DNES JE UTOROK, 23.04.2024, MENINY MÁ VOJTECH , BLAHOŽELÁME!

NÁVRH VZN č. 6/2015 - o nakladaní s odpadmi pre rok 2016

- - - NÁVRH - - -


Všeobecne záväzné nariadenie

o nakladaní s komunálnymi odpadmi
a drobnými stavebnými odpadmi v obci Nitr. Pravno

č. 6/2015

na kalendárny rok 2016


Obecné zastupiteľstvo v Nitrianskom Pravne na základe ustanovenia § 6 ods. 1 zákona č. 369/90 Zb. v znení neskorších predpisov v súlade s ustanovením § 39 ods. 4 zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov /ďalej len zákon o odpadoch/ sa uznieslo na tomto všeobecne záväznom nariadení /ďalej len VZN/.


Čl. I

Predmet úpravy a vymedzenie základných pojmov


1. Toto VZN ustanovuje podrobnosti o spôsobe nakladania s komunálnymi a drobnými stavebnými odpadmi na území obce s cieľom zabezpečiť ochranu zdravých podmienok a zdravého spôsobu života a práce obyvateľov obce, chrániť životné prostredie a čistotu v obci.

2. Program odpadového hospodárstva je základný dokument pre riadenie odpadového hospodárstva obce Nitrianske Pravno v oblasti nakladania s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi, spracovaný a aktualizovaný na základe zákona č. 223/2001 Z. z. o odpadoch v znení neskorších predpisov, určujúci najmä smerovanie a ciele odpadového hospodárstva a opatrenia na ich dosiahnutie.

3. Organizácia zodpovedná za zber komunálnych odpadov je organizácia, ktorá má technické, materiálne a personálne zabezpečenie výkonu požadovanej činnosti a súhlas orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva.


Čl. II

Spoločné ustanovenia


1. Toto VZN je záväzné pre celé katastrálne územie obce Nitrianske Pravno.

2. Každý je povinný nakladať s odpadmi alebo inak s nimi zaobchádzať v súlade so zákonom o odpadoch. Ten, komu vyplývajú z rozhodnutia vydaného na základezákona o odpadoch povinnosti, je povinný nakladať s odpadmi alebo inak s nimizaobchádzať aj v súlade s týmto rozhodnutím. Pri nakladaní s odpadmi alebo inomzaobchádzaní s nimi je každý povinný chrániť zdravie ľudí a životné prostredie.

2a/ Organizácia poverená zberom je organizácia, ktorá má technické, materiálne a personálne zabezpečenie výkonu požadovanej činnosti a súhlas orgánu štátnej správy odpadového hospodárstva.

2b/ Organizácie zodpovedné za zber komunálnych odpadov, priebežne pri svojej činnosti sledujú zloženie komunálnych odpadov a sú povinné ohlásiť obci každú podstatnú /dlhodobú/ zmenu v zložení a podieloch odpadov z obalov, uvedených v programe odpadového hospodárstva.

3. Pre nakladanie s odpadmi sa odpady zaraďujú podľa Katalógu odpadov a sú uvedené v prílohe č. 1.

4. Zakazuje sa :

a/ uložiť alebo zanechať odpad na inom mieste ako na mieste na to určenom v súlade so zákonom o odpadoch a týmto VZN.

b/ zneškodniť odpad alebo zhodnotiť odpad inak ako v súlade so zákonom o odpadoch a týmto VZN.

c/ zneškodniť odpad vypúšťaním alebo vhadzovaním do vodného recipientu príjemca a zneškodňovanie odpadov spôsobmi D4 a D7 prílohy č. 3 zákona o odpadoch.

d/ riediť a zmiešavať jednotlivé druhy nebezpečných odpadov alebo nebezpečné odpady s odpadmi, ktoré nie sú nebezpečné za účelom zníženia koncentrácie prítomných škodlivín.

e/ opotrebované batérie a akumulátory zmiešavať s odpadmi z domácností,

f/ vypúšťať odpadové oleje do povrchových vôd, podzemných vôd a do kanalizácie

g/ uložiť alebo vypúšťať odpadové oleje a akékoľvek zostatky po spracovaní odpadových olejov do pôdy.

5. Pôvodca odpadu, ktorý je právnickou osobou alebo fyzickou osobou - podnikateľom, a produkuje ročne viac než 500 kg nebezpečných odpadov alebo 10 ton ostatných odpadov, vypracúva vlastný program odpadového hospodárstva.

6. Povinnosť pôvodcu odpadu vypracovať program odpadového hospodárstva plní pre komunálne odpady ako aj pre drobné stavebné odpady obec, na území ktorej tieto odpady vznikajú. Pôvodcovia odpadov, ktorí vypracúvajú program podľa zákona o odpadoch sa môžu dohodnúť navzájom alebo spolu s obcou na vypracovaní spoločného programu.

7. Pôvodca odpadu a obec sú okrem povinností podľa odseku 1 povinní vypracovať a dodržiavať schválený program odpadového hospodárstva.

7a/ Obec Nitrianske Pravno zabezpečuje aktuálnosť programu odpadového hospodárstva na základe monitoringu existujúceho stavu odpadového hospodárstva /predpísaná evidencia, analýzy/, sledovaním vývojových trendov v oblasti legislatívy a technológií pre spracovanie odpadov a plnením svojich zákonných povinností.

7b/ Povinnosťou oprávnenej organizácie je priebežne pri svojej činnosti sledovať zloženie komunálnych odpadov a podiely odpadov na celkovom objeme vyseparovaných zložiek komunálnych odpadov a ohlásiť obci Nitr. Pravno každú podstatnú /dlhodobú/ zmenu z zložení a podieloch odpadov z obalov, uvedených v programe odpadového hospodárstva obce.

8. Ak nie je ustanovené inak, náklady smerujúce k zneškodňovaniu odpadov a náklady na zneškodňovanie odpadov znáša držiteľ odpadu, pre ktorého sa zneškodňovanie odpadu vrátane zberu a úpravy vykonáva, ak takýto držiteľ odpadu nie je známy, znáša ich posledný známy držiteľ odpadu alebo výrobca, z ktorého výroby odpad pochádza.

9. Ak je držiteľ odpadu známy, ale nezdržiava sa na území Slovenskej republiky,zabezpečí zneškodňovanie odpadu obvodný úrad ŽP /ObŽP/, na území ktorého sa odpad nachádza, na náklady držiteľa odpadu.

10. Ak vlastník, správca alebo nájomca nehnuteľnosti zistí, že na jeho nehnuteľnosť bol umiestnený odpad v rozpore so zákonom o odpadoch, je povinný to ohlásiť bezodkladne ObŽP a obci, v územnom obvode ktorých sa nehnuteľnosť nachádza.

11. ObŽP na základe oznámenia, z vlastného podnetu alebo z podnetu iného orgánu štátnej správy alebo obce požiada policajný zbor o zistenie osoby zodpovednej za umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti v rozpore so zákonom o odpadoch. Takto zistená osoba je povinná zabezpečiť zhodnotenie odpadu alebo zneškodnenie odpadu na vlastné náklady.

Ak ide o komunálne odpady alebo drobné stavebné odpady, zistená osoba je povinná na vlastné náklady zabezpečiť ich zhodnotenie alebo zneškodnenie osobou, ktorá má na túto činnosť uzatvorenú zmluvu s obcou podľa § 39 ods. 7 zákona o odpadoch alebo obcou, ak túto činnosť obec zabezpečuje sama.

12.Ak sa nezistí osoba zodpovedná za umiestnenie odpadu na nehnuteľnosti v rozpore so zákonom o odpadoch zabezpečí zhodnotenie alebo zneškodnenie odpadu na vlastné náklady príslušný obvodný úrad, ak ide o komunálne odpady alebo drobné stavebné odpady, zhodnotenie alebo zneškodnenie na vlastné náklady zabezpečí obec, na ktorej území boli tieto odpady umiestnené v rozpore so zákonom o odpadoch a s týmto VZN.

13. Ak fyzická osoba, ktorá nie je podnikateľom nakladá alebo inak zaobchádza s inými ako komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi, vzťahujú sa na ňu rovnako ustanovenia § 19 ods. 1 písm. b/, f/, k/, a m/ a primerane ustanovenie ods. 1 písm. i/ zákona o odpadoch.

14. Obec je povinná zaviesť separovaný zber papiera, plastov, kovov, skla a biologicky rozložiteľných odpadov do 1. januára 2010.

14a/ Ak ide o odpady z obalov, podmienky pre zabezpečenie ich zberu a zhodnotenia/ /recyklácie si vopred s obcou v písomnej forme dohodne osoba, ktorá plní alebo ktorá pre iných zabezpečuje plnenie povinnosti podľa platného zákona o obaloch /tzv. povinné osoby a oprávnené organizácie podľa zákona č. 119/2010 Z.z. o obaloch/.Pre takéto osoby sú záväzné údaje o celkových množstvách a zložení odpadov z obalov a ich podiele na vyseparovaných zložkách komunálnych odpadov, uvedené v programe odpadového hospodárstva obce.

15. Organizácie zodpovedné za zber komunálnych odpadov, priebežne pri svojej činnosti sledujú zloženie komunálnych odpadov a sú povinné ohlásiť obci každú podstatnú /dlhodobú/ zmenu v zložení a podieloch odpadov z obalov, uvedených v programe odpadového hospodárstva.

16. Ak ide o odpady z obalov, podmienky pre zabezpečenie ich zberu a zhodnotenia – recyklácie si vopred s obcou a v písomnej forme dohodne osoba, ktorá plní alebo ktorá pre iných zabezpečuje plnenie povinností podľa platného zákona o obaloch /tzv. Povinné osoby a oprávnené organizácie podľa zákona č. 119/2010 Z. z. o obaloch/.

Pre takéto osoby sú záväzné údaje o celkových množstvách a zložení odpadov z obalov a ich podiele na vyseparovaných zložkách komunálnych odpado, uvedené v programe odpadového hospodárstva obce.



Čl. III

Zavedený systém zberu, prepravy a zneškodňovania komunálneho odpadu


1. Pôvodca komunálnych odpadov ukladá odpad len do zberných nádob zodpovedajúcich schválenému systému v obci podľa prílohy č. 1 tohto VZN, ktorá je jeho neoddeliteľnou súčasťou.

2. Pôvodca komunálnych odpadov je povinný separovať z komunálnych odpadov zložky podľa prílohy č. 1 tohto VZN, ktorá je jeho neoddeliteľnou súčasťou.

3. Za umiestnenie zberných nádob pri nehnuteľnostiach slúžiacich na bývanie zodpovedajú užívatelia. V prípade umiestnenia zberných nádob na verejných priestranstvách je užívateľ /občan/ povinný platiť miestnu daň za užívanie verejného priestranstva podľa platného VZN o miestnej dani za užívanie verejného priestranstva, pričom sa za jednu smetnú nádobu bude účtovať daň za 1 m 2verejného priestranstva.
Daň sa neplatí, ak bude zberná nádoba umiestnená na verejnom priestranstve len v deň zberu TKO.

4. Umiestnenie zberných nádob v ostatných prípadoch sú jednotliví užívatelia povinní dohodnúť s obecným úradom.

5. Každý kto užíva zberné nádoby, manipuluje s nimi alebo inak s nimi nakladá, jepovinný s nimi šetrne zaobchádzať a chrániť ich pred poškodením a stratou.

6. Užívatelia sú povinní udržiavať v okolí zberných nádob poriadok a čistotu. Na miestach hromadného umiestnenia zberných nádob je zakázané meniť ich zoskupenie alebo ich inak premiestňovať.

7. Miesta pre umiestnenie zberných nádob sú zvolené tak, aby boli zohľadnené vhodné donáškové a dostupné vzdialenosti a zároveň hygienické a estetické podmienky.
V prípade, že nedôjde k dohode, určí miesto obecný úrad.



Čl. IV

Obec


Obec vo veciach štátnej správy odpadového hospodárstva

a/ prejednáva priestupky v odpadovom hospodárstve podľa § 80 ods. 3 písm. a/ zákona o odpadoch,

b/ poskytuje držiteľovi odpadu informácie o umiestnení a činnosti zariadení na nakladanie s odpadmi na území obce,

c/ dáva v stavebnom konaní vyjadrenie k zamýšľanému spôsobu nakladania s odpadmi zo stavebnej činnosti s výnimkou drobného stavebného odpadu.



Čl. V

Priestupky

Priestupku sa dopustí ten, kto

a/ zneškodní odpad alebo zhodnotí odpad v rozpore s týmto VZN.

b/ uloží odpad na iné miesto, než na miesto určené obcou v tomto VZN.

c/ nesplní oznamovaciu povinnosť podľa tohto VZN.

d/ neposkytne obcou požadované údaje podľa tohto VZN.

Za priestupok podľa čl. V. ods. 1 písm. a/ až d/ možno uložiť pokutu do výšky 33,19 €

Priestupky podľa čl. V. ods. 1 písm. a/ až d/ prejednáva obec a výnosy z pokút uložených za priestupky sú príjmom rozpočtu obce.

Na priestupky a ich prejednávanie sa vzťahujú všeobecné predpisy o prejednávaní priestupkov /zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov/, ak tento zákon neustanovuje inak.



Čl. VI

Pokuty právnickým osobám


Starosta obce môže uložiť právnickej osobe pokutu do výšky 3.319,39 € ak právnická osoba poruší povinnosti vyplývajúce z tohto VZN. Pokuta je príjmom obce.

Pokutu možno uložiť do dvoch mesiacov odo dňa, kedy sa starosta dozvedel o tom, kto sa konania podľa ods. 1 dopustil /najneskôr však do jedného roka odo dňa, keď k porušeniu povinnosti došlo/. Na prejednávanie a ukladanie pokút sa vzťahujú všeobecné predpisy o správnom konaní /zákon č. 71/1967 Zb. o správnom konaní/.



Čl. VII

Účinnosť


VZN č. 6/2015 bolo schválené na zasadnutí Obecného zastupiteľstva v Nitr. Pravne uznesením č. 7/2015 dňa 10. 12. 2015 3/5-ou väčšinou hlasov prítomných poslancov.

Toto VZN nadobúda účinnosť 15. dňom od jeho vyvesenia na úradnej tabuli obce.

Podmienkou jeho platnosti je vyvesenie na úradnej tabuli v obci na dobu 15 dní.

VZN nadobúda účinnosť 1. januára 2016.

Dňom účinnosti tohto Všeobecne záväzného nariadenia o nakladaní s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi na rok 2016 sa zrušuje VZN č. 7/2014 zo dňa 11. 12. 2014 na rok 2015.


 


V Nitr. Pravne dňa 10. 12. 2015

Ing. Balčirák Jozef 
starosta obce


Toto VZN bolo vyvesené na úradnej tabuli Obecného úradu v Nitr. Pravne a zverejnené na internetovej stránke obce www.nitrianskepravno.sk dňa 26. 11. 2015.

Toto VZN bolo zvesené z úradnej tabule dňa ...............









Príloha č. 1 k VZN č. 6/2015



Systém zberu komunálnych odpadov a separovaný zber

v obci Nitrianske Pravno



 

1. Zberné nádoby


Na území obce Nitrianske Pravno sa používajú nasledovné zberné nádoby s objemom 110 l a 1100 l.


2. Separovaný zber 

Na území obce sa separujú nasledovné zložky komunálnych odpadov:



druh

názov

kategória

20

Komunálne odpady (odpady z domácností a podobné odpady z obchodu, priemyslu a inštitúcií ) vrátane ich zložiek zo seúparovaného zberu

20 01

Separované zbierané zložky komunálnych odpadov (okrem 1501)

I.

200101

Papier vrátane odpadov z obalov

O

II.

200102

Sklo vrátane odpadov z obalov

O

III.

200139

plasty - PET fľaše, HDPE fľaše, fólie LDPE, PE prepravky, LLDPE fólia

vrátane odpadov z obalov

O


IV.

200140

kovy – železo vrátane odpadov z obalov

O

V.

200199

ojazdené staré pneumatiky

-

VI.

200123

vyradené zariadenia obsahujúce chlórfluórované uhľovodíky

N


200135

vyradené elektrické a elektronické zariadenia a iné, ako uvedené v 200121 a 200123, obsahujúce nebezpečné časti

N


200136

vyradené elektrické a elektronické zariadenia iné ako uvedené v 200121, 200123 a 200135

O

VII.

200133

batérie a akumulátory uvedené v 160601, 160602, alebo 160603 a netriedené batérie a akumulátory obsahujúce tieto batérie

N


200134

batérie a akumulátory iné ako uvedené v 200133

O

VIII.

200110

šatstvo

O


200111

textílie

O

20 02

Odpady zo záhrad a z parkov (vrátane odpadu z cintorínov)

IX.

200201

Biologicky rozložiteľný odpad

O


200203

iné biologicky rozložiteľné odpady

O

I. Pod odpadom s názvom papier vrátane odpadov z obalov sa zbiera:

noviny, časopisy, zošity, kancelársky a baliaci papier, kalendáre, katalógy,cenníky knihy bez dosiek, adresáre, telefónne zoznamy, lepenky, vlnité lepenky, tetra pack obaly – z mlieka džúsov a iné vrátane odpadov oblalov.

Odpad nesmie obsahovať: 
- pergamenový papier, asfaltový a dechtový papier, brúsny papier, uhľový papier,

Papierový odpad sa sústreďuje do plastových vriec , ktoré distribuuje obec.

Zber sa uskutočňuje vždy druhý štvrtok v mesiaci, formou zberu nákladným vozidlom z každej domácnosti.


II. Pod odpadom s názvom  sklo vrátane odpadov z obalov sa zbiera:

- nevratné fľaše z bieleho a farebného skla, nevyužiteľné resp. rozbité tabule skla z okien a dverí, fľaše od zaváranín a pod., očistené od zbytkov z pôvodného obsahu ... vrátane odpadov z obalov.


Odpad nesmie obsahovať :

žiarivky, keramiku, zrkadlá, drôtené sklo, porcelán kovové uzávery na fľaše ...

Pre účely zberu skla farebne netriedeného sú po obci rozmiestnené 1,3 m 3veľké kontajnery /zelené/ v počte 11 kusov.


III. Pod názvom plasty sa zbiera :

PET fľaše od malinoviek stolových vôd, rastlinných olejov s vrchnákmi a etiketami … HDPE fľaše – od aviváže, šampónov, destilovanej vody /nie od priemyselných olejov/ PE – prepravky debničky od ovocia a pod., LDPE fólie – klasické hrubé fólie, 
LLDPE fólie - zmršťovacie baliace fólie. 
Vrátane odpadov z obalov.


Odpad nesmie obsahovať:

PET fľaše znečistené škodlivinami.

Pre účely zberu PET fliaš obec distribuuje do domácností plastové vrecia do ktorých občania sústreďujú PET fľaše.

Zber sa uskutočňuje každý prvý štvrtok v mesiaci nákladným vozidlom z každej domácnosti.


IV. Pod názvom kovy a železo sa zbiera :

Všetky kovové predmety, kovové konštrukcie, drôty, plechy atď. a plechové nádoby neznečistené nebezpečnými látkami, vrátane odpadov z obalov. 

Zber sa uskutočňuje v miestnych zberných surovinách.


V. Staré ojazdené pneumatiky :

Ojezdené pneumatiky môžu občania doviezť do zberného dvora v pracovných dňoch od 7.00 hod. do 15.00 hod. kde ich prevezmú zamestnanci zberného dvora.


VI. Vyradené chladiace a elektrické a elektronické zariadenia, vrátane starých akumulátorov

Tento odpad môžu občania doviezť do zberného dvora v pracovných dňoch od 7.00 hod. do 15.00 hod. kde ich prevezmú zamestnanci zberného dvora.

VII. Textil – šatstvo, koberce, madrace …

Textilný odpad sa sústreďuje do plastových vriec, ktoré distribuuje obec.

Zber sa uskutočňuje vždy tretí štvrtok v mesiaci, formou zberu nákladným vozidlom z každej domácnosti.


VIII. Veľkoobjemový odpad /nábytok, sedačky a pod./

Zber sa uskutočňuje vždy štvrtý štvrtok v mesiaci formou zberu nákladnýmvozidlom z každej domácnosti.


IX. Biologický rozložiteľný odpad / tráva, lístie, konáre a pod./

Pre zber tohoto odpadu sú v obci na obvyklých miestach rozmiestnené betónové ohradníky, ktoré sú pravidelne vyvážené na kompostovisko.

Tieto ohradníky slúžia výhradne na biologicky rozložiteľný odpad.

Biologicky rozložiteľný odpad je zakázané páliť !


X. Drobné stavebné odpady

Okrem uvedených možností každú prvú sobotu v mesiaci občania môžu vyviezť komunálny odpad a drobný stavebný odpad o celkovej hmotnosti do 500 kg na Skládku TKO Vyšehradné b e z p l a t n e.


Pre odpady uvedené v bodoch I. - VIII. platí, že tieto môžu byť dovezené počas pracovných dní v čase od 7.00 hod. do 15,00 hod. do priestoru separačného dvora obce v priemyselnej zóne /pri železničnej stanici/.




AUTOR: OcÚ
Uverejnené: 26.11.2015 15:56