DNES JE SOBOTA, 20.04.2024, MENINY MÁ MARCEL , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 19.6.2014

Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák podľa odporúčania Obecnej rady v Nitr. Pravne na deň 19. 6. 2014 do časti Solka. Privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných občanov. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 10 poslancov, 1 poslankyňa je ospravedlnená. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Zmena progrmu nebola navrhnutá zo strany poslancov. Starosta obce dal za predlžený návrh hlasovať. Všetci prítomní poslasnci hlasovali za predložený návrh programu zasadnutia a toto sa uberalo nasledovným programom: 

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4. Záverečný účet obce Nitr. Pravno za rok 2013

5. Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za r. 2013

6. Návrh finančnej komisie na prijatie opatrení v súvislosti s výhradami hlavnej kontrolórky obce k záverečnému účtu obce Nitr.Pravno za r. 2013

7. Návrh na I. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2014

8. Plán kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra obce na II. polrok 2014

9. Schválenie platu starostu obce v zmysle novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov.

10. Žiadosti o predlženie nájomných zmlúv nájomníkom bytov v bytových domoch E, F

11. Odpredaj pozemkov – majetok obce

12. Rôzne – informácie

13. Diskusia

14. Uznesenie

15. Záver

Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Správu o kontrole plnenia uznesení obecného zastupiteľstva predložila Ing. Košťálová Anežka – hlavná kontrolórka obce Nitr. Pravno. Záverečný účet obce Nitr. Pravno za rok 2013 predložila p. Margetová Eva – účtovníčka OcÚ Nitr. Pravno.

Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za r. 2013 predložila Ing. Košťálová Anežka – hlavná kontrolórka obce.

K stanovisku hlavnej kontrolórky finančná komisia predložila návrh na prijatie opatrení v súvislosti s výhradami hlavnej kontrolórky obce k záverečnému účtu obce Nitr.Pravno za r. 2013. Návrh predložil člen komisie finančnej p. Kubíček Peter.

Návrh na I. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2014 predložil strosta obce Ing. Balčirák Jozef. Plán kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra obce na II. polrok 2014 predložila hlavná kontrolórka obce Ing. Košťálová Anežka. Plán kontrolnej činnosti bol zverejnený v zákonnej lehote.

Návrh s odporúčaním Obecnej rady v Nitr. Pravne k platu starostu obce v zmysle novely zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v znení neskorších predpisov predložila p.Boďová Ľubica – prednostka OcÚ Nitr. Pravno.

Žiadosti o predĺženie nájomných zmlúv nájomníkom bytov v bytových domoch „E, F“ predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef.

K odpredaju pozemku starosta obce informoval, že žiadateľ o kúpu pozemku za navrhnutú cenu nemá záujem a preto tento bod programu nie je zahrnutý do rokovania zastupiteľstva. Odporučil znovu sa v komisii stavebnej zaoberať možnosťou odpredaja požadovaného pozemku prípadne s jeho prenájmom.

Po predložení uvedených bodov programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a potom ostatných prítomných k diskusii.

Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– mala otázky k príjmovej časti záverečného účtu a to čo zahŕňa poplatok za uloženie odpadu, k príjmu zo Skládky TKO za uložený odpad, k výdavkovej časti za uloženie odpadu, k tvorbe rezervného fondu, prípadné riešenie havarijného stavu a potreby úhrady nákladov za tento stav, rezervný fond je potrebné viesť na zvláštnom účte. Obec má zriadenú spol. Obec N. Pravno s.r.o. a pre správu skládky je zriadené združenie obcí, prečo je takýto stav. Zaujímala sa ako skládka TKO hospodári jeho zisk a strata.

- vozidlo, ktoré zberá odpad od domácností je staré, ako sa bude riešiť táto otázka

Starosta obce Ing. Balčirák Jozef – odpovedal na prednesený dotaz poslankyne, informoval o vybudovaní skládky, podiel okolitých obcí na výstavbe skládky TKO, hovoril k financovaniu a podiel na financovaní združených obcí. Ceny si dohodne združenie.
Starosta obce informoval, že v 12/2013 bolo zakúpené nové vozidlo na zber odpadu z kuka nádob, jeho závady sa riešia v relamačnom konaní spolu s právnym zástupcom.

Ing. Košťálová Anežka – hlavná kontrolórka obce

– upozornila na potreby úpravy VZN k nakladaní s komunálnymi odpadmi kde vo VZN nie je celkom zrozumiteľné pre občana, ktoľko krát v roku môže odpad odviezť na skládku TKO.


Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– zaujímala sa o tvorbu rezervného fondu na nových bytovkách, k výške fondu opráv, z čoho sa fond tvori, zákon ukladá, že každý bytový dom má mať svoj vlastný účet, akú zodpovednosť vyvodili konatelia spol. Obec N. Pravno s.r.o. k vykazovanej strate spoločnosti.

- podala návrh na zýšenie základného imania spoločnosti,

- vyslovila spokojnosť so správou, ktorú predložila hlavná kontrolórka obce

- predložila návrh na odvolanie všetkých konateľov Spol. Obec N. Pravno s.r.o.

Starosta obce Ing.Balčirák Jozef informoval o vyvodení zodpovedností konateľov v tom, že im nebola vyplatená žiadna odmena. Konateľ p.Matušík informoval akú výplatu dostal za minulý rok za účasť pri kontrole ťažby dreva.

I ng. Pekár Peter – poslanec

– zaujímal sa ako sa bude riešiť neuhradené nájomné s nájomníkom v bytovom dome, s ktorým je doteraz uzatvorená nájomná zmluva p.Ivaničom, ako mu bude zmluva predlžená, 

- nájomník p. Žitník má neuhradené nájomné podľa splátkového kalendára, ako sa to bude riešiť, odporučil HK riešiť s návrhom neuhradené pohľadávky, odporučil zahrnúť do plánu kontrol.

- zaujímal sa či je nájomná zmluva uzatvorená s Políciou na prenájom bývalej ZUŠ výhodná, kedy sa nájom vráti obci, na rekonštrukciu boli vynaložené veľké finančné prostriedky.

Starosta obce Ing.Balčirák Jozef informoval, že zisk sa dá pre spol. Obec N. Pravno s.r.o.vytvoriť najrýchlejšie zvýšením poplatkov za služby pre občanov. Takouto cestou všek nie je záujem ísť.

Mgr. Heldiová Beáta – poslankyňa

– odporúča urobiť kontrolu hľadať cesty na dosiahnutie zisku.

Ing. Zaťková Miroslava – poslankyňa

– zaujímala sa koľko má obec zamestnaných ľudí z Úradu práce a aké práce robia títo ľudia. Informáciu o zamestnanosti občanov cez Úrad práce podal starosta obce Ing. Balčirák Jozef. 

Ing. Áč Pavel - poslanec

– žiadal informáciu prečo sa vlastne robí úprava rozpočtu obce.

Krebesová Ivana – občan

– býva v časti Solka požaduje upraviť terén a kosenie priestoru pri nových domoch v novej zástavbe.

Starosta obce Ing.Balčirák Jozef informoval, že preverí na tvare miesta – rozsah terénnych úprav, kosenie priestoru, záležitosť bude prejednaná v komisii výstavby.

p.Khúla – občan

– hovoril k umiestneniu detského ihriska na športovom ihrisku v Nitr. Pravne, má k dispozícii petíciu občanov, ktorú odovzdal starostovi obce

Starosta obce Ing.Balčirák Jozef prijal petíciu k umiestneniu detského ihriska a odporučil, aby sa touto záležitosťou znovu zaoberala komisia výstavby a komisia kultúrna z dôvodu možnosti rozšírenia areálu detského ihriska do budúcna.

MUDr. Elischer Viliam – občan

- svoj diskusný príspevok zameral k otázke zlepšenia kvality života v obci, záujmu občanov o veci verejné, činnosti samosprávy, informovanosti verejnosti, dostupnosti a prehľadnosti informácii už poskytovaným informáciám.

Starosta obce vyzval predsedu návrhovej komisie, aby predložil po zapracovaní návrhov a pripomienok návrh na uznesenie.

Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne

Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení

b/ Stanovisko hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce za r. 2013.

Schválilo

a/ Záverečný účet obce Nitr. Pravno za r. 2013 s výhradami.

b/ Úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno č. 1 na rok 2014 podľa predloženého návrhu.
    Príloha: 1. Úprava rozpočtu obce Nitr. Pravno.

c/ Plán kontrolnej činnosti hlavného kontrolóra obce Nitr. Pravno na II. polrok 2014

d/ Opatrenia v súvislosti s výhradami hlavného kontrolóra obce k záverečnému účtu obce Nitr. Pravno nasledovne:

- zvýšiť základné imanie v spoločnosti Obec Nitr. Pravno s.r.o. o sumu 116.387,83 €.

- prehodnotiť cenovú politiku pri ťažbe dreva tak, aby do 30. 9. tohto roku a v budúcnosti obec dokázala pokryť výdavky na podnikanie príjmami z podnikania.

- zabezpečiť od spoločnosti Obec Nitr. Pravno s.r.o. vyúčtovanie tvorby a použitia fondu opráv raz za štvrťrok a kumuláciu nevyužitého fondu opráv na zvláštnom účte.

- vypracovať smernicu na tvorbu a použitie fondu opráv s určením výšky tvorby a rozsahu prác a služieb, ktoré sa budú z fondu opráv uhrádzať.

e/ Plat starostu obce Nitrianske Pravno Ing. Balčiráka Jozefa s účinnosťou od 1. 6. 2014 v zmysle zákona č. 253/1994 Z. z. v znení zmien a doplnkov ponechať plat starostu obce vo výške 2.400,- € mesačne ako doteraz.

f/ Predĺženie platnosti nájomných zmlúv nájomníkom bytov v bytovom dome „E“ a „F“ v Nitr. Pravne na 3 roky podľa zoznamu na prílohe v zmysle zákona č. 443/2010 Z. z. z 26. 10. 2010 o dotáciách na rozvoj bývania a o sociálnom bývaní.
Podmienky predĺženia platnosti nájomných zmlúv:
a/ Vysporiadanie záväzkov nájomníka voči správcovi bytov Obec Nitr. Pravno s.r.o.
a voči obci Nitr. Pravno do dátumu podpisu predĺženia nájomnej zmluvy.
b/ Všetky osoby bývajúce v tom ktorom nájomnom byte musia mať trvalý pobyt v obci Nitr. Pravno.
V Dodatku ku nájomnej zmluve zakotviť, že úhradu za drobné opravy, bude znášať  nájomca, viď. Nariadenie vlády SR č. 87/1995 Zb. 

Poslankyňa Ing. Zaťková Miroslava požiadala o hlasovanie v bode II. písm e/ - plat starostu obce samostatne.

Starosta obce dal za uvedený návrh hlasovať a poslanci hlasovali nasledovne:

Počet prítomných poslancov : 10

a/ za schválenie platu starostu podľa návrhu – 6 poslancov
b/ proti predloženému návrhu - 1 poslanec /Ing. Zaťková/
c/ zdržali sa hlasovania - 3 poslanci /Mgr. Heldiová, Ing. Pekár, p. Matušík/

Hlasovanie poslancov za uznesenie:

a/ za prijatie uznesenia v navrhovanom znení okrem bodu II. písm e/ hlasovali - 10 prítomní poslanci

b/ proti navrhovanému uzneseniu nehlasoval nikto.

Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.

 

Boďová Ľubica
prednosta OcÚ Nitr.Pravno

VIDEOZÁZNAM :






AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 08.07.2014 14:21