DNES JE STREDA, 8.05.2024, MENINY MÁ INGRIDA , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 11.7.2013

Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne


Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne v mesiaci júl sa konalo dňa 11. 7. 2013 v polyfunkčnom objekte v časti Solka, ktoré zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 8 poslancov, 3 poslanci sú ospravedlnení. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Keďže poslanci nepredložili žiadny návrh, starosta obce dal hlasovať za navrhnutý program rokovania zastupiteľstva.

Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:


1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4. Správa hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

5. Správa hlavného kontrolóra obce za I. polrok 2013

6. Odpredaj majetku obce - pozemky

7. Zmluva o spolupráci pri plnení úloh na úseku ochrany pred požiarmi

8. Rôzne – diskusia

9. Uznesenie

10. Záver

Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Hlavný kontrolór obce p. Miklošovič Peter predložil správu o plnení uznesení obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne od posledného zasadnutia obecného zastupiteľstva a správu o kontrolnej činnosti a vykonaných kontrolách za I. polrok 2013.

Návrh na odpredaj pozemkov v majetku obce spolu s odporúčaním komisie výstavby a Obecnej rady v Nitr. Pravne predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef. Návrh s odporúčaním je zapracovaný v návrhu na uznesenie.

Návrh zmluvy o spolupráci pri plnení úloh na úseku ochrany pred požiarmi medzi obcami Nitr. Pravno a Malinová, Tužina, Chvojnica, Kľačno a Pravenec predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Po predložení uvedených bodoch programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a ostatných prítomných k diskusii.

Prítomní v diskusii vyjadrili svoje návrhy, názory a pripomienky nasledovne:

Ing. Pekár Peter – poslanec

  • k zmluve s firmou HALLO - ako je zabezpečená kontrola funkčnosti zariadenia na cintoríne zo strany správcu cintorína, oprava vodovodných ventilov, spôsobená škoda poruchovým stavom ventilov na cintoríne v Nitr. Pravne - strata vody,
  • v Zmluve o spolupráci pri plnení úloh na úseku ochrany pred požiarmi medzi obcami nie sú riešené - zapracované sankcie pri nedodržaní zmluvných podmienok a tiež nie je riešená priorita plnenia zmluvných povinností – priorita zásahu pre jednotlivé obce,
  • správa hlavného kontrolóra obce neobsahuje nedoplatky vymáhané ako dlh v Spojenej škole v Nitr. Pravne.


Mgr. Heldiová Beáta - poslanec

  • pýtala sa ako je financovaná škola, ako sa vráti sprenevera p. Dubinovej do rozpočtu školy, kto bude vymáhať škodu.


Ing. Áč Ľuboš – občan

  • predložil podnet k problematike poplatku za uskutočnenie svadobného obradu mimo obradnej miestnosti, schválený poplatok vo výške 100,- € sa mu zdá ako príliš vysoký, náklady na zabezpečenie nie sú v takej výške, žiada poslancov o prehodnotenie poplatku, chce vedieť názor poslancov, nežiada to len pre seba ale chce tak pomôcť a výjsť v ústrety mladým ľuďom,

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce

  • vysvetlil problematiku financovania školstva, originálne a prenesené kompetencie, právomoc štatutára – riaditeľa školy a právomoc zriaďovateľa školy ako obce.
  • Vysvetlil záležitosť technicko-organizačného zabezpečenia sobášneho obradu v obradnej miestnosti na to určenej – Obradná miestnosť na Obecnom úrade v Nitr. Pravne, a tiež mimo obradnej miestnosti v prírode atď. Poplatok je stanovený od roku 2007. Doteraz nebol žiaden návrh na jeho zmenu. Uvedená záležitosť bude s poslancami prejednaná, a predložený návrh na riešenie.


Mgr. Heldiová Beáta – poslanec

  • navrhuje stanoviť poplatok za uskutočnenie svadobného obradu mimo obradnej miestnosti celkom vo výške 100,- € /t.j. správny poplatok 66,- € plus poplatok za obrad mimo obradnej miestnosti 34,- €, spolu 100,- €/.


Ing. Pekár Peter – poslanec

  • ako predseda komisie pre životné prostredie urobil kontrolu na hale separovaného zberu, urobil zápis so zistenými závadami navrhol opatrenia na oplotenie celej haly, nebola však vôľa poslancov zmeniť rozpočet na realizáciu.


Ing. Zaťková Miroslava – poslanec

  • pri schvaľovaní úpravy rozpočtu obce dala návrh na zmenu rozpočtu, ale navrhovanú zmenu poslanci nepodporili a neodsúhlasili.


Oller Marek – poslanec

  • navrhuje momentálne najrýchlejší spôsob riešenia situácie na HUPRO-hale osadenie rampy, ktorá urobí prekážku na príjazd autami k hale. Zamedzí sa tak aspoň z časti robeniu neporiadku v okolí separovanej haly.


MUDr. Elischer Viliam – občan

  • poukazuje na neúčasť občanov na zasadnutiach zastupiteľstva, občania sa nedostanú k prerokúvaným materiálom, nerozumejú problematike preto nemajú záujem o veci verejné, vedia, že aj tak nič nevybavia, poslanci sa nesprávajú adekvátne k postu poslanca obecného zastupiteľstva, nie je spokojný ani s chovaním sa zamestnancov obce.

MUDr. Elischerová Mária – občan

  • pri výstavbe separovanej haly mali byť prizvaní ako účastníci konania spolu s manželom MUDr. Elischerom Viliamom, halasa nachádza v blízkosti ich rodinného domu, pri vetre lietajú mikroténové sáčky až k ich domu. Z jednej strany domu sú ohrozovaní dopravnou situáciou na Prievidzskej ulici a z druhej strany domu separovanou halou a činnosťou v nej vykonávanou.
  • požaduje od obce zabezpečiť kontrolu rýchlosti zo strany polície v oblasti vstupu do obce od Prievidze. Autá stále jazdia veľmi rýchlo a nerešpektujú povolenú rýchlosť v obci.


p. Ličková Stanislava – občan

  • kritizovala neporiadok, ktorý robia samotní občania na hale separovaného odpadu. Spoločnosť Obec Nitr. Pravno s.r.o. ktorá spravuje halu na separovaný odpad vytvorený neporiadok stále upratuje čo sa stále dokola opakuje.


p. Ličko Jozef – občan

  • informoval o poruche na káblovej televízii, TKR nefunguje, nedá sa pozerať televízny program. Žiada nápravu od prevádzkovateľa.
  • k vodovodným poruchám na cintoríne sa vyjadril v tom zmysle, že chodí tam ako zamestnanec spol. Obec N. Pravno s.r.o., ventile už niekoľko krát sám opravoval, ale má podozrenie, že to niekto robí napriek.


Ing. Pekár Peter – poslanec

  • k prevádzkovateľovi TKR mal otázku na zmluvne dohodnuté podmienky, zabezpečenie prevádzky a tiež možnosti vyvodenia sankcií voči prevádzkovateľovi.


Starosta obce Ing. Balčirák Jozef

  • odpovedal na diskusné príspevky, podával vysvetlenia na problematiku, ktorá bola riešená v diskusii.


Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie Ing. Zaťkovú Miroslavu, aby predložila návrh na uznesenie.


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne

I. Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení.

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

c/ Správu hlavného kontrolóra obce za I. polrok 2013


II. Schválilo

a/ Odmenu pre hlavného kontrolóra obce v zmysle § 18c ods. 5 zákona č. 369/90 Zb. v znení neskorších zmien a doplnkov vo výške 30 % mesačného platu za obdobie I. polroku 2013.


b/ Odpredaje pozemkov ako prípady hodné osobitného zreteľa:

1. Pozemky o na základe geometrického plánu nasledovne :

- diel č. 1 z pozemku p.č. 6950 – orná pôda o výmere 19 m2
- diel č. 2 z pozemku p.č. 90153 - orná pôda o výmere 27 m2
- diel č. 5 z pozemku p.č. 6950 – orná pôda o výmere 5 m2
pre pani Helenu Paulikovú, Nitrianske Pravno

Odpredaj pozemkov je uznaný ako prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko tieto pozemky tvoria súčasť záhrady rodinného domu a nie je možné ich ponúknuť na odpredaj inému záujemcovi.

Cena za odpredaj pozemkov – 7,- €/m2

Termín: do 31. 12. 2013


2. Pozemok parcela č. 596/7 – zastavané plochy o výmere 10 m2 na základe geometrického plánu na vybudovanie vodomernej šachty pre pozemok p. č. 596/4 a 596/5 v k. ú. Nitr. Pravno pre pána Juraja Čičmanca, 971 01 Prievidza.

Odpredaj pozemku je uznaný ako prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko sa jedná o priľahlý pozemok a je na ňom umiestnená vodomerná šachta žiadateľa

Cena za odpredaj pozemku – 7,- €/m2.

Termín: do 31. 12. 2013


3. Pozemok p.č. 1895/2 trvalý trávnatý porast o výmere 103 m2 v k.ú. Nitrianske Pravno časť Chvojnica pre MUDr. Kerumovú Violu, Prievidza.

Odpredaj pozemku je uznaný ako prípad osobitného zreteľa nakoľko pozemok sa nachádza bezprostredne vedľa chaty a nie je možné ho ponúknuť na odpredaj inému záujemcovi z dôvodu prístupu.

Cena za odpredaj pozemku - 20,- €/m2.

Termín: do 31. 12. 2013


4. Pozemok parcela č. 931/2 – záhrada o výmere 143 m2 v k. ú. Nitr. Pravno pre pána Štefana Hogaja a manželku, Nitr. Pravno.

Odpredaj pozemku je uznaný ako prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko sa nedá odpredať inému záujemcovi z dôvodu prístupu na pozemok.

Cena za odpredaj pozemku - 7,- €/m2.

Termín: do 31. 12. 2013


c/ Zriadenie bezodplatného a časovo neobmedzeného vecného bremena ako vecného práva umiestnenia zariadení verejného vodovodu HDPE PE 100 D 110 x 6,6 mm (ďalej aj len verejný vodovod“) na časti pozemkov KNE parc. číslo 966/1 a KNE parc. číslo 967/1 v kat. území Nitrianske Pravno obce Nitrianske Pravno, vo výlučnom vlastníctve Obce Nitrianske Pravno, podľa výpisu z LV č.1 (ďalej aj len „zaťažené pozemky“), v rozsahu vyznačenom v Geom. pláne č. 158/2011 zo dňa 19.12.2011, úradne overenom Správou katastra Prievidza dňa 21.12.2011 pod č. 1212/2011 (ďalej aj len „Geom. plán“) a právo prístupu automobilmi, mechanizmami a pešo na zaťažené pozemky za účelom zabezpečenia prevádzky, údržby, opráv, odstraňovania porúch ako aj rekonštrukcií zariadení verejného vodovodu na pozemku umiestnených (ďalej aj len „Právo vecného bremena“) v prospech Oprávneného z vecného bremena: Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s, Partizánska cesta 5, 974 00 Banská Bystrica, IČO: 36 056 006. Banská Bystrica.

Právu vecného bremena Oprávneného z vecného bremena zodpovedá povinnosť Obce Nitrianske Pravno ako Povinného z vecného bremena :

  • strpieť na zaťažených pozemkoch v rozsahu vyznačenom v Geom. pláne umiestnenie zariadení verejného vodovodu,

  • umožniť v nevyhnutnej miere vstup na zaťažené pozemky automobilmi, mechanizmami a pešo za účelom výkonu prác spojených s údržbou, prevádzkou, odstraňovaním porúch, vykonávaním oprav a rekonštrukcií zariadení verejného vodovodu na pozemkoch umiestnených,

  • bez súhlasu vlastníka a prevádzkovateľa verejného vodovodu neumiestňovať nad potrubím verejného vodovodu a v jeho ochrannom pásme v šírke 1,5 m od vonkajšieho pôdorysného okraja potrubí na obidve strany po zemi a vo vzduchu stavby, trvalé zariadenia, konštrukcie alebo iné podobné zariadenia, nevysádzať trvalé porasty, neumiestňovať skládky, nevykonávať terénne úpravy, nevykonávať činnosti, ktoré obmedzujú prístup k zariadeniam verejného vodovodu alebo ktoré by mohli ohroziť jeho technický stav, oplotenie a povrchové úpravy realizovať ľahko rozoberateľným spôsobom.


III. Nesúhlasilo

S odpredajom pozemku parcela číslo 6/6 v k. ú. Nitr. Pravno pre COOP Jednota Prievidza nachádzajúci sa pred predajňou COOP JEDNOTA v Nitr. Pravne z toho dôvodu, že obec toho času nemá vybudované trhovisko a tento pozemok slúži čiastočne pre tento účel.


IV. Poverilo

a/ Starostu obce Nitr. Pravno Ing. Balčiráka Jozefa podpísaním zmluvy o spolupráci pri plnení úloh na úseku ochrany pred požiarmi medzi obcou Nitrianske Pravno a obcami Malinová, Tužina, Chvojnica, Kľačno a Pravenec.

b/ Výkonom funkcie sobášiaceho – poslanca Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne p. Petra Kubíčka.


V. Zrušilo

Uznesenie Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne v časti odpredaja pozemku pre p. Hogaja nasledovne :

Bod III. Schvaľuje uznesenie obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne č. 3/2012 zo dňa 24. 5. 2012 - odpredaj pozemku p.č. CKN 993 - zastavané plochy a nádvoria, k. ú. Nitr. Pravno o výmere 140 m2 pre p. Štefana Hogaja s manželkou,Nitr. Pravno.

Hlasovanie poslancov:

Starosta obce informoval, že v bode II. písm.b/ Schvaľuje v návrhu na uznesenie pod číslami 1 - 5 je potrebná 3/5 väčšina všetkých poslancov, nakoľko sa jedná o majetok obce.

Dal za jednotlivé body hlasovať samostatne a výsledok hlasovania je nasledovný:


a/ Odpredaj pozemku v bode 1. pre Ing. Leporisa Jána, Prievidza.

Hlasovanie: za schválenie - 6 poslancov

proti schváleniu – 2 poslanci /Ing. Pekár, Mgr. Heldiová/

Tento bod uznesenia nebol schválený.


b/ Odpredaj pozemkov v bode 2. pre p. Pavlíkovú Helenu, Nitr. Pravno

Hlasovanie: za schválenie hlasovali všetci prítomní poslanci v počte 8 poslancov proti nebol nikto 0 poslancov

c/ Odpredaj pozemku v bode 3. pre Čičmanca Juraja, Prievidza

Hlasovanie: za schválenie - 8 poslancov

proti schváleniu – 0 poslancov

d/ Odpredaj pozemku v bode 4. pre MUDr. Kerumovú Violu, Prievidza

Hlasovanie: za schválenie - 8 poslancov

proti schváleniu - 0 poslancov


e/ Odpredaj pozemku v bode 5. pre Hogaja Štefana a manž., Nitr. Pravno.

Hlasovanie: za schválenie - 8 poslancov

proti schváleniu - 0 poslancov


Za zbytok uznesenia vyzval starosta obce poslancov k hlasovaniu.

Poslanci hlasovali nasledovne:

Za schválenie uznesenia v navrhovanom znení – 6 poslancov

Proti hlasovali - 2 poslanci /Ing. Pekár, Mgr. Heldiová/

Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.

Boďová Ľubica
prednosta OcÚ Nitr. Pravno

VIDEOZÁZNAM ZASADNUTIA :
(autor: M.Vríčan)






AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 23.07.2013 14:22