DNES JE ŠTVRTOK, 2.05.2024, MENINY MÁ ŽIGMUND , BLAHOŽELÁME!

Smernica č. 2/2015 o vybavovaní petícií adresovaných orgánom obce

Smernica č. 2/2015
o vybavovaní petícií
adresovaných orgánom obce Nitrianske Pravno



Názov

Smernica č. 2/2015 o vybavovaní
petícií
adresovaných orgánom
obce Nitr. Pravno

Označenie poradového čísla

2/201515

Dátum platnosti

1. júla 2015

Dátum účinnosti

15. júla 2015

Spracovateľ

Prednosta OcÚ Nitr. Pravno

Autor

Boďová Ľubica – prednosta OcÚ
Nitr.
Pravno

Schválil

Ing. Balčirák Jozef – starosta obce
Nitr.
Pravno

 

§ 1

Preambula Smernice

Obec Nitrianske Pravno (ďalej aj „obec“ v príslušných gramatických tvaroch) vydáva túto Smernicu s cieľom stanovenia interných postupov pri vybavovaní petícií, ktoré sú určené orgánom obce, a to so zámerom zabezpečiť promptné a vecné reakcie volených orgánov samosprávy na podnety, názory a požiadavky občanov, ktoré sú adresované na obec vo forme petície. Na celý výkon petičného práva sa v plnom rozsahu vzťahuje zákon č. 85/1990 Zb. o petičnom práve v znení neskorších predpisov (ďalej aj „zákon “ v príslušných gramatických tvaroch).


§ 2

Rozsah pôsobenia petičného práva vo vzťahu k samospráve

Táto Smernica sa vzťahuje na každú petíciu, ktorá je určená orgánom územnej samosprávy, ktoré sa podľa zákona považujú za orgán verejnej moci, ktorý je povinný petíciu prijať a v zákonom stanovených lehotách a určených postupoch sa vysporiadať s jej obsahom. Pod orgánmi územnej samosprávy, ktoré sú adresátom petície, je nutné vyrozumieť starostu alebo obecné zastupiteľstvo. Tá istá petícia môže byť adresovaná súčasne obidvom orgánom obce.

 

§ 3

Prijímanie a evidencia petícií

3.1.         Každá petícia, ktorá je adresovaná jednému z dvoch orgánov obce, musí byť vždy prijatá, a to buď osobne do podateľne, alebo prevzatím listovej zásielky, ktorá petíciu obsahuje a bola odoslaná na poštovú prepravu.

3.2.         Zamestnanec, ktorý má na starosti evidenciu došlej pošty, vyznačí do tejto evidencie prijatú petíciu, a to v deň, kedy bola na obec doručená a zároveň na petícii vyznačí číslo evidencie, dátum jej doručenia a zodpovednú osobu podľa bodu 4.1. tejto Smernice, a to tak, aby neprišlo k poškodeniu alebo zmene akéhokoľvek údaja a informácie obsiahnutej v petícii.

3.3.         Deň vyznačený na petícii sa považuje za deň jej doručenia a od tohto dňa sa počítajú všetky zákonné lehoty, ktoré sú viazané na doručenie petície, a to bez ohľadu na to, ktorému orgánu obce je petícia určená.

3.4.         Ak je petícia určená obecnému zastupiteľstvu, zodpovedná osoba oznámi formou e-mailovej správy všetkým členom obecného zastupiteľstva doručenie petície a zašle im rozsah údajov (tie, ktoré sú z petície a v danom čase jej prijatia k dispozícii) uvedených v bode 3.5. tejto Smernice, najneskôr do troch pracovných dní po tom, ako bola petícia doručená.

3.5.         Zamestnanec, ktorý vedie poštu  je povinný viesť evidenciu petícií v nasledovnom rozsahu:

  1. dátum doručenia petície

  2. meno, priezvisko a adresa pobytu každého z členov petičného výboru, ak je zriadený

  3. meno, priezvisko a adresa pobytu zástupcu, ktorý je určený ako zástupca pre styk s orgánom obce

  1. predmet verejného alebo spoločenského záujmu, pre ktorý sa petícia podáva

  2. dátum vybavenia petície

  3. výsledok vybavenia petície vrátane prijatých záverov a termínov ich splnenia

  4. dátum odoslania výsledku vybavenia petície

  5. dátum zverejnenia výsledku vybavenia petície na webovom sídle obce a na elektronickej úradnej tabuli

  1. dátum postúpenia petície alebo jej časti, ak sa tak stalo.

 

§ 4

Určenie zodpovednej osoby a príprava podkladov na prešetrenie petície

4.1.        Starosta obce určí zo zamestnancov toho, ktorý bude mať doručenú petíciu na starosti prešetriť (ďalej aj „zodpovedná osoba“ v príslušných gramatických tvaroch) a pripraviť pre starostu alebo obecné zastupiteľstvo všetky podklady potrebné na jej prešetrenie a prijatie záverov k petícii, rovnako tak prijatie úloh a termínov na ne nadviazaných. Ak je petícia určená obecnému zastupiteľstvu, zodpovedná osoba oznámi jednotlivým členom tohto orgánu obce, že bola určená ako zodpovedná osoba na plnenie úloh podľa zákona a tejto Smernice, a to najneskôr spolu s oznámením podľa bodu 3.4. tejto Smernice.

4.2.         Úlohou zodpovednej osoby je preskúmať doručenú petíciu z pohľadu toho, či je obsahovo a formálne v súlade so zákonom. Ak doručená petícia je  obecnému zastupiteľstvu a zároveň je v súlade so zákonom, oznámi zodpovedná osoba túto skutočnosť členom obecného zastupiteľstva vo forme e-mailovej správy. Ak táto petícia nie je v súlade so zákonom, zodpovedná osoba zabezpečí komunikáciu so zástupcom alebo podávateľom petície s cieľom odstrániť nedostatky petície, a to v lehotách a spôsobom, ako to určuje zákon. O výsledku tohto procesu informuje zodpovedná osoba členov obecného zastupiteľstva.

4.3.         Ak je petícia určená starostovi, postup a formu komunikácie zodpovednej osoby určí prednosta obecného úradu.

4.4.           Ak doručená petícia spĺňa náležitosti a podmienky určené na ďalší postup podľa zákona SNR č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov, postupuje sa po doručení takejto petície ďalej tak, ako to určuje tento právny predpis.

4.5.         Zodpovedná osoba po tom, ako sú splnené všetky zákonom a touto Smernicou určené podmienky, pripraví podklady na rokovanie obecného zastupiteľstva, kde bude prerokovaná petícia, ktorá je určená tomuto orgánu.

4.6.         Celý proces určený zákonom a touto Smernicou podlieha kontrole zo strany hlavného kontrolóra obce.

§ 5

Spoločné a záverečné ustanovenia

 

5.1.  Táto Smernica nadobúda platnosť dňom jej podpísania a účinnosť od 15. júla 2015 a je záväzná pre všetkých zamestnancov obce.

5.2.  Za dodržiavanie tejto Smernice a všetkých na ňu nadväzujúcich procesov je zodpovedný hlavný kontrolór obce  Nitr. Pravno.




V Nitr. Pravne 1. júla 2015
Ing. Balčirák Jozef starosta obce


AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 13.11.2015 08:27