezpečenie projektu.

Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa – v návrhu rozpočtu je na opravu strechy práčovne v MŠ naplánovaná suma 3.000,- €. Zaujímala sa ako bola táto suma určená, upozornila na povinnosť vykonať výberové konanie v zmysle zákona.

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce podal vysvetlenie k výberu dodávateľa prác na opravu strechy práčovne v MŠ.

MUDr. Elischerová Mária – občan – zaujímala sa aké odborné posudky boli vypracované k k umiestneniu čerpacej stanice v územnom pláne obce.
- žiada o opravu nesprávneho údaju v zmluve medzi obcou a Pravnianskym zväzom žien úpravu na údržbu verejného priestranstva na internetovej stránke obce
- predložila námietky k správe z kontrol hlavného kontrolóra
- internetovú stránku obce považuje za neaktuálnu

MUDr. Elischer Viliam – občan – vyjadril svoj názor k prijatiu Doplnku č. 1 k Rokovaciemu poriadku OZ, diskutujúci občania nebudú mať dostatočný priestor na prednesenie svojich diskusných príspevkov v rozsahu 5 min.
- kultúra nemá pre svoju činnosť priestory v obci, nemáme kultúrny dom, čo robíme je nedostatočné,
- kritizuje označené hroby na cintoríne s výzvou o zaplatenie hrobového miesta.
- nevie ako má komunikovať s Obecným úradom v Nitr. Pravne, nevie kde má podávať svoje podnety a žiadosti.

Ing. Pekár Peter – poslanec – kultúra v obci je zabezpečovaná v podmienkach ako sa dá a podieľajú sa na nej aj poslanci. Poukazovanie poslancov na nedostatky je ich povinnosťou.

p. Rybárová Anna – občan – vyzýva občanov a poslancov, aby stále nekritizovali, čo všetko je zlé, odporúča starostu podporiť v jeho práci. Potrebné je vyzdvihnúť všetko to, čo sa urobilo a robí dobre, k spokojnosti občanov.

Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie p. Kubíčka Petra, aby predložil návrh na uznesenie.


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne

I. Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení.

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva.

c/ Správu hlavného kontrolóra obce o vykonaných kontrolách za rok 2012.


II. Navrhuje

Zvýšenie počtu detí v triedach MŠ v Nitr. Pravne v školskom roku 2013/2014 od 1. 9. 2013 nasledovne:

  1. trieda - 16 detí v triede o 0 detí /3 ročné deti/

  2. trieda - 23 detí v triede o 3 deti /3-4 ročných/

  3. trieda - 23 detí v triede o 2 deti /4-5 ročných/

  4. trieda - 26 detí v triede o 4 deti /5-6 ročných/

  5. trieda - 27 detí v triede o 5 detí /5-6 ročných/

III. Schválilo

a/ Úpravu rozpočtu obce Nitrianske Pravno č. 1 na rok 2013 podľa predloženého návrhu.
Príloha: 1. Úprava rozpočtu obce Nitr. Pravno

b/ Doplnok č. 1 k Rokovaciemu poriadku Obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne zo dňa 9. 9. 2010 podľa predloženého návrhu.

c/ Dodatok č. 1 k Zriaďovacej listine Spojenej školy, Školská 370/19, Nitrianske Pravno s organizačnými zložkami Základná škola s materskou školou – Grundschule mit Kindergarten, Školská 370/19, Nitrianske Pravno a Základná umelecká škola, Školská 1, Nitrianske Pravno zo dňa 1. 3. 2007 podľa predloženého návrhu.


IV. Neodporučilo

Obecnému úradu v Nitr. Pravne na základe žiadostí MUDr. Viliama Elischera zo dňa 26. 3. 2013 a 3. 4. 2013 v súčasnej dobe zadať vypracovanie štúdie na posúdenie dopravnej situácie a štúdie na posúdenie hluku a vplyvu na životné prostredie v lokalite zvažovanej pre výstavbu čerpacej stanice pohonných hmôt v Nitr. Pravne.


V. Odporúča

Obci Nitr. Pravno ako stavebnému úradu uložiť prípadnému budúcemu žiadateľovi o umiestnenie stavby čerpacej stanice dať vypracovať štúdiu na posúdenie dopravnej situácie a štúdiu na posúdenie hluku a vplyvu na životné prostredie pre výstavbu čerpacej stanice pohonných hmôt v Nitr. Pravne v dotknutej lokalite.


Hlasovanie poslancov:


Poslanci /Mgr. Heldiová, Ing. Pekár, Matušík a Ing. Zaťková/ požadovali o možnosť hlasovať za bod č. 6 – doplnok č. 1 k Rokovaciemu poriadku samostatne.

Starosta navrhol, taktiež hlasovanie za návrh na úpravu rozpočtu samostatne.

Poslanci tieto návrhy odsúhlasili a podľa týchto pravidiel prebiehalo hlasovanie nasledovne:

Bod III. a/ - úprava rozpočtu:

- za navrhovanú úpravu s doplnenými zmenami v návrhu – 9 poslancov
- proti navrhovanej úprave - 1 poslanec /Ing. Zaťková/


Bod III. b/ - Doplnok k rokovaciemu poriadku:

- za schválenie Doplnku č. 1 k Rokovaciemu poriadku - 6 poslancov OZ v Nitr. Pravno

- proti schváleniu Doplnku č. 1 k Rokovaciemu poriadku - 4 poslanci
/Mgr. Heldiová, Ing. Pekár, Matušík a Ing. Zaťková/
Starosta obce dal hlasovať za zbytok uznesenia, okrem bodov už schvaľovaných.

- za prijatie uznesenia podľa predloženého návrhu hlasovalo – 8 poslancov

- zdržali sa hlasovania „ - 2 poslanci /Ing. Pekár a Mgr. Heldiová/

 

Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


Boďová Ľubica
prednosta OcÚ Nitr. Pravno

VIDEOZÁZNAM ZO ZASADNUTIA:



Autor videa: M.Vríčan


AUTOR: OcU
Uverejnené: 26.04.2013 10:15