DNES JE SOBOTA, 4.05.2024, MENINY MÁ FLORIáN , BLAHOŽELÁME!

RADNICA

VZHĄAD RADNICE Z ROKU 1905      Ak je námestie dominantou Nitrianskeho Pravna, tak dominantou námestia a charakteristickou stavbou mestečka je stará radnica.
     Pôvodná budova pochádzala z 1. polovice 17. storočia a bola v nej mestská vináreň s liehovinovými mestskými pivnicami. Oficiálne sa nazývala „Weinhaus", alebo „Weinstübel", z čoho vzniklo skomolené meno „Bajnštíbel" používané aj slovenskými obyvateľmi.
     Zriadenie centrálneho hostinca priamo na trhovisku si vynútil živý obchodný a cestovný ruch v meste, najmä počas VZHĄAD RADNICE Z ROKU 1905 trhov a jarmokov, ktorý vzrástol predovšetkým po roku 1779, keď zemepán Pálfy prepožičal Pravnu viaceré regálne práva, medzi nimi výčap piva, vína a pálenky. Budova bola prízemná. Až v roku 1808 po prestavbe sa stala dvojpodlažnou a hostinec sa premenil na hotel s možnosťou ubytovania. Po stavebných úpravách v roku 1815 sa v jej poschodovej časti usídlil magistrát mesta. Katastrofálny požiar v roku 1827 stavbu natoľko poškodil, že ani urýchlené rekonštrukčné práce nepomohli tomu, aby naďalej mohla slúžiť svojmu pôvodnému VZHĄAD RADNICE PO RENOVÁCII V ROKU 1912 poslaniu. Veď jedinou nepoškodenou časťou budovy zostala zasadacia sieň na prízemí, v ktorej nájomca hotela Jozef Diera zachránil mestský archív.
     Súčasťou starej radnice bola mestská jatka a do roku 1843 mestské väzenie.
     Po ďalších požiaroch v rokoch 1899 a 1901 rozhodla mestská rada o výstavbe novej radnice na pôvodných základoch.  Projekty vypracoval miestny rodák Anton Briestenský ml. a stavbu realizoval ďalší rodák Anton Kôberling.
     Budova je dvojpodlažná s obdĺžnikovým pôdorysom, stredným rizalitom a mansardovou strechou. Uprostred čelnej fasády je balkón. Naďalej slúžila ako radnica i hotel, neskôr aj ako miestna knižnica. V súčasnosti v nej sídli obecný úrad. Po oprave a rekonštrukcii v roku 1981 bola v nej zriadená veľkoryso riešená svadobná miestnosť so stropnými maľbami od akademickej maliarky Margity Štrbíkovej

Súčasnos» - rok 2005 - sídlo Obecného úradu


AUTOR: admin
Uverejnené: 26.07.2005 15:17