DNES JE PIATOK, 17.05.2024, MENINY MÁ GIZELA , BLAHOŽELÁME!

VZN č. 4/91 - Cintorínsky poriadok

CINTORÍNSKY PORIADOK
VZN č. 4/91
platný pre cintoríny v obvode obce Nitrianske Pravne


Úvodná časť

Úcta k pamiatke zomrelých a súcit s ich pozostalými a spoločenské poslanie cintorínov ako verejných zdravotných a technických zariadení určených k pietnemu pochovávaniu zomrelých, alebo k ukladaniu ich spopolnených pozostatkov spôsobom zodpovedajúcim zdravotným predpisom prikazujú, aby cintoríny boli nielen stále udržované , ale aby sa tu tiež dbalo na všetky zdravotné a iné predpisy.

1. Ukladanie zomerlých a spopolnených pozostatkov

      Ukladanie zomrelých a spopolnených pozostatkov na cintorína v obvode Nitr. Pravno sa pochovávajú telá osôb, ktorí zomreli v obvode Nitrianskeho Právna.

2. Prenájom miesta pre hrob, alebo urny

1. Obecný úrad prenajíma miesto pre hrob na dobu tienia, ktorú určil okresný hygienik podľa vyhl. č. 19/1988 Zb. § 22.
2. Prenajatím miesta sa podľa obsahu dohody medzi Obecným úradom a objednávateľom a v medziach ďalej stanovených týmto poriadkom, nadobúda právo zriadiť na tomto mieste hrob, uložiť do zeme telo zomrelého, alebo uložiť spopolnené pozostatky, upraviť povrch a miesto pre postavenie náhrobku, vysadenie kvetín a pod. Prenajatím miesta nevzniká však oprávnenému vlastnícke právo na toto miesto.
3. Právo na miesto sa preukazuje potvrdenkou, že bol zaplatený poplatok za prenajatie miesta, alebo obnovu či predĺženie práva na miesto.

3. Prenajatie miesta pre hrobku

1. Miesto pre hrobku sa prenajíma spravidla na dobu 20 rokov. Obecný úrad potvrdí prenájom miesta pre hrobku vždy písomne.
2. Stavba hrobov musí byť ukončená do konca roka od prenájmu miesta, ináč právo na miesto zaniká.

4. Spôsob ukladania do hrobu /hrobky/

1. Telá zomrelých sa ukladajú spravidla len po jednom do každého hrobu, pokiaľ dôležitý verejný záujem nevyžaduje uloženie do spoločného hrobu.
2. Obecný úrad môže na žiadosť, alebo so súhlasom toho, komu bolo miesto pre hrob prenajaté, povoliť, aby do toho istého hrobu boli uložené telá ďalších zomrelých príslušníkov rodiny, pripadne aj osôb nepríbuzných.
3. Pred uplynutím tlecej doby /10 rokov/ môžu byť do hrobu /hrobky/ ukladané ďalšie telá zomrelých len so súhlasom okresného hygienika a za podmienok ním stanovených.


5. Stavby

1. Vybudovanie akejkoľvek stavby na cintoríne, alebo na úprave už jestvujúcej stavby, napr. hrobky, náhrobku, rámu atď., treba predchádzajúci súhlas Obecného úradu.
Pri uskutočňovaní, alebo pri jej úprave sa uskutočňovateľ stavby musí podriadiť pokynom Obecného úradu - správcovi cintorína, a to najmä pokiaľ ide o rozmery, tvar stavby, alebo jej výzdobu ako aj druh použitého materiálu.
Preto platí:
a/ základy musia byť vykopané do nezamŕzajúcej hĺbky a musia byť dimenzované so zreteľom na únosnosť pôdy.
b/ pochovávacia plocha musí byť zachovaná v rozmeroch:
- pri hrobe najmenej 120 x 250 cm /8O x 200/
- pri hrobke najmenej 130 x 250 cm /9o x 20O/
- pri detskom hrobe najmenej 60 x 160 cm
- pri hrobe dieťaťa mladšieho ako 3 roky najm. 50 x 100
 c/ uličky medzi hrobmi /hrobkami/ musia byť najm. 30 cm,
 d/ steny medzi jednotlivými hrobmi musia byť najm. 60 cm,
 e/ vrstva hliny na pokrytie rakvy v hrobe musí byť najmenej 140 cm so zreteľom na úroveň okolia hrobu.
 f/  hĺbka hrobu musí byť 200 cm
 g/  predné a zadné hrany rámov musia byť v jednej priamke s prednými a zadnými hranami susedných hrobov.
 h/ pri stavbe v svahovitom teréne musí byť stavba a jej príslušenstvo rovnomerne odstupňované.
ch/ pri stavbe náhrobku musia jednotlivé kusy do seba zapadať

2. Po ukončení prác je oprávnený povinný na svoj náklad vyčistiť príslušenstvo - okolie a odstrániť prebytočný stavebný materiál a ostatné.

3.  Nie je prípustné bez súhlasu Obecného úradu, odpredávať, alebo odstraňovať vybudované stavby. Bez písomného súhlasu Obecného úradu nie je možné - dovolené vynášať z cintorína časti náhrobkov, hrobovú ozdobu, kvetiny, vykladanie hrobov a podobne.


6. Stromy a kry

Stromy a kry možno vysádzať aj na prenajatých miestach len po predchádzajúcom písomnom súhlase Obecného úradu. Vysadzované stromy a kry sa stávajú majetkom cintorína a pozemku, na ktorom je cintorín. Obecný úrad ich môže, ak to uzná z hľadiska celkovej starostlivosti o cintorín za vhodné, kedykoľvek odstrániť.


7. Zánik práva na miesto.

1. Zánik práva na miesto, zrušenie hrobu a odstránenie náhrobku po uplynutí doby, na ktorú Obecný úrad miesto prenajal zanikne ak:
a/  pomery na cintoríne /najmä nedostatok miesta/
znemožňujú prenajatie na dlhšiu dobu
b/  nie je zaplatené za obnovu /predĺženie/ práva na miesto
c/  cintorín, alebo jeho časť má byť z úradného rozhodnutia zrušená, alebo inak upravená
d/  miesto nie je udržiavané v dobrom stave

Podmienkou pre zánik miesta , teda práva na miesto je, že Obecný úrad najmenej 6 týždňov pred uplynutím doby upozorní oprávneného na tieto skutočnosti a pokiaľ ide o písmeno b/, alebo d/, že oprávnený pred uplynutím tejto doby nezaplatil, alebo neurobil nápravu.

2. Hroby /hrobky/ a urny o ktorých bolo rozhodnuté že majú kultúrnu hodnotu, alebo význam, nesmú byť zrušené ani prenajaté po uplynutí doby na ktorú bolo mesto prenajaté.

3.  O zrušení pohrebísk platia ustanovenia § 24. vyhl. č. 19/88 Zb.

8. Starostlivosť o prenajaté miesto

1. Oprávnený je povinný udržovať prenajatá miesto v riadnom stave.
2. Ak zisti Obecný úrad nedostatky, vyzve oprávneného, aby v primeranej miere a lehote tieto odstránil. Ak sa tak nestane, alebo nie je známa adresa oprávneného, alebo ak hrozí nebezpečenstvo z premeškania, urobí Obecný úrad opatrenia na účet oprávneného. Zvädnuté kvety a kytice, vence a iné netrvanlivé ozdoby, môže správca cintorína z jednotlivých miest sám odstrániť.

9. Prístup na cintorín

S motorovými vozidlami, poťahmi, pripadne bicyklami možno na cintorín vchádzať len so súhlasom Obecného úradu pri dovoze a odvoze stavebného materiálu.

10. Správanie sa na cintoríne

Návštevníci cintorína sú povinní chovať sa spôsobom zodpovedajúcim, preto nie je dovolené robiť hluk, vodiť psov a pod.
Odpadky a iné predmety /suché kvety, kytice a vence/ smú sa odhadzovať na miesto k tomuto určené - do rozmiestnených odpadkových košov.

11. Porušovanie ustanovení tohto poriadku bude stíhané podľa platných predpisov.

Tento poriadok nadobúda platnosť dňom 15.11.1991


AUTOR: Ing. Jozef Balčirák, starosta
Uverejnené: 15.11.1991 00:00