DNES JE SOBOTA, 20.04.2024, MENINY MÁ MARCEL , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 5.9.2013

Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva
v Nitr. Pravne
časť Vyšehradné dňa 5. 9. 2013


Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne – časť Vyšehradné na deň 5. 9. 2013 podľa odporúčania Obecnej rady v Nitr. Pravne zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných všetkých 11 poslancov. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Keďže poslanci nepredložili žiadny návrh, starosta obce dal hlasovať za navrhnutý program rokovania zastupiteľstva.

Všetci prítomní poslanci odsúhlasili navrhnutý program zastupiteľstva a tak sa rokovanie zastupiteľstva uberalo nasledovným programom:

  1. Otvorenie
  2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice
  3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení
  4. Správa hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva
  5. Informatívna správa o plnení rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2013 a monitorovacia správa o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2013
  6. Návrh na III. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2013
  7. Sklad separovaného odpadu
  8. Nájomný bytový dom H
  9. Majetok obce – odpredaj pozemkov
  10. Rôzne – informácie
  11. Diskusia
  12. Uznesenie
  13. Záver


Pred pokračovaním v rokovaní obecného zastupiteľstva požiadal o slovo a pozornosť prítomných p. Ščevík Dušan viceprezident mierovej misie UMPROFOR. Starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyhovel požiadavke občana.

Pán Ščevík Dušan odovzdal do rúk starostu obce medailu Obci Nitrianske Pravno - Ďakovná medaila pri príležitosti 20. výročia účasti slovenských vojakov v mierových misiách UN obci Nitrianske Pravno“.

Starosta obce poďakoval za odovzdanú medailu a rokovanie zastupiteľstva pokračovalo podľa schváleného programu.

Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Hlavný kontrolór obce p. Miklošovič Peter predložil správu o plnení uznesení obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne od posledného zasadnutia obecného zastupiteľstva. Informatívnu správu o plnení rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2013 a monitorovaciu správu o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2013 predložila p. Margetová Eva – účtovníčka OcÚ Nitr. Pravno. Návrh na III. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2013 predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef s odôvodnením potreby zmeny rozpočtu obce. Predložil tiež informáciu k podanému projektu na získanie finančných prostriedkov z eurofondov na sklad separovaného odpadu.

Starosta obce Ing. Balčirák Jozef ďalej predložil návrh na schválenie Podmienok prideľovania nájomných bytov v bytovom dome „H“ v Nitr. Pravne, Dotazník pre prideľovanie nájomných bytov v bytovom dome „H“ a prepočet nájomného na každý byt v bytovom dome „H“. Návrh bol poslancom doručený ako materiál na rokovanie OZ, bol prerokovaný na pracovnom zasadnutí poslancov s doporučením na schválenie obecnému zastupiteľstvu. Ďalej predložil návrh na odpredaj pozemkov v majetku obce s odporúčaním komisie výstavby, Obecnej rady v Nitr. Pravne a prerokovaní na pracovnom zasadnutí zastupiteľstva pre občanov Ing. Leporisa Jána a p. Matušíka Vladimíra.

V ďalšom bode programu starosta obce Ing. Balčirák Jozef predložil informáciu k podanému projektu – žiadosť o dotáciu na dovybavenie OHZ v Nitr. Pravne, k zabezpečeniu vykonania vysprávok na miestnych komunikáciách v obci Nitr. Pravno, k vystavbe ostrovčeka a prechodu pre chodcov na štátnej ceste na Dlhej ulici v Nitr. Pravne pri autobusovej zastávke.

Informáciu k technicko-organizačnému zabezpečeniu volieb do VÚC – podala p. Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Po predložení uvedených bodoch programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a potom ostatných prítomných k diskusii.

Prítomní v diskusii vyjadrili svoje návrhy, názory a pripomienky nasledovne:

Mgr. Heldiová Beáta – poslankyňa

– K projektu podaného na výstavbu soc. zariadenia a oplotenia haly na separovaný odpad, nemala možnosť preštudovať, zamestnanci tam robia vo veľmi zlých hygienických podmienkach.

- prečo sa robí sociálne zariadenie v bývalej ZUŠ, keď je dôležitejšie takéto zariadenie na hale separovaného odpadu, financovanie sa robí z obecných prostriedkov, mali by sa na ňom podieľať jednotlivé obce združenia a nie len obec Nitr. Pravno, okrem tejto akcie sú v obci aj dôležitejšie práce, ktoré treba urýchlene zabezpečiť. Prečo sa robí oplotenie bývalej ZUŠ, či je to také dôležité.
Prečo sa nerobí výstavba chodníka na Prievidzskej ulici keď na iné akcie máme a na túto nie.

Na diskusný príspevok odpovedal starosta obce – k výstavbe sociálneho zariadenia pre zamestnancov Skládka TKO, k výstavbe soc. zariadenia v Hale pre separovaný odpad a tiež k výstavbe oplotenia bývalej ZUŠ čo sa vykonáva v rámci stavebného konania.

Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– poslanci mali byť informovaní k výstavbe sociálneho zariadenia a oplotenia v bývalej ZUŠ.

Ing. Pekár Peter – poslanec

– odporúča okamžite odvolať zamestnanca v Hale na separovaný odpad /Balčirák Marek/, keďže vznikajú často konflikty medzi ním a ostatnými zamestnancami.

- soc. zariadenie v bývalej ZUŠ nebolo treba rekonštruovať, malo sa riešiť spolu v soc. zariadení v Hale separovaného odpadu.

- ostrovček na štátnej ceste nebolo treba vystavať, sú na štátnej ceste dôležitejšie miesta a problémové úseky kde je potrebné urobiť opravu, výstavbu mal realizovať vlastník štátnej cesty a nie obec.

- Podmienky na prideľovanie nájomných bytov sú zlé, nedostatočné, mali byť vypracované kritériá na prijímanie žiadostí.

- Nie je spokojný s odpoveďou, ktorú dostal od hlavného kontrolóra obce k darovacej zmluve na dodanie okien na bývalú ZUŠ

- likvidácia čiernych skládok odpadu, ako to, že obec takéto náklady uhrádza zo svojho rozpočtu.


Mgr. Heldiová Beáta – poslankyňa

– čo sa bude robiť na údržbe miestnych komunikácií, čo sú to vysprávky do akej miery bude vykonaná údržba MK, sú na to cenové ponuky alebo nie.


Vysvetlenie k predloženým otázkam podal starosta obce, hovoril k projektu a získaní finančných prostriedkov na výstavbu ostrovčeka na štátnej ceste na Dlhej ulici v Nitr. Pravne, vysvetlil problematiku prijímania žiadostí o pridelenie bytu a Podmienok pridelenia nájomných bytov.

Zamestnanec obce p. Chmurová Drahomíra doplnila vysvetlenie starostu obce k likvidácii čiernych skládok. Výdavky obce na likvidáciu skládky boli použité na základe rozhodnutia Obvodného úradu životného prostredia, ktoré uložilo obci N. Pravno čiernu skládku zlikvidovať na základe podnetu firmy VJARSPOL Nitr. Pravno. Obci táto povinnosť vyplýva zo zákona.


p. Polónyi Emil – občan

– predložil požiadavku na rekonštrukciu – vysprávky miestnych komunikácií prednostne v časti Vyšehradné.


Ing. Áč Pavel – poslanec

– vyslovil pochybnosť a význam pracovných rokovaní pred zasadnutím zastupiteľstva, nakoľko sa prejednané a vysvetlené záležitosti v programe OZ prejednávajú 2 krát.

Ing. Zaťková Miroslava – poslanec

– pripomína, že fontána na námestí v Nitr. Pravne vlhne na bočných stenách, je treba preveriť dôvod vlhnutia obvodových stien fontány,

- zaujímala sa o vlastníctvo v súčasnej dobe stavaných bytoviek v Nitr. Pravne

- podmienky na prenájom bytov nie sú dobre vypracované


Vysvetlenie k otázkam predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef.


p. Richterová Viera – občan

– požaduje opraviť a natrieť autobusové zastávky v časti Vyšehradné,

- požaduje zabezpečiť opravu brány na cintoríne a jej náter v časti Vyšehradné miestna komunikácia smerom na cintorín v časti Vyšehradné

– požaduje vykosenie kraja cesty a tiež opravu diery na komunikácii

- pozitívne hodnotila výstavbu ostrovčeka a prechodu pre chodcov na Dlhej ulici v Nitr. Pravne, je to veľký prínos pre bezpečnosť chodcov a hlavne deti.

- v časti Vyšehradné nefunguje miestny rozhlas, bolo očkovanie psov a občania nič nevedeli


p. Bartko – občan

– požaduje opravu autobusových zastávok a tiež žiada o zabezpečenie osvetlenia pri autobusovej zastávke - strednej v časti Vyšehradné.


p. Uhrinec Milan – občan

– požaduje zabezpečiť v zimnom období skoro ráno odhrnutie výjazdu na štátnu cestu na prvom výjazde z časti obce Vyšehradné.

p. Polónyi Emil – občan

– informoval, že p. Bodorík občan časti Vyšehradné je ochotný starať sa o odhrnutie snehu a zabezpečenie posypu – úprava chodníka pre peších na strednú autobusovú zastávku počas zimy za odplatu 50,- € za celú zimu.

- požaduje realizáciu výstavbu prechodu pre chodcov v časti Vyšehradné ako bolo plánované

- na štátnej ceste – prvý výjazd – potrebné osadiť zábradlie, ktoré bolo odstránené pod lyžiarskym vlekom

- požaduje osadenie dopravných značiek – začiatok a koniec obce v Vyšehradné

- požaduje prečistenie odpadového kanála pri občanovi Tomastovi, potreba osadiť usadzovaciu šachtu,

- občanmi časti Vyšehradné bola podaná petícia za zníženie rýchlosti motorových vozidiel a do dnešného dňa nebola podaná informácia ako bola vyriešená, odporúča túto záležitosť preveriť,

- požaduje opravu brány na cintoríne v časti Vyšehradné a vykonať náter

- odporúča vyzvať Povodie Váhu k pokračovaniu prác na úprave potoka, hrozí podmytie štátnej cesty,

- požaduje vypílenie topoľov, požaduje osadiť zábradlie na vstup do cintorína v časti Vyšehradné

- OZ Vyšehrad zviditeľňuje obec, treba vybaviť finančné prostriedky na nový asfaltový koberec v obci.


p. Gomberček Ján – občan

– požaduje zabezpečiť v zimnom období odhrnutie snehu a posyp na prvom výjazde z časti obce na štátnu cestu.


Straota obce informoval občanov, že sa vykonáva oprava MR a na budúci týždeň tento bude v prevádzke. Informoval občanov, že dohodne s MVDr. Sibertom náhradný termín na očkovanie psov a občania budú včas informovaní.

Pre účely rekonštrukcie cesty je potrebné najskôr zabezpečiť finančné prostriedky na vypracovanie projektovej dokumentácie, aby bola možnosť podať projekt na získanie finančných prostriedkov.

p. Bezušková – občan

– upozorňuje, že po obci behá veľké množstvo psov.

- požaduje zhotovenie ohradníka na bioodpad v strede časti obce


p. Ličko Jozef – občan

– pozemky pri novopostavených bytovkách v Nitr. Pravne sú veľmi zarastené burinou, požaduje vyzvať vlastníkov pozemkov na ich údržbu – kosenie, v prípade neuposlúchnutia navrhuje uložiť pokutu

p. Brezániová Silvia – občan

– nájomník v bytovkách – požaduje vytvoriť priestor pri bytovkách pre deti na hranie – detské ihrisko

- podala písomnú sťažnosť na prácu v Hale separovaného odpadu, kde pracuje na základe dohody s Úradom práce a obcou, má osobné problémy so zamestnancom Marekom Balčirákom. Požaduje sťažnosť riešiť na komisii pre verejný poriadok a konateľom Spol s.r.o. Nitr. Pravno.

Ing. Pekár Peter – poslanec

– navrhuje umiestniť demontované preliezky z námestia na priestor pre ihrisko pri bytovkách v Nitr. Pravne.

p. Bartko – občan

– poďakoval za finančnú podporu z rozpočtu obce pre OZ Vyšehrad.

- časť Vyšehradné mala výročie založenia obce, kritizoval neúčasť poslancov a zástupcov obce, akcii bola venovaná malá pozornosť na jej spopagovanie.

- poukazoval na neochotu zo strany zamestnancov OcÚ Nitr. Pravno k vyhláseniu oznamov v kultúrno-spoločenskej oblasti pre OZ Vyšehrad a nevhodné vystupovanie voči občanom.

p. Kubová Anastázia – občan

– uviedla, že má len dobré skúsenosti s prácou zamestnancov OcÚ Nitr. Pravno.


MUDr. Elischer Viliam – občan

– vo svojom diskusnom príspevku uviedol, že sa po roku čo sa konalo zasadnutie zastupiteľstva v časti Vyšehradné nič nezmenilo, požiadavky občanov sa neplnia. Pre občanov nie je zrozumiteľné financovanie, nakladanie s verejnými prostriedkami čo nie je dostatočne zverejnené. Navrhuje hľadať spôsoby ako tieto veci riešiť a nie dôvody ako sa to riešiť nedá.

p. Drábiková Renáta – poslanec

– pracovno-právne záležitosti, riešenie problémov medzi zamestnancami je vecou zamestnávateľa Spol. s.r.o. Nitr. Pravno.


Starosta obce Ing. Balčirák Jozef – odpovedal na diskusné príspevky, podával vysvetlenia na problematiku, ktorá bola riešená v diskusii.


Starosta obce po zapracovaní návrhov a pripomienok do návrhu na uznesenie vyzval predsedu návrhovej komisie Mgr. Suchého Pavla, aby predložil návrh na uznesenie.

            Uznesenie č. 8/2013


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne


I. Berie na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

c/ Informatívnu správu o plnení programového rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2013 a monitorovaciu správu o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2013


II. Schvaľuje

a/ Úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno č. 3 na rok 2013 podľa predloženého návrhu.

Príloha: Návrh na 3. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno.

b/ Podmienky prideľovania nájomných bytov v bytovom dome H s vypočítaným nájomným za jednotlivé byty v obci Nitr. Pravno.

c/ Dotazník pre prideľovanie nájomných bytov v bytových domoch G,H v obci Nitr. Pravno.

d/ Predloženie žiadosti o NFP v rámci nasledovného OP :

- názov projektu: Sklad separovaného odpadu

- výška celkových výdavkov na projekt: 449 998,94 eur

- výška celkových oprávnených výdavkov na projekt: 449 998,94eur

- výška celkového spolufinancovania projektu zo strany žiadateľa z celkových oprávnených výdavkov: 22 499,95eur

- spôsob financovania projektu - vlastné zdroje,

- kód výzvy v rámci ktorej bude ŽoNFP predložená: OPŽP-PO4-13-2-LSKxP

e/ Odpredaj pozemku ako prípad hodný osobitného zreteľa:

1 . Č asť pozemku parcela č. 1933/1 – trvalý trávnatý porast, LV č. 1 v k.ú. Nitrianske Pravno, časť Chvojnica, ktorého presná výmera bude určená geometrickým plánom s tým, že bude vynechaná minimálna 10 m široká cesta ako prístup na parcelu 1933/1 v k. ú. Nitr. Pravno pre Ing. Leporisa Jána, Prievidza. Cesta by slúžila ako prístupová cesta na zvážanie dreva z obecných lesných pozemkov.

    Odpredaj pozemku je uznaný ako prípad hodný osobitného zreteľa, nakoľko tento pozemok tvorí jedinú prístupovú cestu k nehnuteľnosti žiadateľa o kúpu.

    Cena za odpredaj pozemku - 20,- €/m2.
    Termín: do 31. 12. 2013.


f/ Odpredaj pozemku podľa zákona č. 138/1991 Zb. § 9a ods. 8 písm. b/,

- pozemok p. č. 1381/6 – ostatné plochy, k. ú. Nitr. Pravno o výmere 110 m2 za cenu 7,- €/m2 pre pána Matušíka Vladimíra, Nitr. Pravno, nakoľko pozemok tvori priľahlú plochu pozemku zastavaného stavbou žiadateľa.

Termín: do 31. 12. 2013.


III. Odporúča

Starostovi obce dohodnúť spôsob a podmienky prenájmu nájomných bytov v bytovom dome „H“ s firmou MV Staving, ktorá realizuje výstavbu až do majetkoprávneho vysporiadania bytového domu.


IV. Ukladá

Obecnému úradu v Nitr. Pravne

a/ neprenajímať verejné priestranstvo pri Obchodnom dome Jednota pre účely ambulantného predaja.

Určiť iné vhodné miesto na prenájom plochy pre ambulantný predaj.

Termín: od 1. 1. 2014

b/ premiestniť kontajnery na sklo a textil od výkladu Potravín COOP Jednota na miesto

za kotolňou Obchodného domu Jednota v Nitr. Pravne.

Termín: do 30. 9. 2013

Hlasovanie poslancov :

Starosta obce informoval, že v bode II. písm.a/ a písm e/ Schvaľuje v návrhu na uznesenie je potrebná 3/5 väčšina všetkých poslancov, nakoľko sa jedná o rozpočet obce a majetok obce. Dal za návrh hlasovať samostatne a výsledok hlasovania je nasledovný:


a/ Úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno č. 3 na rok 2013.

Hlasovanie: za schválenie - 8 poslancov

proti schváleniu – 3 poslanci /Ing. Pekár, Mgr. Heldiová, Ing. Zaťková/

Tento bod uznesenia bol schválený.


b/ Odpredaj pozemku v bode II. písm. e/ pre Ing. Leporisa Jána, P rievidza.

Hlasovanie: za schválenie - 8 poslancov

proti schváleniu – 3 poslanci /Ing. Pekár, Mgr. Heldiová, Ing. Zaťková/


Tento bod uznesenia bol schválený.


Za zbytok uznesenia vyzval starosta obce poslancov k hlasovaniu.

Poslanci hlasovali nasledovne:

Za schválenie uznesenia v navrhovanom znení – 8 poslancov

Proti hlasovali „ - 3 poslanci /Ing. Pekár, Mgr. Heldiová, Ing. Zaťková/

Nikto sa nezdržal hlasovania.





Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.


Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ Nitr. Pravno

VIDEOZÁZNAM ZASADNUTIA: (autor M.Vríčan)










AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 16.09.2013 14:57