DNES JE ŠTVRTOK, 25.04.2024, MENINY MÁ MAREK , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie Obecného zastupiteľstva - 13.6.2013

Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák na deň 13. 6. 2013. Privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 7 poslancov, 3 poslanci sú ospravedlnení a jedna poslankyňa je neprítomná. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Keďže poslanci nepredložili žiadny návrh, starosta obce dal hlasovať za navrhnutý program rokovania zastupiteľstva.

Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Záverečný účet obce Nitr. Pravno za rok 2012

4. Auditorská správa k účtovnej závierke za r. 2012

5. Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za r. 2012

6. Návrh na II. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2013

7. Odpredaj pozemkov v majetku obce

8. Návrh VZN č. 2/2013 o   zákaze prevádzkovať niektoré hazardné hry na  území obce Nitrianske Pravno.

9. Rôzne – diskusia

10. Uznesenie

11. Záver


Záverečný účet obce za rok 2012 s komentárom, Auditorskú správu k účtovnej závierke za rok 2012 a návrh na II. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2013 predložila p. Margetová Eva – účtovníčka OcÚ Nitr. Pravno a návrh doplnil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za rok 2012 predložil p. Miklošovič Peter – hlavný kontrolór obce.

Návrh na odpredaj pozemku vo Chvojnici, ktorý tvori prístupovú cestu ku chate predložil starosta obce Ing. Balčírák Jozef. Návrh VZN č. 2/2013 o zákaze prevádzkovať niektoré hazardné hry na  území obce Nitrianske Pravno predložila p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Predložila zároveň informáciu o doručenej petícii občanov obce Nitr. Pravno na Obecný úrad v Nitr. Pravne, jej prešetrenie a vypracovanie návrhu VZN, jeho zverejnenie a predloženie na schválenie v obecnom zastupiteľstve.

Po predložení uvedených bodoch programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.


Ing. Áč Pavel – poslanec – žiadal vysvetlenie k odpredaju pozemku v obci Chvojnica.


Ing. Pekár Peter – poslanec – žiada v II. úprave rozpočtu obce zohľadniť potrebu opráv všetkých miestnych komunikácií
- má pripomienku k auditorskej správe, podľa neho je strohá, nevie či obsahuje všetky náležitosti ako má takáto správa vyzerať.

p. Drábiková Renáta – poslankyňa – pripomína potrebu opravy štátnej cesty – vstup do Malinovskej ulice – cesta je vo veľmi zlom stave, požaduje riešiť jej opravu.

Starosta obce Ing. Balčirák Jozef informoval, že bude túto problematiku opravy štátnej cesty riešiť s riaditeľom Slovenskej správy ciest.

p. Matušíková – učiteľka v ZUŠ v Nitr. Pravne – vysvetlila problematiku využívania klavírov pre všetkých žiakov ZUŠ nielen pre tých, ktorý navštevujú krúžok hry na klavír. Zakúpenie klavíra bolo z prostriedkov EÚ, čo je na ňom označené ale aj z prostriedkov školy a rodičov.

p. Vravková – zástupca rodičov – vysvetlila sporenie finančných prostriedkov na zakúpenie keramickej pece pre potreby žiakov. Nie je spravodlivé aby bol príspevok na ladenie klavírov poskytnutý len podľa počtu žiakov z Nitr. Pravna. Žiada od obce úhradu celej čiastky.
- okná v ZUŠ sú v dezolátnom stave, je potrebná ich výmena, bolo sľúbené, že komisia stavebná príde na tvar miesta a posúdi potrebu a navrhne riešenie.


Starosta obce vysvetlil k výmene okien možnosť rokovania s firmou, s ktorou je potrebné nadviazať kontakt na možnosť dodania okien v akcii za minimálnu cenu. Uvedené je v riešení.

p. Kremel Róbert – poslanec – Obecný úrad neurčuje škole ako použije riaditeľ školy poskytnuté finančné prostriedky pre školu.

p. Oller Libor – občan – požaduje vybudovanie prechodu pre chodcov na Žltej ulici /priestor vstupu na námestie SNP/. Je to tu veľmi nebezpečené pre chodcov a hlavne deti. V tejto časti je problém napojenia chodníka na zabezpečenie prechodu pre chodcov. Túto situáciu je potrebné riešiť, kým sa nestane nešťastie.

Poslanci odporúčajú túto problematiku riešiť na rokovaní komisie výstavby.

Starosta obce vyvolá osobné rokovanie so zástupcom Dopravného inšpektorátu Prievidza a bude sa hľadať riešenie na vykonanie opatrení.


MUDr. Elischerová Mária – občan – požaduje vysvetlenie čo je strata v záverečnom účte obce – Obec N. Pravno s.r.o. vo výške 117.000,- €, načo je obci taká s.r.o., ktorá je v strate.

Vysvetlenie podal starosta obce Ing. Balčirák Jozef – strata je tvorená z finančných prostriedkov na rekonštrukciu bývalej ZUŠ pre účely prenájmu pre Políciu, sú tu zahrnuté odpisy zo zariadení ako sú traktor, LKT využívané pre potreby spol. s.r.o.

Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie p. Mgr. Suchého Pavla, aby predložil návrh na uznesenie.


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


I. Zobralo na vedomie

a/ Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za r. 2012.

b/ Auditorskú správu k účtovnej závierke za r. 2012.


II. Zrušilo

Uznesenie Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne č. 7/2012 bod II. písm.c/ zo dňa 8. 11. 2012 – odpredaj časti pozemku CKN, p.č. 1933/1 -TTP, LV č. 1, k.ú. Nitr. Pravno.

III. Schválilo

a/ Záverečný účet obce Nitr. Pravno za r. 2012 bez výhrad.

b/ VZN č. 2/2013 o zákaze prevádzkovať niektoré hazardné hry na území obce Nitrianske Pravno.

c/ Úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno č. 2 na rok 2013 podľa predloženého návrhu.
Príloha: 2. Úprava rozpočtu obce Nitr. Pravno, v Programe 7 bez textu v zátvorke miestne komunikácie“.

d/ Príspevok vo výške 191,- € /čo je podiel obce Nitr. Pravno na 11 žiakov ZUŠ – odbor klavír/ pre Radu rodičov pri ZUŠ Nitr. Pravno na účel úhrady nákladov spojených s ladením klavírov.

Hlasovanie poslancov :

Starosta obce informoval, že za bod Schvaľuje v návrhu na uznesenie pod písmenom a/, b/ c/ je potrebná 3/5 väčšina prítomných poslancov.

Dal za jednotlivé písmená v tomto bode hlasovať samostatne a výsledok hlasovania je nasledovný:

a/ Záverečný účet obce Nitr. Pravno za r. 2012 bez výhrad.

    Hlasovanie: za schválenie - 6 poslancov

    proti schváleniu – 1 poslanec /Ing. Pekár/


b/ V šeobecne záväzné nariadenie obce Nitrianske Pravno, č. 2/2013 o zákaze prevádzkovať niektoré hazardné hry na území obce Nitrianske Pravno.

Hlasovanie: za schválenie hlasovali všetci prítomní poslanci v počte 7 poslancov

c/ Úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno č. 2 na rok 2013 podľa predloženého návrhu. Príloha: 2. Úprava rozpočtu obce Nitr. Pravno, v Programe 7 bez textu v zátvorke miestne komunikácie“.

Hlasovanie: za schválenie - 6 poslancov

proti schváleniu – 1 poslanec /Ing. Pekár/

d/ Odpredaj majetku obce – časť pozemku CKN, p.č. 1933/1 … /podľa návrhu/

Starosta obce informoval, že v prípade odpredaja pozemku je potrebný súhlas 3/5 väčšiny všetkých poslancov.

Hlasovanie: za schválenie - 6 poslancov
proti schváleniu – 1 poslanec /Ing. Pekár/

Tento bod uznesenia nebol schválený.

Za zbytok uznesenia vyzval starosta obce poslancov k hlasovaniu. Poslanci hlasovali nasledovne:

Za schválenie uznesenia v navrhovanom znení – 6 poslancov

Zdržal sa hlasovania „ - 1 poslanec /Ing. Pekár/

 


Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


V Nitr. Pravne dňa 13. 6. 2013


Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ Nitr. Pravno

VIDEOZÁZNAM ZASADNUTIA: (autor M.Vríčan)




AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 19.06.2013 14:53