DNES JE PIATOK, 19.04.2024, MENINY MÁ JELA , BLAHOŽELÁME!

Zasadnutie obecného zastupiteľstva - 11.9.2014

Zo zasadnutia Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne – časť Vyšehradné

dňa 11. 9. 2014


Zasadnutie obecného zastupiteľstva v Nitrianskom Pravne zvolal starosta obce Ing. Jozef Balčirák, ktoré sa konalo v časti Vyšehradné. Privítal všetkých poslancov a ostatných prítomných. Konštatoval, že zasadnutie bolo zvolané v zmysle zák. č. 369/90 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov s určením miesta a času konania zasadnutia s programom ako bol zverejnený.

Ďalej konštatoval, že je prítomných 10 poslancov, 1 poslanec je ospravedlnený. Rokovanie zastupiteľstva je uznášania schopné. Starosta obce predložil na rokovanie program zasadnutia. Vyzval poslancov, aby podali návrhy na doplnenie alebo inú zmenu programu. Zmena progrmu nebola navrhnutá zo strany poslancov. Starosta obce predložil návrh na doplnenie programu za bod 8 a to bod 8a/ Udelenie čestného občianstva a dal za predlžený návrh hlasovať. Všetci prítomní poslanci hlasovali za predložený návrh programu zasadnutia a toto sa uberalo nasledovným programom:

1. Otvorenie

2. Voľba návrhovej komisie a určenie overovateľov zápisnice

3. Správa o činnosti Obecnej rady, doporučenia a kontrola plnenia uznesení

4 . Správa hlavného kontrolóra o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

5. Správa hlavného kontrolóra obce o vykonaných kontrolách za I. polrok 2014

6. Informatívna správa o plnení rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2014 a monitorovacia správa o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2014

7. Návrh na II. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2014

8. Návrh VZN č. 1/2014 o dočasnom obmedzení alebo o zákaze užívania pitnej vody v čase jej nedostatku a o spôsobe náhradného zásobovania vodou a náhradného odvádzania odpadových vôd

8a/ Udelenie čestného občianstva

9. Majetok obce – odpredaj pozemkov

10. Rôzne – informácie

11. Diskusia

12. Uznesenie

13. Záver

Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne predložila Boďová Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno. Správu o kontrole plnenia uznesení obecného zastupiteľstva a Správu hlavného kontrolóra obce o vykonaných kontrolách za I. polrok 2014 predložila Ing. Košťálová Anežka – hlavná kontrolórka obce Nitr. Pravno. Informatívnu správu o plnení rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2014 a monitorovaciu správu o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2014 predložila p. Margetová Eva – účtovníčka OcÚ Nitr. Pravno. Návrh na II. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2014 predložil s odôvodnením Ing. Balčirák Jozef – starosta obce.

Návrh VZN č. 1/2014 o dočasnom obmedzení alebo o zákaze užívania pitnej vody v čase jej nedostatku a o spôsobe náhradného zásobovania vodou a náhradného odvádzania odpadových vôd predložila Boďoá Ľubica – prednosta OcÚ Nitr. Pravno.

Návrh na udelenie čestného občianstva na základe podaného návrhu doručeného na Obecný úrad v Nitr. Pravne MUDr. Elischerom Viliamom predložil starosta obce Ing. Balčirák Jozef ako udelenie Čestného občianstva pre :

  • MUDr. Falatku Štefana za dlhoročnú prácu odborného lekára pre dospelých v obci Nitr. Pravno, funkcionára MTJ v Nitr. Pravne, čím sa zaslúžil o zdravotnú starostlivosť rozvoj športu v obci a tiež šírenie jej dobrého mena v širokom okolí a pre p. Ing. Ignáca
  • Wolkobera rodáka z Nitrianskeho Pravna, za celoživotné úsilie o nadviazanie a rozvoj spolupráce medzi našou obcou a rodákmi žijúcimi v zahraničí, za organizovanie pravidelných stretnutí rodákov, za významný podiel na organizovaní finančných zbierok určených na obnovu kultúrnych pamiatok v obci, za to, že duchom a srdcom bol a stále je pravňanom.

Starosta obce na základe predložených žiadostí na Obecný úrad v Nitr. Pravne predložil tieto na rokovanie zastupiteľstva. Jedná sa o žiadosť p. Schulca k vydaniu stanoviska OZ k zmene územného plánu obce v lokalite pri rybníkoch k vyčleneniu plochy na plánovanú 10%-nú zástavbu pozemkov v lokalite 2Rc pri rybníkoch /za býv, Inf. nemocnicou/ podľa návrhu ako predložil žiadateľ s tým, že táto zástavba bude situovaná v časti pri rybníkoch a pozdĺž celého potoka a pozdĺž celej tejto lokality v hornej časti bude vynechaná komunikácia o šírke min. 5 m.

Ďalej starosta predložil návrh na prenájom rybníkov č. 1 a 2 a okolitých pozemkov /presné čísla parciel a ich výmery budú citované v nájomnej zmluve/ na dobu neurčitú, za 1,- € ročne Občianskemu združeniu Bôrik s tým, že bližšie podrobnosti prenájmu budú zakotvené v nájomnej zmluve.

Starosta ďalej predložil ponuku na odkúpenie pozemkov p. č. 2190/5 o výmere 18.535 m2 do majetku obce na základe ponuky JUDr. Karola Žirka.

Starosta obce vyzval MUDr. Elischera k doplneniu predloženého návrhu na udelenie čestného občianstva navrhovaným.

V ďalšom bode programu starosta obce predložil prítomným informáciu o činnosti Spol. Obec Nitr. Pravno s.r.o. za obdobie od 1. 1. 2014 do 30. 6. 2014, výsledky hospodárenia za I. polrok 2014.

Po predložení uvedených bodov programu a návrhov starosta obce Ing. Balčirák Jozef vyzval poslancov a potom ostatných prítomných k diskusii.

Mgr. Heldiová – poslankyňa – súhlasí a odporúča udelenie čestného občianstva navrhovaným občanom, neodporučila odsúhlasenie navrhovaného územia na zástavbu v lokalite pri rybníkoch v Bôriku tak ako je to predložené v návrhu na uznesenie, zaujímala sa o výdavky použité na miestne komunikácie

Ing. Pekár – poslanec – zaujímal sa o hospodárenie Občianskeho združenia Bôrik na rybníkoch a tiež o práva občanov obce pri pobyte v areály rybníkov, odporúča prehodnotiť zmluvu na prevádzku TKR uzatvorenú s Ing. Dupkalom a vyzvať ho na nápravu jestvujúceho stavu TKR, požaduje riešiť situáciu prevádzky v Drevosklade v Nitr. Pravne – pri nakladaní dreva v skorých ranných hodinách hluk ruší občanov, ťažkými autami sa poškodzuje miestna komunikácia.

Starosta obce Ing.Balčirák Jozef – informoval, že zvolá pracovné stretnutie s Ing. Dupkalom a poslancami zastupiteľstva.

Ing.Zaťková Miroslava – poslankyňa – predložila na zasadndutí anonymný list s otázkami občana obce, tento dostala domov do schránky, čítala jednotlivé body v predloženom anonyme, zaujímala sa kto vyberá hosťa do programu jarmoku v obci

Ing. Áč Pavel – poslanec – neodporúča, aby sa zastupiteľstvo zaoberalo anonymami, keď má občan záujem o verejný život môže prísť na zasadnutie zastupiteľstva alebo môže poslať písomnú žiadosť s otázkami čo ho zaujíma. Nie je tu dôvod, skrývať sa za anonym.

Pani Ziaťková – občan – požaduje vykosenie tráv pri MK v časti Vyšehradné.

Pán Ziaťko – občan – autobusové zastávky v časti Vyšehradné sú vo veľmi zlom, dezolátnom stave, požaduje nápravu, činnosť v KD Vyšehradné je na veľmi dobrej úrovni, zaujímal sa prečo za časť Vyšehradné nie je možnosť zvoliť si poslanca, požaduje vystavať chodník medzi Nitr. Pravnom a časťou Vyšehradné lebo prechádzanie chodcom po tomto úseku je veľmi nebezpečné, odporúča v tomto úseku meranie rýchlosti motorových vozidiel, k rekonštrukcii MK v časti Vyšehradné.


Pán Polonyi Emil – občan – doteraz je členom komisie výstavby pri OZ v Nit. Pravne a ďakuje za spoluprácu kolegom členom komisie, požaduje vypílenie jelšín pri štátnej ceste potok v obci podmýva cestu odporúča úpravu v spolupráci s Povodím Váhu, výjazd z časti obce je potrebné upraviť osadením zvodidiel pre zabezpečenie bezpečnosti, žiada opravu MK v časti Vyšehradné, požaduje opravu autobusových zastávok, odporúča prebágrovať potok, jeho prehĺbenie, pripomína zatvorenie zmluvy s p. Bodoríkom na údržbu chodníka na štátnu cestu k autobusovej zastávke v zimnom období.

p. Uhrinec – občan – upozorňuje na vykonanie dohľadu – bioodpad z ohradníkov je tento voľne vysypaný v lese, odporúča vykonať kontrolu.

p. Kopečná – občan – požaduje umiestniť zábradlie na výjazd na štátnu cestu k autobusovej zastávke.

p. Miroslav Vávra - občan – poukazuje na dezolátny stav TKR v obci a hlavne pri nových bytovkách, poukazuje na nadmernú rýchlosť motorových vozidiel na MK pri bytovkách a smerom na Solku.

MUDr. Elischerová Mária – občan – zaujímala sa o vlastníctvo MK v Solke pri cintoríne, pri dažďoch steká voda z polí a je tu blato, informačná tabuľa pred vstupom do časti Solka je nezmyselná lebo je tu umiestnená tabuľka s nápisom Kalvária – Solka, tento nápis treba odstrániť. Účasť občanov na zasadnutí OZ je veľmi malá, je to preto, že sa boja povedať svoj názor, nedôverujú poslancom ani úradníkom.

p. Šverčík Alfréd – občan – predseda OZ Bôrik – nesúhlasí s predloženým návrhom zmeny územného plánu ako je navrhnuté v uznesení, odporúča obnoviť rokovanie so žiadateľom a má záujem o osobnú prítomnosť pri rokovaní.

Starosta obce vyzval predsedu návrhovej komisie Ing. Pekára Petra, aby predložil po zapracovaní návrhov a pripomienok návrh na uznesenie.



Uznesenie č. 5/2014


Obecné zastupiteľstvo

I. Zobralo na vedomie

a/ Správu o činnosti Obecnej rady v Nitr. Pravne, doporučenia a kontrolu plnenia uznesení

b/ Správu hlavného kontrolóra obce o plnení uznesení obecného zastupiteľstva

c/ Správu hlavného kontrolóra obce o vykonaných kontrolách za I. polrok 2014

d/ Informatívnu správu o plnení programového rozpočtu obce Nitr. Pravno za I. polrok 2014 a monitorovaciu správu o plnení programového rozpočtu za I. polrok 2014


II. S c h v á l i l o

a/ II. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2014 podľa predloženého návrhu.

b/ VZN č. 1/2014 o dočasnom obmedzení alebo o zákaze užívania pitnej vody v čase jej nedostatku a o spôsobe náhradného zásobovania vodou a náhradného odvádzania odpadových vôd.

c/ Vyplatiť o dmenu pre hlavného kontrolóra obce v zmysle § 18c ods. 5 zákona č. 369/90 Zb. v znení neskorších zmien a doplnkov vo výške 30 % mesačného platu za obdobie I. polroku 2014.

d/ plánovanú 10%-nú zástavbu pozemkov v lokalite 2Rc pri rybníkoch /za býv, Inf. nemocnicou/ podľa návrhu ako predložil žiadateľ s tým, že táto zástavba bude situovaná v časti pri rybníkoch a pozdĺž celého potoka a pozdĺž celej tejto lokality v hornej časti bude vynechaná komunikácia o šírke min. 5 m.

Návrhová komisia neodporúča zaradiť tento bod d/ do uznesenia a vrátiť opätovne na dopracovanie a predložiť na najbližšie obecné zastupiteľstvo.


e/ udelenie Čestného občianstva pre :

MUDr. Falatku Štefana za dlhoročnú prácu odborného lekára pre dospelých v obci Nitr. Pravno, funkcionára MTJ v Nitr. Pravne, čím sa zaslúžil o zdravotnú starostlivosť rozvoj športu v obci a tiež šírenie jej dobrého mena v širokom okolí

p. Ing. Ignáca Wolkobera rodáka z Nitrianskeho Pravna, za celoživotné úsilie o nadviazanie a rozvoj spolupráce medzi našou obcou a rodákmi žijúcimi v zahraničí, za organizovanie pravidelných stretnutí rodákov, za významný podiel na organizovaní finančných zbierok určených na obnovu kultúrnych pamiatok v obci, za to, že duchom a srdcom bol a stále je pravňanom.


III. Odporučilo

a/ prenájom rybníkov č. 1 a 2 a okolitých pozemkov /presné čísla parciel a ich výmery budú citované v nájomnej zmluve/ na dobu neurčitú, za 1,- € ročne Občianskemu združeniu Bôrik s tým, že bližšie podrobnosti prenájmu budú zakotvené v nájomnej zmluve.

b/ starostovi obce – prehodnotiť zmluvu medzi Ing. Dupkalom a Obcou Nitr. Pravno ohľadom prevádzky a údržby TKR v obci do ďalšieho obdobia.


IV. Neodporučilo

odkúpenie pozemkov p. č. 2190/5 o výmere 18.535 m2 do majetku obce na základe ponuky JUDr. Karola Žirka.

Po predložení návrhu uznesenia starosta obce dal za jednotlivé body hlasovať nasledovne:


Bod II. Schvaľuje


a/ II. úpravu rozpočtu obce Nitr. Pravno na rok 2014 podľa predloženého návrhu.

b/ VZN č. 1/2014 o dočasnom obmedzení alebo o zákaze užívania pitnej vody v čase jej nedostatku a o spôsobe náhradného zásobovania vodou a náhradného odvádzania odpadových vôd.

e/ Udelenie čestného občianstva


Hlasovanie poslancov:

Starosta dal za tieto body hlasovať samostatne, nakoľko si ich schválenie vyžaduje 3/5 - väčšinu všetkých poslancov.

Za tieto body uznesenia hlasovalo všetkých 10 prítomných poslancov.


Bod II. Schvaľuje


Vypustenie písm. d/ - vrátiť na dopracovanie a predložiť na najbližšie obecné zastupiteľstvo.


Hlasovanie poslancov:

Starosta dal za tento bod hlasovať samostatne a poslanci hlasovali nasledovne:

Za vypustenie bodu - 4 poslanci

proti vypusteniu bodu - 3 poslanci

zdržali sa hlasovania - 3 poslanci



Za zvyšok uznesenia hlasovali poslanci nasledovne:

Za uznesenie hlasovalo všetkých 10 prítomných poslancov.


Keďže viac pripomienok nebolo a program bol vyčerpaný starosta obce Ing. Balčirák Jozef poďakoval poslancom a ostatným prítomným za účasť a zasadnutie vyhlásil za skončené.



Boďová Ľubica
Prednosta OcÚ Nitr: Pravno

 

VIDEOZÁZNAM :






AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 28.10.2014 10:17