DNES JE SOBOTA, 11.05.2024, MENINY MÁ BLAžENA, DEŇ MATIEK , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie Obecného zastupiteľstva - 23.5.2013

V mesiaci máj starosta obce Ing. Balčirák Jozef zvolal zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne na deň 23. 5. 2013. Starosta obce privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 8 poslancov, 3 poslanci sú ospravedlnení. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu.

Starosta obce predložil poslancom návrh na zmenu programu a to vypustenie bodu 6 programu a miesto neho zaradiť do programu Dodatok č. 1 k Zriaďovateľskej listine Spojenej školy. Svoj návrh predložil poslancom na schválenie. Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4. Plán kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra obce na II. polrok 2013

5. Návrh VZN č. 1/2013, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Návrh zmien a doplnkov č. 2 k Územnému plánu obce Nitr. Pravno

6. Dodatok č. 1 k Zriaďovateľskej listine Spojenej školy

7. Odvolanie a menovanie členov Obecného hasičského zboru v Nitr. Pravne

8. Schválenie platu starostu obce v zmysle novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov.

9. Rôzne – informácie

10. Diskusia

11. Uznesenie

12. Záver


Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení od posledného zasadnutia Obecného zastupiteľstva predložila p. Boďová Ľubica – prednosta Obecného úradu v Nitr. Pravne. Návrh plánu kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra obce na II. polrok 2013 predložil hlavný kontrolór obce Miklošovič Peter.

Návrh VZN č. 1/2013, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Návrh Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitr. Pravno preložila p. Chmurová Drahomíra – zamestnanec pre výstavbu obce a územné plánovanie. Návrh na zrušenie Dodatku č. 1 k Zriaďovacej listine Spojenej školy v Nitr. Pravne schváleného na predchádzajúcom zasadnutí dňa 18. 4. 2013, po konzultácii so Školským úradom a Ministerstvom školstva SR, návrh Dodatku č. 1 k Zriaďovacej listine Spojenej školy v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno, ktorý je predložený na schválenie na dnešnom rokovaní zastupiteľstva. Návrh na odvolanie a menovanie členov Obecného hasičského zboru v Nitr. Pravne ako bol predložený veliteľom OHZ v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Návrh na schválenie platu starostu obce v zmysle novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov predložila s doporučením Obecnej rady v Nitr. Pravne p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Starosta obce predložil informáciu o doručenej petícii občanov obce na Obecný úrad v Nitr. Pravne k zákazu hazardných hier na území obce. Starosta obce vysvetlil, že VZN o zákaze hazardných hier je v zmysle novely zákona doteraz platné do 30. 6. 2013.

V prípade, že je doručená petícia 30 % oprávnených voličov, obec vydá VZN s platnosťou od 1. 7. 2013 o zákaze hazardných hier na území obce.

Táto záležitosť je v súčasnej dobe v štádiu kontroly petičných hárkov a príprave návrhu VZN o zákaze prevádzkovať hazardné hry na území obce Nitr. Pravno. Pre tento účel schválenia VZN bude zvolané mimoriadne zasadnutie zastupiteľstva.

Po predložení uvedených bodoch programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.


Ing. Pekár Peter – poslanec
– k VZN o zákaze prevádzkovať na území obce hazardné hry,
zaujímal sa či je doteraz platné VZN v súlade so zákonom ako je to s platnosťou v súvislosti s novelou zákona od 1.1. 2013.
- finančné prostriedky hradené rodičmi na účet ZRPŠ v Základnej škole sú účelovo viazané na ich použitie.


Pani Vravková Lýdia – zástupca rodičov z ZUŠ
– predložila žiadosť o poskytnutie
príspevku z rozpočtu obce na úhradu ladenia klavírov v ZUŠ. Žiada zároveň o poskytnutie finančných prostriedkov na výmenu okien na budove ZUŠ v Nitr. Pravne, ktoré sú v dezolátnom stave.


p. Drábiková Renáta – poslanec – odporučila, v prípadoch predkladania požiadaviek ako je žiadosť na poskytnutie fin. prostriedkov na ladenie klavírov v ZUŠ je potrebné predložiť žiadosť včas, aby mohla byť požiadavka zahrnutá do rozpočtu obce na budúci rok.


Mgr. Holec Stanislav – riaditeľ Spojenej školy -vyjadril sa, že pri nástupe na miesto riaditeľa ho nikto neupozornil, že v súvislosti so spreneverou finančných prostriedkov bývalou zamestnankyňou školy má Spojená škola povinnosť vracať finančné prostriedky obci podľa dohodnutého splátkového kalendára.
Finančné prostriedky rodičov zo ZRPŠ boli použité nesprávne na ladenie klavírov a teraz potrebuje škola prostriedky na zakúpenie vypaľovacej pece.

Starosta obce odporúča prerokovať požiadavku na finančné prostriedky z rozpočtu obce na finančnej komisii a následne s predloženým návrhom na rokovanie obecného zastupiteľstva.


MUDr. Elischer Viliam – občan – predkladá žiadosť na výstavbu chodníka na Prievidzskej ulici, podotýka, že za dlhé roky sa nenašli finančné prostriedky na výstavbu chodníka v rozpočtu obce. Žiadosť predkladá písomne a k nej aj fotokópie zápisníc a materiálov z rokovania komisie výstavby OZ v Nitr. Pravne k výstavbe chodníka na Prievidzskej ulici.

MUDr. Elischerová Mária – občan – vyzýva starostu obce, aby sám zvážil súčasnú ekonomickú situáciu a sám sa zriekol zvýšeného platu, odporúča znížiť súčasný plat starostu obce na základnú hranicu podľa zákona bez navýšenia súčasných 33 %.

Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie p. Ing. Áča Pavla, aby predložil návrh na uznesenie.


Uznesenie č. 5/23013


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


I. Berie na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení.

b/ Návrh Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitrianske Pravno v zmysle zákona o územnom plánovaní č. 50/1976 Zb. z. v platnom znení, ktoré vypracoval hlavný riešiteľ Mgr. art. Roman Gatial, autorizovaný architekt, s kolektívom spolupracovníkov v roku 2012.

c/ Stanovisko Obvodného úradu Trenčín zo dňa 30.04.2013 pod číslom ObU-TN-OVBP-2013-471/1090-2 o preskúmaní súladu Návrh Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitrianske Pravno podľa § 25 ods. 1 zákona č. 50 / 76 Z. z. v platnom znení.



II. Poveruje

Hlavného kontrolóra obce vykonaním kontrol podľa plánu kontrolnej činnosti naII. polrok 2013 podľa predloženého návrhu.

III. Ruší

a/ Uznesenie Obecného zastupiteľstva č. 2/2013 zo dňa 14. 2. 2013 bod II. písm. b/, vo veci úpravy splatnosti dane z nehnuteľnosti na r. 2013 pre firmu VJARSPOL.

b/ Dodatok č. 1 k Zriaďovacej listine Spojenej školy, Školská 370/19, Nitrianske Pravno s organizačnými zložkami Základná škola s materskou školou – Grundschule mit Kindergarten, Školská 370/19, Nitrianske Pravno a Základná umelecká škola,Školská 1, Nitrianske Pravno zo dňa 1. 3. 2007 podľa predloženého návrhu schváleného Obecným zastupiteľstvom v N. Pravne dňa 18. 4. 2013 uznesením č. 4/2013.


IV. Schvaľuje :

  1. Vyhodnotenie stanovísk orgánov a organizácií, fyzických a právnických osôb a verejnosti, uplatnených počas prerokúvania návrhu Návrh Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitrianske Pravno, obstarávateľom“ a schvaľuje spôsob riešenia pripomienok a námietok v súlade s týmto vyhodnotením, ktoré tvorí prílohu tohto uznesenia.

  2. Návrh Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitrianske Pravno, v zmysle zákona o územnom plánovaní č. 50/1976 v platnom znení, ktoré vypracoval IPP Partner s.r.o., hlavný riešiteľ Mgr. art. Roman Gatial, autorizovaný architekt, s kolektívom spolupracovníkov v roku 2012. Dokumentácia obsahuje vymedzenie záväznej časti, ktorá je predmetom schválenia Všeobecne záväzného nariadenia obce Nitrianske Pravno, č. 1/2013 s podmienkou doplniť do rozvojovej lokality 4Ba pozemok p. č. 726/3 k. ú. Nitrianske Pravno.

  3. Všeobecne záväzné nariadenie obce Nitrianske Pravno, č. 1/2013, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitrianske Pravno.

  4. Plat starostu obce Nitrianske Pravno Ing. Balčiráka Jozefa s účinnosťou od 1. 6. 2013 v zmysle zákona č. 253/1994 Z. z. v znení zmien a doplnkov vo výške 2.400,- € mesačne.

  5. Dodatok č. 1 k Zriaďovacej listine Spojenej školy, Školská 370/19, Nitrianske Pravno s organizačnými zložkami Základná škola s materskou školou – Grundschule mit Kindergarten, Školská 370/19, Nitrianske Pravno a Základná umelecká škola, Školská 1, Nitrianske Pravno zo dňa 1. 3. 2007 podľa upraveného návrhu odporúčaného Školským úradom a Ministerstvom školstva SR.

  6. Doplnenie členov Obecného hasičského zboru v Nitrianskom Pravne podľa predloženého návrhu veliteľa OHZ:

Haluš Štefan, Prievidzská 47/92, Nitrianske Pravno do funkcie hasič

Unterfranc Marek, Námestie SNP 354/6, Nitrianske Pravno do funkcie hasič

V. Odvoláva

Členov Obecného hasičského zboru v Nitr. Pravne na základe predloženého návrhu veliteľa Obecného hasičského zboru v Nitr. Pravne nasledovne:

Kiac Boris, Nám. SNP 358/14, Nitr. Pravno

Lichner Kamil, Mlynská 477/44, Nitr. Pravno

Daniš Pavol, Sládkovičova 699/8, Nitr. Pravno

Bačinský Peter st., T.G. Masaryka 1065/8, Nitr. Pravno

Hrabovský Jaroslav, Malinovská 178/31, Nitr. Pravno

Cachovan Dávid, Soľná 721/2, Nitr. Pravno



VI. Ukladá :

Obecnému úradu :

  1. Zverejniť Všeobecne záväzné nariadenia obce č. 1/2013, po dobu tridsať (30) dní na úradných tabuliach obce v súlade s § 23, ods. 2) stavebného zákona.

  2. Zabezpečiť uloženie schválenej územno-plánovacej dokumentácie Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitrianske Pravno v súlade s § 28 stavebného zákona t. j. označením dokumentácie schvaľovacou doložkou, Obvodnému úradu  Trenčín a  príslušnému stavebnému úradu, vyhotovením registračného listu, ktorý spolu s kópiou uznesenia o schválení doručí príslušnému ministerstvu.

 

VII. Odporúča


Prejednať na finančnej komisii a na najbližšom obecnom zastupiteľstve finančnú výpomoc pre ZUŠ v Nitr. Pravne na úhradu faktúry za ladenie klavírov.



Hlasovanie poslancov:


a/ Všeobecne záväzné nariadenie obce Nitrianske Pravno, č. 1/2013, ktorým sa vyhlasuje záväzná časť Zmien a doplnkov č. 2 k ÚPN obce Nitrianske Pravno.

Starosta obce dal za tento bod hlasovať zvlášť nakoľko sa jedná o VZN a vyzval poslancov k hlasovaniu, keďže na schválenie je potrebná 3/5 väčšina prítomných poslancov.

Za schválenie Všeobecne záväzného nariadenia obce Nitrianske Pravno, č. 1/2013 hlasovali všetci prítomní poslanci v počte 8 poslancov.

b/ za ostatné body uznesenia hlasovali poslanci nasledovne:

- za uznesenie v tomto znení hlasovalo 6 poslancov

- proti uzneseniu v tomto znení hlasovali 2 poslanci /Ing. Zaťková, Ing. Pekár/


Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


V Nitr. Pravne dňa 23. 5. 2013


Boďová Ľubica
prednosta OcÚ Nitr. Pravno

 

               VIDEOZÁZNAM ZASADNUTIA OZ
autor:M.Vríčan


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 30.05.2013 14:16