DNES JE ŠTVRTOK, 2.05.2024, MENINY MÁ ŽIGMUND , BLAHOŽELÁME!

KNIŽNIŽNÝ PORIADOK

I. VŠEOBECNÉ USTANOVENIA

1. Knižničný poriadok upravuje vzájomné vzťahy knižnice a jej používateľov.
2. Obecná knižnica je zariadením Obecného úradu v Nitrianskom Pravne. Zabezpečuje prístup k literatúre a informáciám obyvateľom obce. Knižničné služby poskytuje bez ohľadu na politickú, národnostnú, náboženskú a rasovú príslušnosť obyvateľov v zmysle Listina základných ľudských práv a slobôd.
3. Zariadenie knižnice a knižničný fond slúžia všetkým používateľom, preto má každý čitateľ morálnu i právnu povinnosť ich chrániť pred poškodením.

II. SLUŽBY KNIŽNICE
1. Knižnica poskytuje tieto služby:
a ) výpožičné služby:
- absenčné výpožičné služby ( požičiavanie literatúry mimo knižnice )
- prezenčné výpožičné služby  ( sprístupňovanie literatúry v rámci priestorov knižnice )

Základné výpožičné služby poskytuje knižnica bezplatne.

III. ČITATELIA KNIŽNICE

1. Knižnica poskytuje svoje služby individuálnym i kolektívnym používateľom:
- dospelým čitateľom
- deťom a mládeži od 3 – 14 rokov

2. Čitateľom knižnice sa môže stať každý občan SR, ktorý má trvalé, resp. prechodné bydlisko v mieste knižnice a v okolitých obciach.

3. Čitateľom sa stáva občan zaregistrovaním a vydaním čitateľského preukazu. Podpísaním prihlášky za čitateľa sa čitateľ zaväzuje, že bude dodržiavať ustanovenia knižničného poriadku.

3.1 Súčasne udeľuje súhlas s použitím svojich osobných údajov pre potreby knižnice v zmysle zákona č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov.

3.2 Zákonný zástupca prehlasuje, že si je vedomý zodpovednosti za riadne vrátenie knižničnej jednotky, ktorú si jeho dieťa vypožičiava z knižnice. Zaväzuje sa nahradiť všetky škody, ktoré spôsobí stratou vypožičaných knižničných jednotiek, ich poškodením alebo konaním proti stanovenému Knižničnému a výpožičnému poriadku knižnice. Súčasne udeľuje súhlas s použitím svojich osobných údajov a osobných údajov svojho dieťaťa pre potreby knižnice v zmysle zákona č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov.

4. Čitateľský preukaz je doklad, ktorý oprávňuje čitateľa používať služby knižnice. Knižnica vystavuje čitateľský preukaz čitateľovi po vyplnení prihlášky.

5. Členstvo v knižnici zaniká:
a) odhlásením čitateľa
b) neobnovením členstva v novom kalendárnom roku
c) hrubým porušením knižničného poriadku

6. Čitateľský preukaz je neprenosný. Vystavuje sa na kalendárny rok a jeho platnosť treba každý rok obnovovať. Platí len pre používateľa, na meno ktorého bol vystavený. 

IV. PRÁVA A POVINNOSTI ČITATEĽA

1. Čitateľ je povinný dodržiavať knižničný poriadok a pokyny pracovníka knižnice.
2. Ak čitateľ tieto ustanovenia nedodržiava, môže byť dočasne alebo trvalo zbavený práva používať služby knižnice. Tým nie je zbavený povinnosti nahradiť príslušnú škodu. Právo navštevovať knižnicu a používať jej služby sa môže čitateľovi zrušiť i z hygienických a zdravotných dôvodov.
3. Čitateľ má právo a možnosť vyjadriť svoje pripomienky a sťažnosti na služby knižnice a správanie pracovníka na obecnom úrade.

VÝPOŽIČNÝ PORIADOK

I. VÝPOŽIČNÉ HODINY

1. Čitateľom, ktorý vlastnia čitateľský preukaz, sú sprístupnené priestory knižnice v nasledovných výpožičných hodinách:

Pondelok  13.30 – 15.30
Streda   13.30 – 15.30
Piatok   12.30 – 14.00

II. VÝPOŽIČNÁ TECHNIKA

1. Čitateľom sa vypožičiavajú knižné dokumenty po vyplnení predpísaných tlačív, po predložení platného čitateľského preukazu a po podpísaní výpožičiek v evidenčnom liste.

2. O požičaní jednotlivých knižničných dokumentov rozhoduje knižnica v súlade s jej poslaním a s požiadavkou potrebnej ochrany knižničných fondov. Preto môže obmedziť požičiavanie niektorých druhov literatúry ( napr. diela zaradené do príručnej knižnice, encyklopédie, jazykové slovníky a pod. )

3. Evidencia kníh požičaných používateľovi absenčne sa vedie v evidenčnom liste, ktorý je vystavený na jeho meno. Do evidenčného listu sa zaznamenáva dátum a prírastkové číslo vypožičaných knižných jednotiek. Vrátenie knižných jednotiek potvrdí knižnica odpisom v evidenčnom liste a čitateľskom preukaze.

4.  Základný ročný poplatok za vystavenie čitateľského preukazu je stanovený nasledovne:
  - dospelí čitatelia  50,- Sk
  - mládež od 15 rokov  50,- Sk
  - deti do 15 rokov  10,- Sk

III. VÝPOŽIČNÁ LEHOTA A SANKCIA ZA JEJ NEDODRŽANIE

1. Výpožičná lehota je 28 dní, periodiká 7 dní.
2. Výpožičnú lehotu možno na požiadanie používateľa prolongovať najviac 2 razy. Prolongácia sa počíta za novú výpožičku. Ak čitateľ nevráti požičané knižničné jednotky v stanovenom termíne, knižnica ho písomne upomenie.
 
 Ak čitateľ nevráti požičané požičané knižničné jednotky v stanovenom termíne. Obecná knižnica ho písomne upomenie, v týchto prípadoch je používateľ povinný zaplatiť sankčný poplatok nasledovne:
   - dospelí čitatelia   40,- Sk
   - deti a mládež do 14 rokov  10,- Sk

IV.

1. Podpisom v evidenčnom liste preberá čitateľ majetkoprávnu zodpovednosť za vypožičanú knižničnú jednotku. Je povinný vrátiť ju v takom stave, v akom ju prevzal.
2. Čitateľ je povinný bezodkladne hlásiť knižnici poškodenie, alebo stratu vypožičanej knižničnej jednotky a v stanovenej lehote nahradiť škodu. V súlade s príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka môže knižnica požadovať náhradu škody nasledovným spôsobom:
- zabezpečiť uvedenie knižničnej jednotky do pôvodného stavu
- zaobstarať viazanú kópiu stratenej knižničnej jednotky, alebo zaplatiť cenu kópie
- poskytnúť finančnú náhradu za stratenú knižničnú jednotku. Pri stanovení výšky náhrady knihovník vychádza z typu stratenej knižničnej jednotky.

ZÁVEREČNÉ USTANOVENIE

Tento knižničný poriadok platí pre Obecnú knižnicu v Nitrianskom Pravne schválený na Obecnom zastupiteľstve v Nitrianskom Pravne dňa 8.2.2001


AUTOR: OcÚ NP
Uverejnené: 10.11.2004 08:50