DNES JE STREDA, 8.05.2024, MENINY MÁ INGRIDA , BLAHOŽELÁME!

JUBILUJÚCA MATERSKÁ ŠKOLA

     Čas neúprosne letí a ubehlo už dvadsať rokov odvtedy, čo sa po prvýkrát otvorila brána našej materskej školy na Hviezdoslavovej ulici v Nitrianskom Pravne. Bolo to v marci roku 1985. Zvýšený vzrast populácie spôsobil, že v našej obci nedostačovala dvojtriedna materská škola na Budovateľskej ulici a tak sa v akcii „ Z „ začala výstavba našej materskej školy. V školskom roku 1985/1986 sa otvorili tri triedy materskej školy a jedna trieda jaslí. Riaditeľkou materskej školy bola pani Viera Richterová a vedúcou jaslí pani Emília Šujanová.
     V roku 1989 sa zrušila trieda jaslí. V ďalších rokoch nastal pokles počtu detí, čo spôsobilo, že materskú školu na Budovateľskej ulici vyradili zo siete škôl. A my sme museli otvoriť štvrtú triedu. Od roku 1991 bola riaditeľskou materskej školy pani Anna Pavlíčková. Od roku 2003 sa stal zriaďovateľom našej materskej školy Obecný úrad v Nitrianskom Pravne. V roku 2004 Obecný úrad vyhlásil výberové konanie na miesto riaditeľa materskej školy. Od júla 2004 je riaditeľkou materskej školy pani Eva Kováčiková. V materskej škole je 89 detí, 8 učiteliek, dve upratovačky, dve kuchárky, vedúca školskej jedálne a školník. Snažíme sa vytvárať v materskej škole také prostredie, aby sme boli pre deti druhou rodinou. Deti trávia v materskej škole veľa času a naším cieľom je vytvoriť pohodu pre ich zdravý duševný vývin, všestranný rozvoj po psychickej i fyzickej stránke. Z mnohých aktivít spomeniem výlety do ZOO, hvezdárne, návštevy divadelných predstavení, folklórnu prehliadku Prievidzské krpčeky, Malý sláviček atď. Pre deti pripravujeme pravidelné akcie, na ktorých sa zúčastňujú aj rodičia, napr. Vianočná besiedka, karneval, Deň matiek.
     Dobrú spoluprácu máme so Základnou školou, ZUŠ, s Klubom dôchodcov, Pravňanským zväzom žien a pod. Prioritami našej Materskej školy sú nemecký jazyk, počítač, spevácky krúžok a iné.
     Materská škola je pre dieťa dôležitá a nezastupiteľná nielen z dôvodu zamestnanosti rodičov, ale najmä preto, že je miestom, kde sa rozvíja individualita dieťaťa, buduje sa vzťah k  vzdelávaniu a v období pred vstupom do školy je aj sociálnou potrebou dieťaťa.
     Prešlo už 20 rokov, počas ktorých sme museli aj zápasiť s problémami, ale šťastný úsmev a rozžiarené oči detí stoja za to.
     Máme krásnu materskú školu, ktorú chceme stále zveľaďovať, máme chuť do práce a najmä máme sa radi. Dúfame, že Obecný úrad a rodičia nás budú naďalej podporovať a pomáhať nám. Ďakujeme všetkým, ktorí nám pomáhali a pomáhajú, podporujú nás a želajú nám, aby sa nám aj naďalej darilo.

 


AUTOR: Otília Jamrichová
Uverejnené: 29.06.2005 10:22